torsdag 14. juli 2011

Nr. 106: Mat, hvordan forholde seg til det. Er det bibelsk å spise svinekjøtt?

Spørsmål 106:

Mat, hvordan forholde seg til det. Er det bibelsk å spise svinekjøtt?

Svar:

All mat er “lovlig” å spise i følge det nye testamente.

1. Tim. 4. 3 Disse nekter folk å gifte seg og krever at en skal holde seg borte fra visse slag mat, enda Gud har skapt dette for at de som tror og kjenner sannheten, skal ta imot det med takk. 4 For alt det Gud har skapt, er godt, og ingen ting er forkastelig når det mottas med takk. 5 Det blir helliget ved Guds ord og bønn.

Vi kan spise all mat, bar vi ber for maten og følger vår samvittighet. Men vi skal også ta hensyn til andre hva vi inntar. Hvis det er til anstøt for noen, skal vi la være så langt som det er mulig. Selv overfor de personene som vi kan oppleve som vanskelige og vriene.

Rom. 14. 5 Én holder den ene dagen for å være viktigere enn den andre, en annen mener at alle dager er like. Men enhver skal være fullt overbevist om sitt syn. 6 Den som legger vekt på bestemte dager, gjør det for Herren, og den som spiser, gjør det for Herren; han takker jo Gud. Og den som ikke spiser, gjør det for Herren og takker Gud. 7 For ingen av oss lever for seg selv, og ingen dør for seg selv. 8 Om vi lever, så lever vi for Herren, og om vi dør, så dør vi for Herren. Enten vi da lever eller dør, hører vi Herren til. 9 Derfor døde Kristus og ble levende igjen, for at han skulle være Herre over både levende og døde. 10 Men du, hvorfor dømmer du din bror, eller hvorfor ser du ned på din bror? Vi skal alle fram for Guds domstol, 11 for det står skrevet: Så sant jeg lever, sier Herren, for meg skal hvert kne bøye seg, og hver tunge skal love Gud.
12 Så skal altså hver enkelt av oss avlegge regnskap for seg selv.

Andre ting å ta med er om det er riktig å spise blod

Det var ikke bare jødene som fikk forbud mot å spise blod! Helt fra menneskene fikk lov til å spise kjøtt, dvs. rett etter vannflommen, fikk alle menneskers stamfar, Noah, og dermed alle hans etterkommere, forbud mot å spise kjøtt med blod i. (1. Mosebok 9:4)
Senere ble dette gjentatt for jødene. (3. Mosebok 17:10) Det var dødsstraff for å bryte dette!
Hva med de kristne? Ifølge Apostlenes gjerninger 15:28,29 ble det bestemt at de som ble kristne ikke skulle pålegges å holde Moseloven og blant annet måtte omskjæres. Det var likevel noen få ting som fremdeles var "helt nødvendige", blant annet å holde seg borte "fra blod" og "fra kjøtt av kvalte dyr" (som inneholdt blod).
Det er derfor tydelig at de kristne, hvis de skal følge Bibelen, ikke bør spise blod!

4 påbud som vi troende skal holde av Moselov i følge det nye testamente!

Ap.gj. 15. 28 Den Hellige Ånd og vi har besluttet ikke å legge noen annen byrde på dere enn de helt nødvendige ting, 29 at dere holder dere borte fra hedensk offerkjøtt, fra blod, fra kjøtt av kvalte dyr og fra hor. Om dere passer dere for slikt, vil det gå dere godt. Lev vel!

Her er Guds ord veldig klart. Vi skal ikke holde Moselov, kun 4 ting er det som er viktig for oss. Hor er veldig klart. Offerkjøtt som vi vet er blitt ofret til andre guder som ikke er guder. Selvdødt og det som har blod i seg, med det menes at vi skal ikke spise kjøtt som ikke er tømt i fra blod, da det levrer seg i kjøtte og det finnes da mange skadelige og farlige bakterier som Gud vil ikke vi skal innta.

Da de første kristne ble vunnet blant hedninger - eller ikke-jøder - kom naturlig nok spørsmålet opp om hvilke krav som skulle stilles til deres vandel som kristne. Da erklærer Jakob, lederen av rådet i Jerusalem, sammen med sine med apostler følgende: "De skal avholde seg fra avgudenes urenhet og hor og fra det som er kvalt, og fra blod."

De to siste forordninger tolker jeg dithen at refererer til mat, siden det ble ansett at kjøtt smakte bedre av kvalte dyr, da blodet fortsatt var i dyret. Jeg spiser derfor aldri noen form for blodmat, herunder blodpølse eller blodklubb. Jeg spiser det ikke, fordi jeg tror det er galt og forbudt for meg som "kristen hedning". Ditt svar at man som kristen fritt kan ete blodpudding undres jeg derfor over.

Grunnen til at kristne skal avholde seg fra blodmat, er at blodet er symbol på selve livet, og er derfor unntatt fra tillatte "nytelsesmidler".
Svinekjøtt stiller forøvrig i samme kategori som all fisk uten finner og skjell hva angår Moseloven. Selv er jeg i praksis altetende.

Mennesket fikk først instruks om å leve av jordens grøde, men allerede i 1. Mosebok kap. 9 fikk mennesket lov til å spise "alt som rører seg og lever" på samme måte som grønne urter. Det er altså ikke spesielt kristelig å være vegetarianer.

All med måte tror jeg er den beste og mest åndelig innstilling til mat!

Men vil en følge Moselov eller deler av Moselov, værsågod! Men å pålegge andre dette er faktisk å følge demoner og forførende ånder sier skriften, ikke småtterier!

Ingen kommentarer: