søndag 9. juli 2023

Nr. 3238: Hvordan møte livet og være i tjeneste for Gud, og evne å takle det og seire! Del 1 Kong Saul!

 Nr. 3238:

Hvordan møte livet og være i tjeneste for Gud, og evne å takle det og seire!

Del 1 Kong Saul!

 

Bilde av Jan Hanvold som er som en Kong Saul.

Det hjelper ikke å ha gjort mye for Herren, når det er så mye som ikke tåler dagens lys av det vi holder på med.

Ikke minst avslutningen, der Hanvold er gift for tredje gang som en troende.

Skriften sier at en forkynner skal ikke være gjengiftet og han skal være èn kvinnes mann. Hanvold er ørten sine, og det er totalt imot hva det nye testamentet lærer.

Dette er virkelig å velge kjødet, synden og sin egen vei fremfor Guds vei og Ordets vei. Da lever en i et sterkt selvbedrag og er nok ikke på vei til Himmelen.

Men det som verre er, en leder andre samme vei som går i hans fotspor.

Men på frafallets vei som fører til fortapelse og undergang.

Jan Hanvold er som ala Kong Saul, frafallen og står sannheten imot

http://jan-hanvolds-blogg-usminket.janchristensen.net/

 

 
Rom. 15. Det som tidligere er skrevet, skal være til lærdom for oss, for at vi i utholdenhet, og med trøst fra Skriften, skal ha et håp.

Måtte så utholdenhetens og trøstens Gud gi dere å ha det samme sinnelaget blant hverandre — i samsvar med Jesus Kristus.

For med samme sinn og med én munn skal vi ære vår Gud, han som også er vår Herre Jesu Kristi Far.

Ta derfor godt imot hverandre slik Kristus også har tatt imot dere, til Guds ære.

 

Dette er et sitat jeg hørte for 40 år siden. «Det som gjør bibelen så inntresant, er at den forteller om meg!»

 

Dette er jeg fullt ut enig i. Når en leser bibelen, både det gamle og det nye testamentet. Så forteller den og viser sider ved alt i livet og tjeneste for Gud.

Da først og fremst med et åndelig perspektiv. Hvordan bli frelst, leve som en troende. Og seire som en troende og fremfor alt; nå det Evige liv og Himmelen.

Eller rettere sagt, bli berget for tid og evighet.

 

Når det gjelder å møte utfordringer og vanskeligheter i tjenesten.

Seire og overvinne fienden på alle områder i livet. Så er 1 og 2 Samuelsbok en skatt og gir instrukser og veiledning som ingen andre bøker i bibelen. Samt også deler av Kongebøkene, og i særdeleshet 1 Kongebok.

Her møter vi en del store personligheter. Profeten Samuel, og 3 Konger som regjerte og styrte Israel. Det var Saul, David og Samuel.

Som viser oss forskjellige sider ved å tjene Gud og vandre med Gud.

Der faktisk Sauls nederlag og Davids seirer er like viktige på hver sin måte å sette seg inn i. Saul seirer og Davids nederlag, likeså.

Les og studer Samuelsbøkene med øyne hvordan det er å tjene Gud.

I denne artikkelen vil vi kun ta med noen små ting for å illustrere dette.

 

1.) Da Saul ble valgt ut til Konge – p.g.a. bl.a. hans svært ydmyke sinnelag og at han var vel utrustet for gjerningen.

 

Når en hører om Saul, så vil jeg påstå at de aller fleste har et alt for sneversynt og negativt syn på Saul. Starten på hans gjerning og tjeneste for Gud var flott.

Ta deg tid til å studere og lese selv. Beretningen finner du i 1 Samuelsbok og gjennom nesten hele boken. Det var Samuel som var et spesielt redskap for Saul og hans Kongegjerning.

 

La meg si det med en gang, han ble ikke utvalgt for han var en «åndelig» lektvekter. Han hadde omtrent alle forutsetningen for å kunne lykkes i sin Kongegjerning. Men begynt er ikke fullført. Uansett hvor god start en får.

 

Vi leser om hans utvelgelse og starten på Kongegjerning startet egentlig ved en «tilfeldighet». Da hans Fars aseninner hadde blitt borte.

 

1 Sam. 9. 1. Det var en mann av Benjamin som hette Kis, sønn til Abiel, sønn til Seror, sønn til Bekorat, sønn til Afiah, sønn til en benjaminitt; han var en mektig mann.  2 Han hadde en sønn som hette Saul, en ung og vakker mann; det fantes ingen mann blandt Israels barn som var vakrere enn han; han var et hode høiere enn alt folket.  3 En dag kom Kis', Sauls fars aseninner bort for ham, og Kis sa til sin sønn Saul: Ta en av drengene med dig og dra avsted og let efter aseninnene!  4 Så gikk han over Efra'im-fjellet og gjennem Salisa-bygden, men de fant dem ikke; så gikk de gjennem Sa'alim-bygden, men der var de ikke; derefter gikk han gjennem Benjamins land, men de fant dem ikke der heller.  5 Da de kom til Suf-bygden, sa Saul til drengen som var med ham: Kom, la oss gå hjem igjen! Ellers kunde min far bli urolig for oss, istedenfor å tenke på aseninnene.  6 Men han svarte ham: I denne by er det en Guds mann som det går stort ord av; alt hvad han sier, slår til. La oss nu gå dit! Han kan visst si oss noget om det vi går efter.

 

Her satte tilfeldighetene Saul i bevegelse for å treffe Samuel

 

«Det var en dag kom Kis', Sauls fars aseninner bort for ham, og Kis sa til sin sønn Saul: Ta en av drengene med dig og dra avsted og let efter aseninnene!»

 

Dette var noe som Gud tillot i Sauls liv. Det var Guds ledelse og gjennom dette kom Saul til Samuel. Der han ble salvet til Konge. Saul opplevde Guds ledelse, ble salvet og tatt ut til tjeneste til å bli Israels første Konge.

Det startet «tilfeldig». For å få Saul i bevegelse, slik leder Gud veldig, veldig ofte.

Han har tilfeldigheter skje, så kommer vi i kontakt og i situasjoner som han har behag i. Der Gud får utrette sin vilje, som det da skjedde med Saul.

Han fikk møte Samuel som sa at han ikke skulle bekymre seg for aseninnene. De hadde kommet til rette. Nå skulle Samuel salve Saul til Konge, og anledningen og muligheten var kommet.

 

2.) 1 Sam. 19. 19 Da Saul fikk spurt at David var i Nevajot ved Rama, 20 sendte han nogen menn for å hente David, og da de fikk se profetenes skare, som var i profetisk henrykkelse, og Samuel stående der som deres fører, da kom Guds Ånd over Sauls sendebud, så de og blev grepet av profetisk henrykkelse. 21 Da Saul fikk vite dette, sendte han andre bud; men de blev og grepet av profetisk henrykkelse. Så sendte Saul bud igjen for tredje gang; men også de blev grepet av profetisk henrykkelse. 22 Da gikk han selv til Rama, og da han kom til den store brønn i Seku, spurte han: Hvor er Samuel og David? De svarte: De er i Nevajot ved Rama. 23 Da han så gikk dit, til Nevajot ved Rama, kom Guds Ånd også over ham, så at han hele veien gikk i profetisk henrykkelse til han kom til Nevajot ved Rama. 24 Da rev han og klærne av sig; også han var i profetisk henrykkelse mens han stod foran Samuel, og han falt ned og lå der naken hele den dag og hele natten; derfor sier folk: Er også Saul blandt profetene?

 

Kong Saul var nå avsatt som Konge i Guds øyne. David var salvet til Konge.

Selv om ikke David formelt regjerte, så var kongetronen og kongemakten/autoriteten fratatt Saul og overført og gitt David.

Saul var frafallen, og levde et liv som ikke var i samfunn med Gud.

Guds Ånd var veket i fra Saul og demonene hadde fått «tilgang».

Men hva skjedde med Saul på tross av dette?

Vi leser at han kom i profetisk henrykkelse.

«Da han så gikk dit, til Nevajot ved Rama, kom Guds Ånd også over ham, så at han hele veien gikk i profetisk henrykkelse til han kom til Nevajot ved Rama. Da rev han og klærne av sig; også han var i profetisk henrykkelse mens han stod foran Samuel, og han falt ned og lå der naken hele den dag og hele natten; derfor sier folk: Er også Saul blandt profetene?»

 

Det med å oppleve «sterke» ting med Gud er ikke alltid det samme å si at en er på vei til Himmelen. Lever et liv som er Kristus og Gud verdig.

Dessverre, er det mange ganger slik at Gud kan i enkelte tilfeller bruke oss.

Ikke på grunn av, på tross av. Slik var det også her med Saul.

Han som en frafallen Konge, erfarte det «store» med å komme i profetisk henrykkelse.

Det er mange, mange tilsvarende eksempler både i skriften og blant mennesker som har levd og lever i dag. Det er egentlig drøssevis av dem.

Skriften sier at det er hans ord som skal veielde oss, ikke opplevelser i seg selv.

Jo, jeg tror på opplevelser. Men fremfor alt, stemmer våre liv med Guds ord?

Da, er også opplevelsene og erfaring en del av det kristne og den troendes liv.

 

En av dem er Bileam, Beors sønn. Her er en artikkel jeg har skrevet om han:

https://blog.janchristensen.net/2011/05/nr-138-hvem-var-bileam-og-hva-star-hans.html

 

3.) 1 Sam. 28. 5 Men da Saul så filistrenes leir, blev han sa redd at hjertet skalv i ham.  6 Og Saul spurte Herren; men Herren svarte ham ikke, hverken ved drømmer eller ved urim eller ved profeter.  7 Da sa Saul til sine tjenere: Finn mig en kvinne som kan mane frem døde, så vil jeg gå til henne og spørre henne! Hans tjenere svarte: I En-Dor er det en kvinne som kan mane.  8 Så gjorde Saul sig ukjennelig og tok andre klær på og gikk så avsted i følge med to menn. De kom til kvinnen om natten, og Saul sa: Spå mig ved å mane frem en død og hent op til mig den som jeg nevner for dig!  9 Kvinnen svarte ham: Du vet jo selv hvad Saul har gjort, hvorledes han har utryddet dødningemanerne og sannsigerne av landet, og hvorfor setter du da en snare for mitt liv, så du fører død over mig? 10 Da svor Saul henne en ed ved Herren og sa: Så sant Herren lever, skal ingen skyld komme på dig i denne sak. 11 Da sa kvinnen: Hvem skal jeg hente op til dig? Han svarte: Hent Samuel op til mig! 12 Men da kvinnen så Samuel, skrek hun høit; og hun sa til Saul: Hvorfor har du narret mig? Du er jo Saul. 13 Da sa kongen til henne: Vær ikke redd! Men hvad så du? Og kvinnen sa til Saul: Jeg så en gud stige op av jorden. 14 Han spurte henne: Hvorledes ser han ut? Hun svarte: En gammel mann stiger op, og han er svøpt i en kappe. Da forstod Saul at det var Samuel, og han kastet seg ned med ansiktet mot jorden.

 

På mange måter er Kong Saul den aller største kontrasten en møter i hele Guds ord. 

Faktisk større enn Judas Iskariot som forrådte frelseren. Judas var en av Jesu disipler, og endte som en frafallen. Saul var Israel Konge, og endte ikke bare som en frafallen. 

Men søkte inn i spiritisme og det okkulte. Større sprang er vel ikke mulig?

Dette er den eneste historien i Bibelen hvor vi finner beskrevet at en død person bringes tilbake på denne måten, og da blir det en ubehagelig opplevelse for alle involverte.

Hans fall fra Guds vilje blir tydelig når han søker kontakt med åndemanere, de han selv hadde forsøkt å jage bort fra landet fordi Gud hadde befalt han det. ”Da sa Saul til sine tjenere: Finn meg en kvinne som kan mane fram døde, så vil jeg gå til henne og spørre henne! Tjenerne svarte: I En-Dor er det en kvinne som kan mane,” 1. Sam 28:7

 

Det Saul nå gjorde, var at han kledde seg ut, slik at ingen skulle kjenne han igjen, så gikk han til denne spiritisten i En-Dor. ”Kvinnen svarte ham: Du vet jo selv hva Saul har gjort, hvordan han har utryddet dødningemanerne og spåmennene av landet. Hvorfor setter du da en snare for mitt liv og fører død over meg?” 1. Sam 28:9. Saul klarer å overtale henne til å forsøke å mane fram profeten Samuel.  Det som nå skjer er interessant.

 

Dette var altså en kjent spiritist, likevel blir hun skremt og skriker høyt da hun oppdager at hun har mant fram en død mann, 1. Sam 28:12.  Dette var altså ikke noe hun var vant til.  Det forteller ganske mye om hennes tidligere aktiviteter. For det andre så refser den avdøde Samuel Saul og sier at han har blitt Guds fiende.  

Er ikke denne historien et bevis på at åndemaning eller spiritisme virker?

Når Herren advarer i sitt ord mot å søke kontakt med de døde, så er ikke det først og fremst fordi det ikke virker.  Det er i mot Hans ord og vilje, og vi gjør oss til Guds fiender ved å søke kontakt og råd hos døde i stedet for å søke Han.

Men når det er sagt så er det tydelig at denne opplevelsen var noe annet enn det denne åndemaneren var vant til.  Dette var noe nytt.  Selv om hun var kjent for å ha evner til å mane fram døde, så var det ikke det hun hadde gjort, før denne opplevelsen.  Det forteller ganske mye om henne og hva andre spiritister opplever.  

Hva kan Saul lære oss? Fremfor en ting, at det er ikke noen selvfølge å starte godt. At det da vil ende godt. Tvert imot, fienden er ute etter oss fra de dagen vi tar imot Jesus. Og resten av vårt liv. Han ble advarte flere ganger, ikke minst av Samuel.

Men Saul ville bare ikke. Han ble bare mer og mer trassig, og det endte som det måtte.

I frafall, spiritisme, okkulte, synd, kjød, ulydighet og alt.

Jeg tenker på Jan Hanvold som på mange måter kan sammenlignes med Saul.

Han startet ganske så bra, gjorde my. Endte som en villfaren forkynner med falske profetier som varemerke nr. 1.

Gikk god for synd, herlighetsteologi og gjengifte over en lav sko.

Lista blir lang hvis jeg fortsetter.

Det gjelder å stå løpet ut hele veien, ikke bare i begynnelsen og en del av veien.

 

Lærdommen i fra Saul er bl.a. om en har et meget godt utgangspunkt.

Lever med Gud, så er ikke begynt fullendt.

Kampen og striden varer livet ut. Derfor må vi legge Apostelen Paulus ord på hjerte. Som også er Guds ord.

 

Efes. 6. 13 Ta derfor imot rustningen fra Gud for at dere på den onde dagen skal kunne stå imot slik at når alt er gjennomført, vil dere bli stående.

1930 oversettelsen:

13 Ta derfor Guds fulle rustning på, så I kan gjøre motstand på den onde dag og stå efter å ha overvunnet alt.

 

Bli stående – til slutt. Etter å ha overvunnet alt!

Ingen kommentarer: