mandag 3. juni 2013

Nr. 620: Gjennom å se på historie av og om Jøder, lære vi Jøder bedra å kjenne. Oss selv og Gud!

Nr. 620:

Gjennom å se på historie av og om Jøder, lære vi Jøder bedra å kjenne. Oss selv og Gud!

En film eller dokumentar film som berørte meg veldig var den dokumentaren NRK 2 sendte 1. Juni 2013 som het Kjærlighet i skyggen av Hitler, her er det ekteparet som dokumentaren handlet mest om. Den tyske soldaten Helmuth og jødiske Jutta og hennes famille.

Bilde viser omslaget på filmen Varians War som jeg vil anbefale



Jeg anbefaler alle å se Jødiske filmer og dokumentarer. Det gjør noe med oss, her kommer noen anbefalinger:

Kjærlighet i skyggen av Hitler Emner: Dokumentar og fakta, kjærlighet, jøder, nazismen, operasjon Valkyrien, adolf hitler Am. dokumentar. En jødisk tenåringsjente og en skadet, tysk soldat ble kjærester. De deltok i plottet "operasjon Valkyrie" for å henrette Hitler. Sjansene for å bli drept var overhengende. Men de slapp unna og ble senere det første paret som giftet seg i etterkrigstidens Berlin. (Surviving Hitler) Originaltittel: Surviving Hitler

Link: http://tv.nrk.no/program/koid60007810/kjaerlighet-i-skyggen-av-hitler http://www.youtube.com/watch?v=vg5FKJKjaNA

En annen film som har gjort stor inntrykk på meg er:

Varians War, her kommer omtalen:

Varians War

Året er 1938. Varian Fry, en amerikansk journalist, befinner seg midt i Hitlers krigsherjede Tyskland. Her er han vitne til diktatorens voldsomme fremfart i Berlins gater.

Tilbake i New York er det først ingen som tror på det han forteller, men litt etter litt vinner han tilliten til en gruppe uventede allierte. I 1940 kommer Fry til Frankrike sammen med en amerikansk hjelpeorganisasjon, en liste med 200 navn og en gjennomarbeidet fluktplan. Ved hjelp av ulovlige, farlige og forhåpning svis fremgangsrike metoder: Kan en mann redde tusener av flyktninger fra tortur og død før han blir avslørt?

http://www.freshnews.no/film/detaljer/9333/varians-war.aspx

Sara nøkkel

Er en bok som også er blitt film, som er bygget på det som skjedde. Her fra Wikipedia: Saras nøkkel er en roman som tar for seg den beryktede oppsamlingen av franske jøder i Paris i juli 1942. Disse oppsamlingene er også kjent som Vel d`hiv. Boken er utgitt på mange språk, solgt i over syv millioner eksemplarer, og lå over 100 uker på New York Times sin bestselgerliste. Boken ble senere filmatisert, og hadde premiere 1. april 2011.

Leseren følger hovedsakelig to parallelle historier som blir flettet sammen i løpet av boken. Den ene historien handler om den ti år gamle Sarah Starzynski, en jødisk jente født i Paris, som blir arrestert sammen med sine foreldre under oppsamlingsaksjonen Vel 'd'Hiv. Før familien drar fra leiligheten, låser Sarah sin fire år gamle lillebror inn et skap for å gjemme ham fra det franske politiet, og hun tror at familien kommer tilbake om noen få timer. Men Sarah kommer ikke tilbake til leiligheten før flere måneder senere, og i mellomtiden dør broren, innelåst i skapet. Den andre historien handler om Julia Jarmond, en amerikansk journalist bosatt i Paris, som blir bedt om å skrive en artikkel til ære for 60-årsjubileet for oppsamlingen av franske jøder. (sitat slutt),

Film omtale: http://www.sf-film.no/bd-dvd/article1047669.ece#blu-ray Og fra You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=6NKaCXMrEr4

Sluttkommentar:

Form eg er dette både lærerikt, litt underholdning og en liten hobby å få et lite innblikk i jødenes historie. Anbefaler også bøker og annet litteratur slik av vi både kan forstå jøder bedre, oss selv bedre og gjennom det så tror jeg vi også lærer Gud bedre å kjenne. At han på tross av deres store svik overfor ham selv ved at de forkastet hans sønn Jesus Kristus. Så har han lovet å være med dem, også inntil slutten. Ja så lenge verden består.

Jer 31:37 Så sier Herren: Dersom himmelen kan måles der oppe, og jordens grunnvoller utforskes der nede, da vil også jeg forkaste all Israels ætt for alt det de har gjort, sier Herren.

Rom. 11. 1.a Jeg sier altså: Har da Gud forkastet sitt folk? Langt derifra!

Relaterte linker: http://janchristensen.net/index.php http://blog.janchristensen.net/

Ingen kommentarer: