tirsdag 15. februar 2011

Spørsmål 57: Hvorfor heter menigheten Smyrna Oslo?

Spørsmål 57:

Hvorfor heter menigheten Smyrna Oslo, er det noe som ligger bak?

Johanna

Svar:

Egentlig ville jeg kalle menigheten for Efesus da den menigheten har fra ungdommen vært mitt store forbilde, ønske og håp om få til en slik menighet i Oslo by!
Men Smyrna Oslo har vært navnet som Gud har gitt meg.

Her i fra mine bibelkommentarer om Smyrna fra Johannes Åpenbaring kap. 2:
8 Skriv til engelen for menigheten i Smyrna:
Dette sier den første og den siste, han som var død og er blitt levende:
İzmir som byen heter i dag, eller det tidligere greske Smyrna, er en havneby i Vest-Tyrkia ved Egeerhavet. Datidens Smyrna var en gammel by som ligger på en sentral og strategisk punkt på Aegean kysten av Anatolia; Hjulpet av sitt fordelaktige havneforhold, dens lette måte å forsvare seg og gode forbindelser i innlandet gjorde byen til en meget god havneby.
Her var det blitt en menighet som virket for Gud under kummerlige og vanskelige forhold sett med menighetens erfaring og opplevelse.
Jesus presenterer seg som den første og den siste, han som var død og er blitt levende.

9 Jeg vet om det du har gjennomgått og vet at du er fattig – og likevel rik. Jeg vet også at du blir spottet av dem som kaller seg jøder, men ikke er det, for de er Satans synagoge.

Med den måten å presentere seg selv, som en som hadde vært død så tar han del i deres vanskeligheter og lidelser. Jesus ble selv spottet, foraktet, misforstått og sett ned på av andre Jøder. Det var minst en synagoge i byen men Jesus karakteriserer den som en Satans synagoge. Ikke særlig pen omtale men de religiøse menneskene som står Guds menighet og hans sendebud imot er ikke Guds tjenere men Satans. Derfor blir også virksomheten deres det.

10 Vær ikke redd for det du skal lide! Djevelen kommer til å kaste noen av dere i fengsel, for at dere skal settes på prøve, og i ti dager skal dere lide vondt. Vær tro til døden, så skal jeg gi deg livets krone.

Jesu budskap er trøsterikt. Først får de høre at de ikke skal frykte, løftene gjelder også dem.
2. Kor. 1. 20 For i ham har alle Guds løfter fått sitt ja. Derfor sier vi også ved ham vårt amen, til Guds ære.
Og lidelsen og vanskeligheten skulle være tidsbegrenset. Det gode og evangeliet skulle seire til slutt bare en forble tro og holdt ut til slutt.

11 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, skal ikke rammes av den annen død.

Den annen død – eller totale utslettelse som Sodoma og Gomorra fikk – skulle ikke de få ta del i.
Menigheten her fikk ingenting bebreidende mot seg akkurat som menigheten i Filadelfia.
Igjen blir en møtt av å høre og å seire som alle andre menigheter også blir møtt av!

Smyrna betyr myrra som er en parfyme man brukte som det siste man smurte på bruden før hun skulle møte brudgommen da det var en parfyme som satt godt og lenge i. Hele festen igjennom er jeg blitt fortalt.
Men myrra kan også ha “motsatt” betydning. Se her: Myrra er gaven til en som skal dø. Myrra ble brukt til å balsamere den døde. Jesus ble født for å dø en soningsdød for hele verdens synd.
Slik viser gavene hen til hvem Jesus er: Konge, Prest og Frelser.

Hva kan vi ofre som vår gjengave til Herren? Paulus sier det slik i Rom 12,1: «Ved Guds barmhjertighet formaner jeg dere, brødre, til å bære legemet fram som et levende og hellig offer som er til Guds behag. Det skal være deres åndelige gudstjeneste.» -
Vårt legeme, det er hele oss det, med alle de evner og nådegaver vi har fått. Disse gaver skal vi gi tilbake til Herren i tjeneste for ham. – Det kan vi gjøre ved å be som det står i sangen som jeg siterer til slutt her.

Tror det ligger mye i det for oss. At vi skal være en menighet som dufter for Jesus, for noen til liv, for andre til død.

2. Kor. 2. 14 Men Gud være takk, som i Kristus alltid fører oss med i sitt seierstog og gjennom oss sprer kunnskapen om ham som en duft, på hvert et sted. 15 For vi er som en Kristi vellukt for Gud, blant dem som blir frelst og blant dem som går fortapt: 16 for dem som går fortapt, en duft av død til død, for dem som blir frelst, en duft av liv til liv.
Hvem er i stand til dette? 17 Vi er iallfall ikke lik mange andre, som forfusker og driver handel med Guds ord, men med et oppriktig sinn, ja, sendt av Gud og for Guds ansikt taler vi i Kristus.

Det er også noe som ligger meg på hjerte, er at vi som menighet og det budskapet vi har å bringe skal gå dypere enn hva andre har. Ikke det at vi skal være bedre etc. Men det er at helliggjørelse budskapet er essensen med forkynnelsen og undertonen er alltid helliggjørelse i alt hva vi lærer og eller gjør!
Smyrna Oslo liker jeg meget godt og det navnet skal vi holde på.
Siterer en sang som jeg kjenner er en “Smyrna Oslo” sang:

Hva skal jeg gi til min Frelser,
Hva kan jeg gjøre for ham?
Røkelse, myrra, juveler
Ei kan forslå til Guds Lam.
Kor:
Jesus, meg selv jeg deg bringer,
Legger meg ned for din fot.
Du skal meg evig få eie,
Jeg er jo kjøpt med ditt blod.

Hva skal jeg gi til min Frelser?
Lepper som priser hans navn,
Føtter som går på hans stier,
Dyrt kjøpte sjeler til gavn.

Hva skal jeg gi til min Frelser?
Evig jeg tjene ham vil.
Ham vil jeg elske og følge,
Det han jo kalte meg til.

Vår visjon, ønske og hva som er siktemålet for menigheten:

http://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=Den-herlige-menighete- i-Efesus
http://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=Den-herlige-menighete- i-Efesus

Ingen kommentarer: