onsdag 20. mars 2024

Nr. 3358: Busselskapet Unibuss her i Hovedstaden nærmere og nærmere konkurs!?

 Nr. 3358:

Busselskapet Unibuss her i Hovedstaden nærmere og nærmere konkurs!?

 

Mulig Unibuss-konkurs: Byrådet forberedt på alle scenariorer – Stor-Oslo

https://www.nrk.no/stor-oslo/mulig-unibuss-konkurs_-byradet-forberedt-pa-alle-scenariorer-1.16813501


Politikk, Samferdsel | Krever kriseplan og akutte grep: - Det mest sentrale nå er at kollektivsystemet ikke bryter sammen

https://www.ao.no/krever-kriseplan-og-akutte-grep-det-mest-sentrale-na-er-at-kollektivsystemet-ikke-bryter-sammen/s/5-128-758076


Hva vil skje med Unibuss etter jeg fikk sparken for å ha spilt på kristne radio programmer?

https://blog.janchristensen.net/2023/12/nr-3320-busselskapet-unibuss-som-gav.html

 

Det er vel tre – fire utfall her?

 

1.)  De blir del opp i forskjellige selskaper. En styrt avvikling. Der f.eks. Sporveien får en del. Samt Connect Buss og Nobina får resten.

 

2.)  De går regelrett konkurs. Og Ruter må utlyse anbudet på nytt.

 

3.)  De overlever, og Oslo Kommune dekker underskuddet.

 

Fra nedsnødde busser på Klemetsrud som er synonymt for busselskapet Unibuss. Ikke i stand til å utføre det oppdraget de er satt til å gjøre.

Er det Guds forbannelse og dom vi ser?

https://blog.janchristensen.net/2024/01/nr-3327-bussparken-i-oslo-til-flere.html

https://blog.janchristensen.net/2024/01/nr-3328-buss-anlegget-pa-klemetsrud.html

 

Her er bildet i fra Alnabru – som jeg regner med alt vil bli samlet fra admirasjon og alt. Bygge ut Alnabru som ledelse og alt kan sitte.

Må vel være det ideelle for de som skal overta Unibuss?

Ledelsen i Unibuss har sittet i rådyre lokaler i Schweigaards gate 16.

Regner med de betaler over 1 Million i mnd for dette?

De har «gratis» lokaler på Alnabru, som er en topp topp plassering.

Ikke rart det har gått som det har gått med en slik ledelse.

 



Oslos største bussoperatør i dyp krise!

Risikerer rundt 50 millioner i gebyr etter vinterens kaos!

 

https://www.aftenposten.no/oslo/i/8JryWQ/oslos-stoerste-bussoperatoer-i-dyp-krise-risikerer-rundt-50-millioner-i-gebyr-etter-vinterens-kaos

 

Går Unibuss konkurs, vil det ramme 60 prosent av byens busser.

 

Unibuss gikk med nesten 50 mill. i underskudd i 2022 og ligger an til et betydelig større underskudd i 2023. • Nå forhandler Ruter og Unibuss om hvor store gebyrer Unibuss skal få. • En eventuell konkurs vil påvirke kundene. Unibuss kjører 60 prosent av Oslos busser. Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.  Er du avhengig av buss i hverdagen, kan du trolig puste lettet ut. Vinterens busskaos ser ut til å være over for denne gang. Utfordringene var størst for Unibuss’ elektriske busser, som kjører rundt 60 prosent av byens ruter. Unibuss eies av Sporveien, som igjen eies av Oslo kommune. Lav batterikapasitet og ladeproblemer i kulden førte til flere tusen innstillinger. Nå venter gebyrer. Ruter kan gi 15.000 kr pr. innstilte avgang, ifølge kontraktene. Hvor store gebyrer kan Unibuss vente? Dette forhandler Unibuss og Ruter om i disse dager. Ifølge Aftenpostens opplysninger fra en kilde tett på prosessen risikerer Unibuss om lag 50 millioner kroner i gebyrer. Aftenposten får opplyst at en eventuell konkurs vil føre til at bussene må stoppe umiddelbart. De nye elbussene til Unibuss var ikke rustet for vinterforholdene i Oslo. Det kan koste selskapet dyrt. Utelukker ikke konkurs De eventuelle gebyrene fra Ruter er imidlertid bare én del av Unibuss’ problemer. For mens selskapet har vunnet anbudskonkurranse etter anbudskonkurranse, har pengene rent ut. Unibuss gikk 47 millioner kroner i underskudd i 2022. Tallene for 2023 er ikke klare, men: – Det er grunn til å tro at underskuddet blir betydelig større i 2023, sa byråd Marit Vea (V) til Samferdsels- og miljøutvalget sist uke. 80 millioner i minus, lød 2023-estimatene før jul. Det stemmer ikke lenger. – Det er snakk om vesentlig mer. Men vi er ikke ferdig med regnskapet ennå, skriver Atle Rønning, adm. dir. i Unibuss i en e-post. – Frykter dere at Unibuss vil gå konkurs? – Det må vi for all del unngå, for Oslos reisende og skattebetalernes del. Vi skal ikke legge skjul på at dette er en krevende situasjon for Unibuss. Kanskje den mest krevende perioden i vår hundre år lange historie. Mandag avholder Sporveien – som altså eier Unibuss – styremøte. Kommunikasjonsrådgiver Tone Tuhus sier Sporveien ikke vil gå i detalj om agendaen på møtet, men: – I og med at Sporveien eier av Unibuss, er det imidlertid naturlig at situasjonen i Unibuss er et tema på møtet, sier hun. Risiko for konkurs tema i forhandlingene Aftenposten har spurt Unibuss hvor avgjørende gebyrene vil bli. Gebyrene er ikke det eneste som avgjør selskapets fremtid, ifølge Rønning.

 

Risikoen for en Unibuss-konkurs er tema i forhandlingene mellom selskapet og Ruter. Men Ruter er pliktig til å behandle alle sine leverandører likt, også kommunale Unibuss!

 

Det er her som gjør denne saken så alvorlig, alle skal behandles likt.

Da er nok Unibuss som busselskap over og ut. De har ikke en nubbesjanse uten hjelp fra Oslos politikerne og Sporveien. De er teknisk konkurs i dag?

 

Det betyr at Ruters gebyrer kan bli spikeren i kisten for Unibuss.  Rønning i Unibuss ønsker ikke å kommentere innhold og status i forhandlingene med Ruter. Byråd Vea er overordnet ansvarlig for både Ruter og Unibuss. Hun vil hverken kommentere risikoen for konkurs eller forhandlingene. Konkurs vil gå utover kundene Elisabeth Skarsbø Moen, direktør for samfunnskontakt i Ruter, ønsker heller ikke å kommentere hvor forhandlingene står. – Det eneste jeg kan si er at det jobbes med å komme frem til en løsning som ikke går utover likebehandlingsprinsippet. – Har Ruter en plan for et tenkt scenario der Unibuss går konkurs? – Det er et scenario som i så fall er veldig krevende. Det er vanskelig å se for seg at det skal skje uten at det går utover kundene. Ligger langt foran planen Ruters grønne omstilling ligger langt foran planen. Innen 2028 skulle kollektivtrafikken være utslippsfri. I skrivende stund er 80 prosent av Oslos busser allerede elektriske. Bare i fjor ble det satt inn 261 elbusser. I sommer kommer flere. Dermed nærmer Ruter seg 100 prosent utslippsfri kollektivtrafikk – fire år før planen. Unibuss’ elektriske busser ble satt i trafikk i april og desember. Dette var bussenes første vintersesong. Én av bussmodellene hadde aldri blitt testet skikkelig i kaldt klima, kunne Unibuss fortelle i januar. 80 prosent av Oslos busspark er elektrisk. Én av modellene Unibuss benytter seg av hadde aldri blitt skikkelig testet før de ble kjøpt inn.

 

Relaterte linker:

https://blog.janchristensen.net/2024/02/nr-3337-unibuss-kan-bli-berget-ved-at.html

https://blog.janchristensen.net/2024/02/nr-3343-hvordan-er-det-med-konomien-til.html

https://blog.janchristensen.net/2024/02/nr-3347-unibuss-sjafr-skulle-ha-pause-i.html

https://blog.janchristensen.net/2024/01/nr-3326-er-det-oslo-kommune-ruter-eller.html

https://blog.janchristensen.net/2024/01/nr-3330-unibuss-vil-de-ga-konkurs-eller.html

https://blog.janchristensen.net/2023/06/nr-3227-etter-2-ar-siden-jeg-fikk.html

 

 

 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har ikke overdrevet situasjonen her på bloggen.

Hvem skulle tro at det sto så dårlig til?

Jan Kåre Christensen sa...

For meg virker det, slik en sår, høster man.
Slik en reder, ligger en.
Ja, Unibuss har kjørt seg selv i grøfta.
Mitt opp i det hele.
Så har jeg det bedre enn noen gang.
Kjører buss ute i Vestby, og storkoser meg på jobb hos Schaus Buss Vestby.
Ja, Livet Smiler til meg 😀
Til Unibuss, gjør det ikke det 😟