søndag 12. desember 2010

Nr. 39. Er sex nødvendig i ekteskapet?

Spørsmål 39:

Er sex nødvendig i ekteskapet?

Svar:

I et normalt og godt ekteskap er sex en del av helheten og harmonien.

Her får du de mest vanlige grunnene til at man mister lysten – og forslag til mulige løsninger på problemene.

1. Du har det for travelt
Stress er den verste lystdreperen. Vi farter rundt mellom jobb, hjem, barn og fritidsaktiviteter, venner og familie. Og samtidig blir vi skuffet over oss selv at vi ikke er kreative sexdyr når lyset slukkes om kvelden. Når spontansexen ikke lenger er et alternativ, er det viktig at man prioriterer og setter av tid til sexlivet.

Løsningsforslag:

Få overblikk over og skriv ned hva du bruker tiden din på. Er det noe som er mindre viktig enn sexlivet ditt? Er det noe du kan delegere til andre eller nedprioritere? Hvis sex er viktig for deg, bør du prioritere det på samme måte som du prioriterer andre viktige ting. Sett av tid til sex I løpet av uken, og ikke bare 15 minutter men for eksempel en eller to kvelder I uka. Når livet er så hektisk, har man behov for å roe ned tempoet.


PRIORITER: Er sex viktig for deg, bør du prioritere det på linje med andre aktiviteter og sette av tid til det et par ganger i uka. 2. Partneren din har ikke lyst
Både menn og kvinner kan I perioder oppleve at de har mistet lysten. Det er normalt, og forklaringene kan være alt fra stress til sykdom.

Løsningsforslag:

Blir avholdenhetsperioden for lang og et problem for den ene parten eller begge, må dere søke hjelp, men gjør det uten at den som har mistet lysten føler seg mindreverdig. Start med å kontakte legen for å utelukke at problemet kan skyldes sykdom. Er problemet psykisk betinget, bør dere vurdere muligheten for rådgivning og terapi.

3. Hormonene spiller deg et puss
En av de vanlige bivirkninger ved p-piller og hormoner er at de demper kvinnens lyst. Ut over det kan mange andre medisiner, som antidepressiver som lykkepiller, blodtrykksmedisin og angstdempende midler, også svekke lysten hos både menn og kvinner.

Løsningsforslag:

Snakk med legen om du mistenker medisinen du for å stjele sexlysten din. Kanskje kan legen redusere dosen eller skrive ut et annet preparat uten de samme bivirkningene.

4. Du har kroppskomplekser
Mange kvinner har komplekser for egen kropp. Det kan skyldes lav selvtillit, men også ubekvemmhet og fremmegjorthet overfor egen kropp, typisk etter en fødsel. Uansett grunn er resultatet at lysten har forsvunnet.

Løsningsforslag:

Dårlig selvtillit forsvinner ikke ved et fingerknips eller fordi man bestemmer seg for det. Det er noe som kan kreve livslangt og hardt arbeid. Men prøv å fokusere på at den ”tjukke magen” eller de "store lårene" kan være en av de små tingene som partneren din finner spesielt tiltrekkende ved deg. Snakk med kjæresten din om hva det er ved deg som gjør han eller hun vill av begjær, og øv deg på å lukke ørene for din egen kritiske, indre stemme.

I tillegg er trening viktig for å bedre selvfølelsen og bevisstheten om egen kropp. Mosjon og et sunt kosthold gir både fysisk og psykisk overskudd, og er et kick til selvtilliten.

5. Du er deprimert
Sexlysten er noe av det første som ryker om du går rundt og føler deg nedfor, har mange problemer i en periode eller har en diagnostistert depresjon. Samtidig er det et av de mange middel som kan brukes i behandlingen mot depresjon og angst, og som er kjent for å nedsette lysten og evnen til å få orgasme eller utløsning.

6. Sjalusi.
Sjalusi er drepen i et parforhold. Sjalusi er desverre vanlig, men at den andre er atraktiv gjør at du også må hegne om han\henne.
En person som maser og gnåler hele tiden, er ikke så attraktiv. Prøv heller å tenke etter hva du kan gjøre for partneren din i stedet for å holde et krampaktig grep på ham, sier Nordhelle, men legger til at du heller ikke må bli en person som gir og gir uten å få noe tilbake.

Begge må yte noe.

Du vil ikke være en som pøser ut perler for svin, og hvis han ikke gir deg noen form for bekreftelser, selv om du klarer å flytte fokuset, bør du vurdere om han egentlig er noe å satse på.

Er det derimot partneren din som er sjalu, kan du hjelpe ham ved å ta deg tid til å snakke skikkelig med ham og lytte til det han har å si.

Her er noen som er med å ødelgge i et parforhold, men lista er lang!

Ingen kommentarer: