lørdag 3. desember 2016

Nr. 1480: Sekt eller Kristen bevegelse?

Nr. 1480:
Sekt eller Kristen bevegelse?
 

Skrevet av meg i 2007, litt spennende å se på gamle artikkler.


Hva er en sekt og hva er en kristen bevegelse?

For meg er en bevegelse fra Gud en sannhet som blir levende, og det virker til oppbyggelse!
Men er det ikke slik en Kristen sekt også blir til?
Tilsynelatende, så er det en eller sannhet i Guds ord, som også blir aktuell. Men er det ikke slik en Kristen sekt, og en Kristen bevegelse ligner på hverandre?
For meg, så er Lutheranerene, Metodistene, Baptistene, Frie venner, Maranata og Pinsevennene Kristne bevegelser!
Men Adventistene, Mormonerne, Jehovas Vitner, Jesus only, Katolikkene og trosbevegelsen Kristne sekter. Jeg sier ikke at de ikke er Kristne, men de har en eller flere spesialsannheter som de ønsker å formidle som er viktige å leve etter og andre må og skal også gjøre det eller så kan de nesten gå fortapt hvis en ikke blir som dem.
Dette er generelt, men det vil også finnes overlapninger!
Pinsebevegelsen her i Norge som jeg tilhører, ikke så mye ellers i verden, er i ferd med å utvikle seg meget negativt og lite bra!
Innholdet i dette innlegget er bloggforfatterens eget åndsverk, og er ikke nødvendigvis Kristenblogg.no sin offisielle holdning til tematikken.

Kommentarer

149 kommentarer til innlegget “Sekt eller Kristen bevegelse?”
  1. dette sier wikipedia om hva en sekt er: http://no.wikipedia.org/wiki/Sekt
Kommentar #7704, skrevet av emlodnaor | 06. februar 2007 kl. 21:15
  1. Nå kjenner jeg ikke så mye til alle disse Mormonere o.l
    Men vil jo tro at jehovas vitner kan falle under begrepet sekt.Der blir en jo sett på som død om en melder seg ut
Kommentar #7708, skrevet av Jone | 06. februar 2007 kl. 21:32
  1. “Pinsebevegelsen her i Norge(..) er i ferd med å uttvikle seg meget negativt og lite bra!”
Jan Kåre,
jeg har registrert at du har ytret deg om dette før uten å gå dypere inn i materien. Kunne du skrive litt mer utfyllende om dette for oss som ikke kjenner bevegelsen slik du gjør?
Martinius
Kommentar #7709, skrevet av Martinius | 06. februar 2007 kl. 21:36
  1. Med fare for å fornærme noen:
Mormonerne (eller siste dagers kristne): Jepp, Joseph Smith “åpenbaring” He, he, Døper døde, og er skikkelig dyktige på slektsforskning.
Jehovas Vitner. Tror Jesus er erkeenglen Michael. Vet hvem som skal til himmelrike (disse 144000) og har visst når vår Herre kommer. Til og med TO GANGER, da det viste seg at Herren var opptatt den første gangen, og tydligvis den andre gangen og. Siste gang var i 1975. Dette fornektes selvfølgelig av gode vitner. Dog er det litt morro for oss som faktisk har sett vakttårn utgaven fra 74-75. Skikkelig selg alt du eier, og møt opp på hjørnet tollbugata/prinsensgate altså.
De skal imidlertid ha dette. De er svært aktive. Så på akkurat den biten har vi nok noe å lære.
Kommentar #7711, skrevet av olec | 06. februar 2007 kl. 21:51
  1. Den katolske kirke er svært lite opptatt av sanksjoner ved utmeldelse! Den katolske kirke er en stor kirke som huser det store flertallet av verdens kristne (nærmere bestemt omtrent en milliard), og det sier seg selv at den da også huser store teologiske variasjoner verden over. Den katolske kirke har dessuten en åpen debatt der flere kirkelige personer har uttrykt standpunkter som ikke samsvarer med pavens. Dette hadde neppe vært mulig innenfor en sekt. Heller ikke på noen andre av leksikonets sekt-definisjoner får jeg den katolske kirke til å passe inn.
Det er greit å mene at DKK er på villspor, falske kristne, djevelske eller hva i huleste disse skremmende meningene går ut på, men å kalle den en sekt er en desperat argumentasjon som vitner om uvitenhet.
Jeg er datter og søster av to kvinner som har konvertert til katolisismen, og jeg må si at noe av det beste (og minst sekteriske) med DKK slik jeg kjenner den, er at DKK misjonerer overfor dem som ikke er kristne - men aldri overfor andre kristne, de kaller ikke andre kristne galt troende eller gjør andre ting for å skape splid.
Kommentar #7713, skrevet av Prinsesse Lea | 06. februar 2007 kl. 21:53
  1. olec:mormonere:døper døde sier du.Hvordan eller hvorfor i alle gjør de dette??
    Jehovas vitner kan en i allefall si noe possitivt om:en skal lete lenge for å finne et bedre samhold.Og de er jo vanvittige flinke til å forkynne på dørene til folk
Kommentar #7714, skrevet av Jone | 06. februar 2007 kl. 21:59
  1. Lea,
helt enig at DKK faller utenfor Wikipedias definisjoner. Selv jobber jeg sammen med en katolikk som har kommet hit fra et katolsk land, og miljøet hun tilhører er stort sett elskverdige, hyggelige mennesker.
Det jeg ser på som problemet med Katolisismen er all “staffasjen” i form av jomfrudyrkelse, paven, helgener osv.
En ting jeg virkelig synes DKK er gode på og som vi Lutheranere har mistet er den babyen Luther kastet ut med badevannet: Skriftemålet.
Martinius
Kommentar #7716, skrevet av martinius | 06. februar 2007 kl. 22:02
  1. Altså, de døper ikke døde, som i dåp/gravferd. Men de bedriver slektsforskning og foretar så “dåp” av “døde slektninger”
I den Mormonske bok blir vi bl.a. opplyst om at det vandret ut en haug med isralitter sånn 5-6 århundre før Jesu fødsel. Disse reiste til USA av alle steder. (Så mye for at vikingene var først altså) De døde mystiskt, men historien deres ble etter sigende skrevet på noen gyldneplater. Disse skal ha blitt skrevet på “reformet egyptisk) ((noe som forøvrig ikke er noe språk, men det er nå så) OG J. Smith skal da ha oversatt disse, og returnert de til en engel ved navn Moroni
Jeg mener også å huske vagt at det var noe med at Jesus og Satan var brødre fra en utenjordisk slekt, men det kan være jeg blander korta litt
Kommentar #7717, skrevet av olec | 06. februar 2007 kl. 22:11
  1. olec:Ja her var det mye rart gitt.Greit å bli litt opplyst ;-)
Kommentar #7720, skrevet av Jone | 06. februar 2007 kl. 22:18
  1. En ikke uvesentlig gjeng som er utelatt her er Jesu Kristi menighet, eller Smiths Venner. Hvor ligger de i løypa? Jeg kjenner noen i Smiths venner uten at vi noensinne har diskutert teologi sammen. Noen som kjenner dem bedre enn jeg?
Kommentar #7721, skrevet av martinius | 06. februar 2007 kl. 22:23
  1. Og det skulle jo selvfølgelig stått den Kristelige menighet! Går helt i surr jeg.
Kommentar #7724, skrevet av martinius | 06. februar 2007 kl. 22:25
  1. martinius:er det de som går i skjørt og har masse barn hvor jentene har fletter?
Kommentar #7725, skrevet av Jone | 06. februar 2007 kl. 22:25
  1. Saken er den at en hvilken som helst lokalmenighet kan fort bevege seg inn i sekterisme, og hvis ikke selve menigheten gjør det, så finnes det alltid medlemmer i menigheter rundt om som sikkert er sekteriske av seg.
    Vil også legge inn Smiths venner under sekter…
    Det med pinsemenigheter at de er på vei i negativ retning kan bl.a. sies pga. dems åpenhet til mye av det som aksepteres i trosbevegelsen. Der man omtrent ikke setter spørsmålstegn på mange av trosbevegelsens ledere og svelger og selger fritt bøker av disse. Men vil jo ikke si at alle pinsemenigheter er på ferd i feil retning og håper det gjelder minst mulig, men er redd at det er fler og fler.
Kommentar #7727, skrevet av jclovesu | 06. februar 2007 kl. 22:26
  1. Jone,
ikke det jeg har sett i de to familiene jeg vet om. Der går damene i bukser, men bruker ikke sminke. Da jeg var liten skolegutt derimot husker jeg at jeg møtte ei fra Smiths Venner på T-banen og hun var som du sier: Skjørt og fletter.
Kommentar #7728, skrevet av martinius | 06. februar 2007 kl. 22:28
  1. Kan godt være at man kan definere Smiths venner som sekt i etter en sekulær tankemåte.
    Dog er de vel ikke så “far off target” hva teologi angår så vidt jeg vet.
De samler seg imidlertid stor rikdom, og har tilsynelatende glemt misjonsbefalingen, hvem er nå feilfri sier jeg..
Kommentar #7729, skrevet av olec | 06. februar 2007 kl. 22:29
  1. skjørt og fletter er fint syntes nå jeg :-D
Kommentar #7731, skrevet av olec | 06. februar 2007 kl. 22:30
  1. Det er altså to definisjoner på sekt:
    1. Avvikende fra hovedreligionen
    2. At den er lukket og usunn.
I Evangelists innlegg beskriver han hva han mener er avvik fra sin tro. Altså ikke fra de vanlige definisjonene.
Slik jeg forstår innlegget så beskriver han hvem han kan ha fellesskap med. Jeg synes han trekker en ok linje for det.
Selv vil jeg ikke ha noe problem med fellesskap med hverken adventister eller katolikker, selv om jeg åpenbart er uenig med disse i en rekke spørsmål.
Et annet og mye mer brennende spørsmål er hvilke av våre menigheter som omfattes av den andre sektdefinisjonen.
Denne har en rekke kriterier, og det sies at alle menigheter har slike trekk. Spørsmålet er hvor sterk er disse trekkenene?
Tidligere Guds Lam Kirke i Oslo har av avhoppere blitt anklaget for å være en sekt. Dette ikke fordi de var teologisk avvikende, men fordi menigheten styrte medlemmene på en veldig usunn måte. Jeg har bare vært innom menigheten, og vil ikke ta stilling til dette konkrete tilfellet.
Poenget er at vi i tillegg til den teologiske vurderingen om hvem vi vil ha samfunn med, også må spørre om den enkelte lokale menighet er sunn. Om den lokale pastoren har psykopatiske trekk (jfr. Edin Løvås; Maktmennesket i menigheten).
Jeg kan peke på en rekke menigheter der jeg ville nektet mine barn å gå i. Selv om de er teologisk sunne.
Menighet handler om relasjoner. Teologi handler om riktig tro.
Kommentar #7732, skrevet av Bigdaddy | 06. februar 2007 kl. 22:31
  1. olec:Ja da skjørt og fletter er fint det,på skolejenter.Men synes ikke det ser så fint ut når en er pensjonist da.:-)
Kommentar #7734, skrevet av Jone | 06. februar 2007 kl. 22:34
  1. Her er det en del om Smiths Venner:
    http://no.wikipedia.org/wiki/Smiths_Venner
Kommentar #7736, skrevet av martinius | 06. februar 2007 kl. 22:38
  1. det virker som alt dere synest er rart eller annerledes er “sekt”… det er da ikke nødvendig å gå over bekken etter vann… :p
Kommentar #7737, skrevet av emlodnaor | 06. februar 2007 kl. 22:40
  1. Faren for å bli sekterisk er til stede uansett hva slags teologi du har. I det øyeblikk du er overbevist om at du er den som har “sett det”, og at alle andre kristne henger etter er du på full fart inn i sekterisme. Derfor kan det som startet som sunne bevegelser havne i grøfta. Sekterismen er eksklusiv og kontrollerende.
Martinius
Du sa:
“En ting jeg virkelig synes DKK er gode på og som vi Lutheranere har mistet er den babyen Luther kastet ut med badevannet: Skriftemålet.”
Kunne ikke vært mer enig med deg. Noe av det mest gripende jeg opplevde i Roma var hvordan kirkene alltid var åpne, og ble brukt. Mens jeg gikk rundt og beundret kunsten og arkitekturen satt katolikker på kne og bekjente sine synder.
Kommentar #7742, skrevet av christianculture | 06. februar 2007 kl. 23:00
  1. Diskusjonen sekt / ikke sekt
er
DUM!
Punktum!
PS: Den er _veldig_ dum og komplett meningsløs!
Kommentar #7747, skrevet av Arild Holta | 06. februar 2007 kl. 23:35
  1. Hei Arild. Så det er liv i deg altså?! Det er godt.
Jeg skal medgi at dette fort kan bli en “sladder” tråd, dog er det vel noen trosrettninger du også ville advart mot.
Nå er jeg nok ikke enig i hele listen, men etter hva jeg vet om bl.a. mormonere og Jehovas vitner vil jeg holde alle jeg kjenner langt unna.
Du har sikkert også gjort deg slike refleksjoner eller hva?
Kommentar #7748, skrevet av olec | 06. februar 2007 kl. 23:44
  1. Vi bør være forsiktige med å kalle ulike trosretninger for sekter! Hvem er vi som kan dømme disse trosretningene? Vi bør heller forholde oss nøytrale til dem, tror jeg. Be heller for dem som vi tror er "villfarne".
Kommentar #7750, skrevet av Andreas | 06. februar 2007 kl. 23:45
  1. Alle menigheter og trosrettninger som ikke proklamerer Jesus som Herre og Frelse skal vi ikke holde oss nøytrale til.
Av de Jan Kåre ramse opp her oppe er de bare mormonerne og jehovas vitner som ikke har skjønt hvor frelse ligger. Allt annet er variasjoner av teologiske oppfattninger og det er i og for seg greit så lenge man holder fokus på at det ikke finnes frelse uten Jesus som forsoner og offerlam.
Kommentar #7751, skrevet av olec | 06. februar 2007 kl. 23:59
  1. En sekt er gjerne en minoritet, har sterke konformitetspress, det er utillatelig å stille kritiske spørsmål, man har definerte utestengelsesmekanismer, en betydelig og “ufeilbarlig” autoritet, ofte vil vesentlige deler av lære eller historie holdes hemmelig, og så gir det som regel reaksjoner ved utmelding.
Kommentar #7752, skrevet av da_bear | 06. februar 2007 kl. 23:59
  1. Til Andreas
Jeg tror at det er en farlig og usunn tanke du har.
Det er såpass mange som er blitt ført vill og ødelagt, både åndeligt og meneskeligt, at vi trenger å ha holdninger overfor ting.
Som Far, så ønsker en å beskytte og verne ungene, slik trenger vi også å hjelpe andre kristne til å komme inn i et rett spor med sine liv.
Jan Kåre
Kommentar #7753, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 0:01
  1. Evangelis sier:
    Men Adventistene, Mormonerne, Jehovas Vitner, Jesus only, Katolikkene og trosbevegelsen Kristne sekter. TROS-BEVEGELSEN? SEKT?
    Jeg har da folk jeg kjenner godt som både er med i Pinsevennene, Oslo Kristne Senter (OKS), Kristent Fellesskap (landsomfattende), Troens Ord i Bodø, Harstad Kristne Senter (i byen JEG bor) og så mange mange fler……..
INGEN av de nevnte har noe som helst problemer, så vidt JEG erfarer, med at det er utillatelig å stille kritiske spørsmål, at det finnes definerte utestengelsesmekanismer, har en “ufeilbarlig” autoritet, at lære vil holdes hemmelig osv. Eneste reaksjonen jeg vet om, er at det er like trist for ALLE menigheter når medlemmer velger å melde seg ut, enten fordi de ikke ønsker å stå i en slik menighet, eller fordi de rett og slett taper sin tro. Det går også an, tror jeg da.
Joda, så visst finnes det mennesker som sitter i lederposisjoner, som ikke skulle gjort det, men heldigvis finnes det som oftest en vei ut av det. Splittelse er dessverre ofte et resultat av at usunne ledere sitter for lenge, eller aldri skulle vært der. MEN! DET gjelder BÅDE i Statskirka, Pinsemenigheten, Baptistsamfunnet, det du kaller for TROS-MENIGHETER og så videre. Til og med i politikk og næringsliv.
Hvorfor? Fordi mennesker ikke er fullkommen på noe slags vis, heller ikke DU. Det er derfor du og jeg TRENGER JESUS. Tilgivelse, omvendelse og ny start, HVER DAG.
HEIA STATSKIRKEGJENGERE, HEIA TROS-MENIGHETSGJENGERE, HEIA PINSEVENNER, HEIA DU OG JEG, men først og fremst HEIA JESUS.
HVOR er det rett å være medlem? AKKURAT DER du finner folk som har et GODT forhold til GUD, JESUS og DEN HELLIGE ÅND, altså der FOLK ELSKER JESUS, og dermed HVERANDRE.
for Gud er glad i
Pinsevenn, Friervenn, Frikirke, Metodist, Blåkors og Same-misjon, Katolikker, Protestanter, Reformerte, Sambandet og Indre-og Ytre-misjon.
Guds kjærlighet gjelder HELE VERDEN. Jesus DØDE faktisk for ALL SØPPEL som finnes av mennesker. Innkludert DEG som leser dette, og meg med.
Problemet er HVA GJØR VI UT AV DET?
Forteller hverandre at DER må du ikke gå, for DE er sekteriske.
Så kjære broder; EVANGELIST!
Har DU spurt ledelsen i den tros-menigheten du kaller for SEKT, om hva de står for?
IKKE?
På tide å gjøre det da!
Kommentar #7757, skrevet av da_bear | 07. februar 2007 kl. 0:17
  1. Upps, glemte å sette et spørsmålstegn i setninga:
    Forteller hverandre at DER må du ikke gå, for DE er sekteriske????
    SÅNN, der ble meninga riktig!
Kommentar #7759, skrevet av da_bear | 07. februar 2007 kl. 0:23
  1. HEIA JESUS! Den kjøper jeg, og i og for seg alt det andre og.
    DOG
    har jeg fortsatt trøbbel med mormonerne og jehovas vitner, rett og slett fordi de ikke har med Jesus biten hva inngang til himmelriket angår
Kommentar #7760, skrevet av olec | 07. februar 2007 kl. 0:24
  1. Når det gjelder Mormonerne, eller Jesu Kristi Kirke Av Siste Dagers Hellige, som de kaller seg selv, har jeg litt kunnskap om dette. Jeg er ikke medlem der, men jeg har et par nære venner som er medlem der. De har også vært misjonærer for sin tro.
Jeg er enig i at det er en sekt, men det er også mange myter rundt denne trosretningen. Spesielt i forbindelse med flerkoneri. Dette er fra kirken FORBUDT. Uten noen unntak! De som praktiserer dette kaller seg selv “Ekte mormonere” og lever ikke som medlemmer av den kirken med det lange navnet skrevet øverst.
En ting vi bør beundre dem for, uansett hva vi mener om resten (blant annet Smith som fikk “åpenbaring” av en skikkelse innhyllet i hvitt lys når han gikk seg en tur i skogen (Og hvem andre enn Guds engler kan vise seg som en engel? hmmmm…)).. eh… tilbake til der jeg var:
En ting vi bør beundre dem for, uansett hva vi mener om resten:
De står for noe! De handler på sin tro. Flere misjonærer per medlem enn hva noen av våre pinsekirker, trosmenigheter, DNK osv. kan vise til. Vi burde kanskje ta litt lærdom av dem på dette.
Mange av oss er nok veldig privatpraktiserende kristne. Vi ber inni oss, under dynen hjemme når vi VET at ingen ser oss. Ikke det at vi skal be på gatehjørnene, men kanskje utfordre til et åpent kristent liv? Selv om det er SINNSYKT upopulært å mene noe annet enn alle andre i landet vårt nå for tiden. Det er ikke rart at det er en avkristning av Norge når de fleste som uttaler seg i media IKKE er det.
Det må kjempes med kjærlighet mot en økende umoralisme og egoisme, vi må kjempe mot fattigdom (se egoisme), hjelpe en gammel mann som har ramlet på gaten og ikke være redd for å si “Gud velsigne deg” når vi har fått stablet mannen på bena igjen. Hjelp naboen å flytte inn i huset selv om du HATER å bære banakasser fulle av bøker. Hvis noen står med nødblinkeren på veiskulderen på motorveien så stopp bilen og spør om de har fått ringt etter hjelp og tilby deg å ringe for dem hvis ikke.
Vi skal også passe godt på oss selv også. Hvis du ser på PINSEMENIGHETEN Knutby. Ja, det var en pinsemenighet engang det også.
Vi har litt å lære fra enkelte av disse sektene. Og ikke misforstå meg helt. Jeg er HELT 100% enig med olec i kommentar nr.25!
-Lazarus
Kommentar #7765, skrevet av Lazarus | 07. februar 2007 kl. 2:16
  1. så sant, så sant, da_bear!!
    Han som hjalp meg til frelse, kom til levende tro i et miljø innen Statskirka. han lot seg døpe, gikk inn i karismatisk sammenheng, Han anbefalte meg å finne noen levende troende som kunne ta seg av meg. Jeg ble anbefalt Harstad Kristne Senter. Der var det åndelig liv og mat for meg. Fantastske mennesker, som bar meg fram til å vokse i tro og kunnskap.
    Jeg har lest mye av de gamle troskjemper i Norge, som regel lutheranere, og jeg leste mer Luther enn lutheranere selv, forekommer det meg. Fantastisk trosbyggende for meg. Men Luthers undervisning og argumentering for barnedåpens gjenfødende kraft, skurret i meg. Men ingen er perfekte, heller ikke Luther. Jeg var glad for å ha Bibelen som rettesnor, ikke Luther eller Ulf Ekman eller Åge Åleskjær. Men de har alle vært gode lærere for meg. Nå har jeg valgt å være i Kristent Fellesskap i Harstad. Men der DHÅ er, skal det være frihet for Gud til å gjøre det verk Han vil i hver enkelt, og lederne være medhjelpere og støtter i denne fostringen.

    Jeg tror ikke sekteriske forsamlinger er de farligste, men som jeg oppfatter da_bear sier det, at det er vår egen tendens til dette kjøttets krefter som er farlig. Paulus advarer sterkt og ber oss være våkne.

    Det ble mye, men men- - -.
    GeirM
Kommentar #7766, skrevet av geiromy | 07. februar 2007 kl. 2:33
  1. Sekt: En bevegelse som forståelig nok latterliggjøres.
Kristien bevegelse: En bevegelse som uforståelig nok ikke latterliggjøres.
Kommentar #7768, skrevet av Pastor Freddy | 07. februar 2007 kl. 3:03
  1. Kristen bevegelse: En bevegelse med én mindre i. Som dessuten ikke latterliggjøres, merkelig nok.
Kommentar #7769, skrevet av Pastor Freddy | 07. februar 2007 kl. 3:05
  1. Jeg vil takke da_bear for at han gjorde meg oppmerksom på at det stod trosbevegelsen.
Jeg vil bare skrive under på det da_bear skriver.
Selv er jeg jo pinsevenn. Nå går jeg i en menighet som nok tidligere var en trosmenighet, men som overhodet ikke plasserer seg i den båsen i dag.
Om en snakker om en trosbevegelse, er det da Livets Ord, eller OKS linjen en da mener?
Poenget er at skillet mellom en baptist menighet og en trosmenighet stort sett bare er uttrykket, formen. Hvilke sanger en har. Hvordan pastoren ansettes. Osv. Det handler om kultur.
Når vi ser på teologi så er det minimale forskjeller, mellom de fleste.
Hva er forskjellen mellom en troende konservativ lutheraner og en pinsevenn? Hva er de teologiske forskjellene? Det er stort sett dåpen. Av og til noe om DHÅ, men ikke avgjørende. Alt annet har de til felles.
Jeg kommer klart fram til at jeg er veldig uenig med Evangelist.
1. Hans definisjon av ’sekt’ avviker fra andre definisjoner.
2. Om hans sekt definisjon blir forstått som en beskrivelse av hvem han vil ha fellesskap med så blir den alt for snever.
Helt til sist så venter jeg enda på respons på hva han mener om Martinius spørsmål.
Når Evangelist kommer med den typen utfall som han gjør mot pinsebevegelsen, så håper jeg han vil begrunne de.
Arild Holta: Jeg er også grunnleggende uenig med deg. Dette er ikke bare fordi jeg stort sett er uenig med deg i alt du sier.
Avhengig av hvilken sekt definisjon en velger blir debatten veldig viktig:
Ved avvikende teologi definisjonen: så er det viktig å dra opp noen rene og klare linjer, slik at en vet hva en selv står for og vet hva andre står for.
Ved lukket samfunn definisjonen: det at vi har en bevisthet om at maktmennesker kan misbruke og kontrollere våre menigheter er viktig. Bare ved en slik bevissthet vil vi kunne avsløre maktmisbruk. Bare ved en bevisthet vil vi kunne korrigere når det går galt.
Det at du, Arild Holta; som er så kritisk til alt i samfunnet, så sterkt avviser en diskusjon om sunnhet i menigheten, og avviser en diskusjon om maktmisbruk finner jeg skremmende. Enten er du naiv ovenfor menigheten, eller så har du en agenda i å kvele en slik debatt.
Kommentar #7779, skrevet av Bigdaddy | 07. februar 2007 kl. 7:44
  1. Det viktigste her må vel være at en bekjenner Jesus som herre.Uansett om en kaller det en sekt eller ikke vet vel ikke vi hva som er i hjertet til den enkelte
    Det er det kun Gud som gjør.Men Jehovas Vitner vet jeg ikke bekjenner Jesus,de ber ikke om helbredelse og de utestenger de som melder seg ut.Så her må vi da ha lov til å si:Hold dere langt unna
Kommentar #7783, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 8:59
  1. Hva er en sekt, og hva er en kristen bevegelse?
Her har vi fått en diskusjon igang, og det er bra.
Jeg har opplevd så mye innforbi så mange menigheter, at det er skremmende. Men jeg har også opplevd så mye utrolig godt, at det er helt herlig.
Jeg er pinsevenn, men innforbi pinsebevegelsen finnes det utrolig mye rart og utrolig mye godt. Men noe av det menst negative, at det er vanskeligere og vanskeligere å stille spørsmål ved ting og at slik jeg opplever det her i Norge, så er de største menighetene mer en undorholdningsklubb enn et ekte levende menighetsfelleskap der nådegavene fungerer.
Men jeg møter på ganske mange vannskjøttete kristne, de søker seg veldig ofte inn til en eller annen kristen sekt, fordi de ikke får sine behov dekket andre plasser, det er et tankekors.
Jeg ser det er noen som skriver posetivt om trosbevegelsen, og det finnes selvfølgelig posetive ting der også. Men når en setter Guds ord og Den Hellige Ånds lys på trosbevegelsen og demmes ledere, så merker en akkuratt det motsatte. Tenk bare på det tullet Åge Åleskjær holder på med, det er egentlig latterligt hele greia, skal en avskaffe deler av Guds ord for å bringe frem en “ny” sannhet?
Jan Kåre
Kommentar #7784, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 10:25
  1. Her kan dere se på hva en kristen sekt er:
    http://www.cephas-library.com/toronto_blessing_foreign_video.html
Jan Kåre
Kommentar #7785, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 10:33
  1. Her har dere 2 meget gode sider som presenterer Evangeliet på en slik måte at jeg kjenner meg løftet opp:
    http://www.davidwilkerson.org/, den er bare herlig.
Den andre som er egentlig er enda bedre, da det der er vel den kristne sangen av alt jeg har hørt, som bringer himmelen nær på en spesiell måte, det er: http://www.jsm.org/explore.cfm/wklytvlist/.
Jan Kåre
Kommentar #7786, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 10:44
  1. Det var noen som påpekte Smiths Venner. Ja, det er i høyeste grad en sekt, meget innelukket og helt sekterisk, dessverre så er det mange gode og oppriktige kristne med der som i alle andre plasser.
Når det gjelder den Katloske Kirka, så er det vel ingen som har drept og forfulgt de sanne troende gjennom historien. Den har drept ca 50-100 millioner gjenfødte troende gjennom historien.
Kommer en den dag i dag til en Katolsk land, så er det sterk motvilje mot å tillate Protestanter mot å drive Kristen virksomhet. Den Katoske Kirke er vel Verdens største kristne sekt? Men det finnes utrolig mange gode mennesker der, men hva de repensenterer i åndelig henseende, er ikke bra.
Jan Kåre
Kommentar #7789, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 11:09
  1. Gir ikke betegnelsen “sekt” et alt for stort rom for “avsenderen” til selv å deffinere ladningen i ordet? Kanskje forklaringen på hvorfor man mener noe er en sekt i sin helhet bør erstatte selve ordet. Jeg tror det.
For det er jo tankevekkende at Jesus og hans disippler i høyeste grad kunne kvalifisere til betegnelsen. Det samme gjaldt nok Hans Nilsen Hauge i begynnelsen. Man kunne antagelig ramse opp svært mange slike eksempler. Blandt dem noen av verdens raskest voksende trossamfunn.
Og på en annen side, når jeg feks. tenker på den stadig mer svekkede norske statskirken som for noen år siden gjenninnsatte Helge Hognestad som prest, så kan det i hvert fall ikke være BARE det læremessige man legger til grunn for ordet.
Og for de av oss som har sett litt av hvordan respektable trossamfunn krampaktig og systematisk prøver å feie synder under teppet for å bevare den fine fasaden, så kan nok også veldig mange spørsmål om åpenhet og sundhet og troskap mot Ordet melde seg. Sannelig sannelig!
Deffinisjonen av begrepet er nok i det hele tatt i litt for stor grad preget av “hvor mange som mener hva”, og hva flertallet ønsker å tro.
Jeg selv føler ofte at jeg tilhører en veldig spesiell sekt :)
Riktig nok har den bare ett medlem, lederen inkludert, og det er tilfeldigvis meg. Jeg er enstemmig valgt for livstid. (en utrolig deilig følelse)
Kommentar #7790, skrevet av Leser | 07. februar 2007 kl. 11:09
  1. Til leser
Det er klart at jeg har ikke anført denne artiklen på noen andre plasser en på her på bloggen, for å skape en diskusjon. Noe som det har blitt.
Men jeg har bare spissformulert ting litt, hvis en ikke bygger på Guds ord, så er det en sekt.
Samtidig så har jeg vondt å se så mange mennesker søke svara sine innforbi de forsjellige kristne sammenheng (også sekter) og ikke få det.
Jan Kåre
Kommentar #7791, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 11:14
  1. Leser:dere er vel 4 stk i den sekten da.Du,Jesus,Gud og D.H.Å
    Blir vel ikke mye krangel der da.Må jo være deilig :-)
Kommentar #7792, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 11:48
  1. Til leserne
Er dere klar over at de sosialistene som styrer Norge nå, som Bondevik var med å innsette da han var så negativ til FRP, ser på oss som er gjenfødt, som sekter mer eller mindre. Det er egentlig kin statskirka som godtar homopraksis, som ikke er det ifølge sosialistene med Trond Giske i spissen.
Jan Kåre
Kommentar #7793, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 11:50
  1. God morgen Jone
Jeg har fri i dag, så da måtte jeg skrive litt her på bloggen.
Har du kjent Guds godhet i det siste?
Jan Kåre
Kommentar #7794, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 11:51
  1. Heisann Jan Kåre.Kos å se du har tid å være her inne litt
    Jepp,kjenner Guds godhet som regel hver dag jeg.De gangene jeg ikke gjør det,er nok min skyld fordi jeg ikke tar meg tid å kjenne etter.Alt bare bra med deg og dine håper jeg
Kommentar #7795, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 11:58
  1. Ja, men det er også vanskeligheter med å ha barn i dag, så det er nok å bryne seg på.
Skal i morgen på sykebesøk til ei dame som har fått brystkrefte, ondartet, men hun er også blitt syk med innfluense, så hun ligger på isolat. Husk å be for henne, Gud vil helbrede, da hun også er forholdsvis nygift og har en sønn på 1 1\2 år. Det blir vondt for alle hvis de mister Mamma nå.
Kommentar #7796, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 12:02
  1. Uff da.Ja vil be for henne.Forferdelige greier
    Ja Jesus er med henne skal du se.La Hans vilje skje
Kommentar #7799, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 12:37
  1. Hans vilje må vel være at hun skal leve? Det tror jeg.
Det var fint det du skrev: ,kjenner Guds godhet som regel hver dag jeg.De gangene jeg ikke gjør det,er nok min skyld fordi jeg ikke tar meg tid å kjenne etter.
Det er her hemmeligheten i kristenlivet er, ta seg tid i sammen med Jesus og Guds ord.
Kommentar #7801, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 12:46
  1. Til da_bear Says
Du må gå til grunnlegerne av en menighet, bevegelse eler sekt. Da vil du se at de legger en grunnvolen for alt hva som senere blir trodd og praktisert. Det er det som er mitt utgangspunkt for å definere noen som sekt eller ikke.
Grunnleggerne til trosbevegelsen, fornektet forsoningen, slike som Ekman, Kenyon og Hagin.
Grunnlegggeren av trosbevegelsen i Bergen var vel ikke helt frisk?
Kommentar #7802, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 12:54
  1. Læreaviket er stort i mange kristne sekter og det skaper vanskeligheter. Men det som jeg ønsker å definere som en kristen bevegelse, er at utgangspunkte var godt.
Men innforbi dette, så er det selfølgelig overlapninger.
Kommentar #7803, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 13:26
  1. Flott du tar opp dette evangelist Jan Kåre!
Er enig med deg at det er forferdelig mye rart i såkalte kristne-kretser. Det er viktig å peike på det som er galt og der etter peike på en sunnere vei, for at ikke flere skal gå vill!
Mange såkalte kristne ledere opp igjenom årene har gjort det slik at vi “vanlige kristne” ikke skal bedømme ting og prøve ting. Mange ledere har bindt folk med kontroll og løsrivne bibelvers til sin fordel, slik man holder folk bundne i frykt bl.a.
Nei fri oss fra sektene, og ikke minst farlige sektledere.
Kommentar #7807, skrevet av run | 07. februar 2007 kl. 14:19
  1. Til run
Takk og lov. Det er godt at du har oppfattet poenget med det jeg har skrevet.
Det er det som er viktig; at en ikke tar alt for “god fisk”.
Vi har lov å bruke hode, hjerte og Guds ord. Mange ledere\Hyrder\Pastorer er inntressert i makt. de har sikker begynt bra mange, men så kommer en inn på et sidespor, så blir det vanskeligt å innrøme feil, slik en ser med Åge Åleskjær nå, istedenfor å ydmyke seg, så står en på sitt.
Det er ikke bare seg selv en fører bort i fra Kristus, men også alle tilhengerne sine.
Utenom det, så har jeg vindt av å se Guds folk, mange, som sauer uten en Hyrde.
Jeg har truffet på så mange som er blitt ført inn i et liv som ikke har gjort dem lykkelige men misfornøyde. Det må mange ledere\Forkynnere ta en god del av det ansvaret på seg.
Kommentar #7810, skrevet av Evangelist | 07. februar 2007 kl. 15:04
  1. Personlig har eg opplevd mye godt mange steder som av media er blitt stemplet som sekt. eks. Pinsebevegelsen, Kristent Fellesskap, Kristkirken. Har blitt bedt for og møtt på behov mange steder der. Det er sånne steder som har gitt meg tro på at det fins noke bra med dette livet også, og at Gud vil gi meg ei framtid også her. Den tanken fekk eg aldri i Statskirka, sjølv om eg traff mange kjekke folk der også.
    Har gode venner innforbi mange forskjellige kirkesamfunn, og opplever at eg har blitt møtt av Gud på mange forskjellige område, av folk fra mange forskjellige menigheter. Dei legg nok vekt på forskjellige ting, men av og til er det det som trengst.
Evangelist, eg har lest ein del av det du har skrive på desse sidene, og eg blir litt oppgitt av og til. For det inntrykket eg får når du skriv, er at nokre personar meiner allting rett, dei kan aldri ta feil, og dei har den eine riktige oppfatningen av Bibelen. Og da kvalifiserer ein vel bra for det i allefall eg oppfatter som sekterisme, for å seie det sånn. Kanskje litt slem no, men av og til kjem bildet av farisearen og tollaren framfor meg, der farisearen står og takkar over at han ikkje er sånn som tollaren som står lenger nede. Ja, er det sånn at det er berre nokre få menigheter her i landet som held seg til den rette lære?
Syns du skal gå litt i deg sjøl Jan Kåre, kem du no er, ikkje alle som får kristenlivet til sånn perfekt som det virkar som du gjer.
Trur vi må innsjå at Gud frelste syndarar, og så viser Han oss vidare på veien. Og den kan gå litt sånn på kryss og tvers av ogtil, alt etter om vi klarer å holde oss på veien eller ikkje. Eg veit faktisk ikkje om nokon andre enn Jesus Kristus som klarte å holde seg på veien og vere 100% feilfri heile tida. Oss andre, gir Han heldigvis Nåde.
Og det gjeld FOLK uansett av menighet. Er HEILT einig med Andreas som meiner at det vi skal gjere, ikkje er å sitje på gjerdet og kritisere, men å be for folk. Vi sitte så til de grader i glasshus sjøl. Vi kan advare mot bestemte tankar og idear osv som vi meiner ikkje er riktige, men vere veldig forsiktige med å stemple menigheter/folk. Ein menighet er ikkje statisk, den endrar seg vel heile tida alt etter kva folk som går der og kven som er leiarar osv.
Kommentar #7837, skrevet av Opplevdmyegodt | 07. februar 2007 kl. 19:41
  1. Uff no fikk eg litt dårlig samvittighet. Eg burde kanskje ikkje skrive på denne måten til deg Jan Kåre, det nærma seg vel personangrep, og det er ikkje heilt fint.
    Beklager det,—- samtidig som eg lurer fælt på korleis eg ellers skulle ha klart å skrive det eg meiner. Du får ta det som ein kompliment, at eg skriv TIL deg, og ikkje OM deg….. Men eitt må eg seie, eg kan ikkje vite korleis du er. Eg har danna meg eit inntrykk, men eg kan ikkje VITE det. Og det inntrykket eg har danna meg, kan vere HEILT FEIL. Det skal eg gi deg. So er det sagt.
    Med vennlig helsing meg.
Kommentar #7839, skrevet av Opplevdmyegodt | 07. februar 2007 kl. 20:09
  1. Nå begynner denne tråden å skli i alle mulige retninger, vi høres snart ut som en gjeng drosjesjåfører på ODI klokka tre en søndagsmorgen.
Det er likevel en ting jeg vil kommentere:
Jehovas Vitner og Mormonerne berømmes i denne tråden for måten de utrettelig arbeider. Likevel vil jeg si: Jeg har hatt besøk av Jehovas vitner flere ganger. Det som slår meg er hvor drevet disse er av hodekunnskap og ikke av Ånd. Jeg synes det beste vi kan gjøre er å ikke marginalisere dem ytterligere i diskusjoner som dette, men be for dem og å prøve å vise dem at det er en annen vei som Jesus går sammen med oss på.
Martinius
Kommentar #7842, skrevet av Martinius | 07. februar 2007 kl. 21:01
  1. Martinius: Jeg er helt enig, hvorfor berømme jehovas vitne og mormonerne for deres evangelisering?
Når det er klart at deres lære leder til fortapelse (mormonerne har en egen bok (mormons bok, og Jehovas vitne tror f.eks ikke på helvete og at bare 144 000 kommer til himmelen OG fornekter treenigheten).
Å belønne dem for deres evangelisering blir for meg som å velsigne satanister hvis de hadde kommet på døra. Jeg har opplevd at evangelisering blir forbundet med Jehovas Vitner og Mormonere. Det er trist!
Vi får be for dem!
Kommentar #7843, skrevet av named | 07. februar 2007 kl. 21:24
  1. Nå mente ikke jeg å berømme Jehovas Vitner for deres evangelisering,det var vel mere et forsøk på å si at vi som pinsevenner oxo bør mere ut av benkene på bedehuset for å nå de ufrelste
Kommentar #7845, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 21:45
  1. Jeg er enig i at bør advare mot lære vi ikke er enige i på en sakelig måte. Og samtidig har jeg faktisk stor respekt for Holtas holdning. Vi har trosfrihet, og har ikke rett til å dømme andre med nedsettende betegneler for deres valg av tro. Bare beklage at vi selv ikke har greid og skape et alternativ de heller ville ha valgt. Og det er nok ofte på det sosiale planet de “alternative” bevegelsene har noe å tilby som mange ikke finner i de etablerte kirkesamfunnene.
Men det som var Evangelist’s mening med innlegget var sikkert å lufte spørmålet om hvor grensene går mellom sundt og usundt.
Jeg selv mener at det overhode ikke går ann å kalle feks. Ekman en sektleder. Og læremessig tror jeg som sagt statskirken i dag kvalifiserer langt mer for denne betegnelsen enn feks. Ålesjærs menighet. Og likevel finnes det garantert bedre kristne enn meg i begge disse menighetene.
Det jeg selv tenker på i forbindelse med sekt-karaktristikken er nok mennesker som vil være “den spesielle”. De har gjerne “sett” noe ingen andre har sett. Og når de ikke får gehør bryter de ut sammen med en liten klikk tilhengere. De blir da gjerne den “ekte kirken” i motsettning til den gamle “som ikke tok i mot lyset”.
Og det var faktisk slik det som skulle bli Jehovas vitner oppstod i sin tid. Og det tragiske med denne bevegelsen, det som etter min mening i størst grad skiller dem fra alle andre, er at de karaktriserer andre kristne som “satans tjenere”. Og grunnen til at de er så ekstremt bundet til sin tro er nok at de kaller alle Den Hellige Ånds gjerninger for… Ja, jeg skal ikke si noe mer om det.
At de representerer en sterk åndsmakt ble jeg tidlig klar over. Jeg snakket en gang med en ung nyinnmeldt gutt. Han var glødende interessert i å lære meg, og da han kom inn på et emne hvor djevlen ofte ble nevnt rettet han pekefingeren sin mot sitt eget bryst hver gang han nevnte dette navnet. Plutselig oppdaget han dette selv. Først stivnet han med vanntro utrykk i ansiktet, og så smilte han et forpint smil.
Kommentar #7851, skrevet av Leser | 07. februar 2007 kl. 22:35
  1. Først stivnet han med vanntro utrykk i ansiktet, og så smilte han et forpint smil.
uff da
Kommentar #7853, skrevet av olec | 07. februar 2007 kl. 22:41
  1. Leser,
vær søt å ikke skjær hele statskirka over en kam er du snill. Selv om det er en del snodig teologi blant noen biskoper og en del prester, er det fortsatt biskoper og prester med et kall og en rett forkynnelse igjen. Det finnes flere enn Hognestad og Gelius i kirka.
Martinius
Kommentar #7854, skrevet av Martinius | 07. februar 2007 kl. 22:45
  1. @Jone: Helst ikke er du snill. Riktignok så kan det være artig å diskutere med religiøse en gang i blant, men ikke heile tida. Jehovas vitner holder for meg.
Kommentar #7858, skrevet av amatør | 07. februar 2007 kl. 23:12
  1. Amatør:Men vi når jo ikke de ufrelste inne på bedehuset da.De er ikke der,de er ute på gatene de vi skal evageliser for,eller i hjemmene
Kommentar #7860, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 23:24
  1. Grunnen til at jeg synes trosbevegelsen er skummel er at de kaller ting for den hellige ånds gjerninger som absolutt ikke er av Den Hellige Ånd!
Da snakker jeg folk som faller ned på bakken, rister, hyler og skriker som dyr!
Det kaller de Gud :S Det tror ikke jeg at er Gud ihvertfall, når folk skriker som dyr så tror jeg heller at det er fra det onde.
Kommentar #7862, skrevet av named | 07. februar 2007 kl. 23:52
  1. named:Hørtes litt skummelt ut det der.Men at vi kan falle under D.H.Å kraft er ikke noe merklig :-)
Kommentar #7863, skrevet av Jone | 07. februar 2007 kl. 23:55
  1. Til Opplevdmyegodt
Du skriver: Syns du skal gå litt i deg sjøl Jan Kåre, kem du no er, ikkje alle som får kristenlivet til sånn perfekt som det virkar som du gjer.
Hvordan kan du trekke slike sluttninger av det jeg skriver? Du må da ikke gå på meg som person som du her gjør. Men på hva jeg skriver. Det var ikke bra!
Kommentar #7867, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 0:26
  1. Til leser
Du skriver: Jeg selv mener at det overhode ikke går ann å kalle feks. Ekman en sektleder. Og læremessig tror jeg som sagt statskirken i dag kvalifiserer langt mer for denne betegnelsen enn feks. Ålesjærs menighet. Og likevel finnes det garantert bedre kristne enn meg i begge disse menighetene.
Hvis jeg mener at diverse personer er sektledere, så må jeg vel få lov å mene det? Det er aldri grad av vranglære en kan måle, men hva fører den forkynnelsen til!
For meg, så er overnevnte personer langt, langt farligere enn Statskirka. Det skal jeg forklare kort; til mer en ligner på sannheten, men det er ikke sannheten, til værre er det.
Kommentar #7869, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 0:30
  1. Studer fruktene som veks på teet, og studer så treet, det stemmer altid. Eg kjenner ein mann som trur det er ei forferdeleg synd å ete svinekjøt. Men samstudes lever han i hor med ei kvinne utan å være gift med henne, den rette kona hans lever enno.
Kommentar #7877, skrevet av Lumen | 08. februar 2007 kl. 1:04
  1. fordi av oss som har lest i Peter så er svin helt ok :-D
Kommentar #7878, skrevet av olec | 08. februar 2007 kl. 1:14
  1. Evangelist, du skriver:
“Hvis jeg mener at diverse personer er sektledere, så må jeg vel få lov å mene det?”
Ingen har vel nektet deg dette? Men mener du med dette at andre ikke skal få si hva de mener?
Kommentar #7892, skrevet av Leser | 08. februar 2007 kl. 9:49
  1. Til leser
Nei, så abselutt ikke.
Men jeg tror ikke på å bare be for disse sektlederne som Jehovas Vitner, Smiths Venner, Åleskjær og Ekman og andre, men en må advare imot dem og ta opp i forkynnelse, debatt, samtale og avisskriving, hva det egentlig går ut på. Menneskene trenger å høre ting fra annet hold for at de skal kunne tenke og gjøre seg opp reflekterte meninger.
Men jeg har blitt fordømt nedom både her på bloggen og ellers, av andre da jeg ser det som tvingende nødvendigt, og også ta med at det er noe som er negativt, som det er noe som er posetivt. Altså, en skal ikke godta alt, men se om det stemmer med Guds ord.
Kommentar #7894, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 10:00
  1. Martinius, du skriver:
“vær søt å ikke skjær hele statskirka over en kam er du snill.”
Jeg skjær ikke hele statskirka over en kam. Men alle som følger litt med vet at det læremessige og teologiske grunnlaget slik vi har kjent det hittil er i oppløsning. Ikke hos de enkeltmenneskene som står fast på det de tror på, men i selve systemet. Og jeg påstår at vi kan se konturene av en ny religionsvariant som forsøkes innført i stedet. Noen kaller det almenreligiøsitet. Jeg selv føler faktisk at den utvikler seg i rettning av det Hognestad forkynte.
I forhold til dette så vil jeg nok aldri fremstå som særlig søt.
Kommentar #7896, skrevet av Leser | 08. februar 2007 kl. 10:07
  1. Lumen
Det er akuratt det du påpeker, som jeg har ønsket å få frem, den dobbelmoralen som alltid følger med sekter.
Tenk bare den sekten trosbevegelsen.
En har veldig tro for å be for syke og økenomiske behov, men samtidig så kan en tigge etter penger og gi lovnader, hvis en gir så og så mye, så skal en få mangedobbelt igjen.
Ja, det er i sannhet mange sektlignede preg over kristenheten idag!
Jan Kåre
Kommentar #7897, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 10:10
  1. Til leser
Hva statskirka står for, vil Giske og sosialistene si er bra. Men hva vi frikirkielige står for, så vil de ha sektstemplet over oss. Er ikke det underlig?
Kommentar #7898, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 10:12
  1. Olec, du skriver:
“Først stivnet han med vanntro utrykk i ansiktet, og så smilte han et forpint smil.
uff da”
Vet du, dette opplevde jeg som ganske nyomvendt. Jeg bodde alene i en liten hybelleilighet og kjente faktisk ingen bekjennende kristne. Det begynte med at to Jehovas vitner kom på besøk. Det kom flere og flere, og en gang var den lille hybelen men nesten full av jehovas vitner. Den nyinmeldte gutten var med som læregutt og skulle egentlig ikke tillates å oppsøke meg på egenhånd fortalte han. Og selv om dette er ganske mange år siden husker jeg samtalen svært godt. Jeg tenkte, kanskje kan jeg få denne gutten på andre tanker. For jeg begynte å forstå hva deres tro egentlig gikk ut på.
Jeg vet ikke om du kjenner noe til Jehovas vitner, eller om du har lest mye i Bibelen. Selv har jeg begge deler, og føler nok at “uffda” er et litt malplasert utrykk når man snakker om ett menneske som kanskje er i færd med å gå evig fortapt.
Men deg om det.
Kommentar #7901, skrevet av Leser | 08. februar 2007 kl. 10:32
  1. Til Leserne
Her har du en typisk sektleder etter min oppfatning, som ikke vil svare på spørsmål:
Ja og nei til loven
Pinseteolog og Norge IDAG-blogger Øyvind Gaarder Andersen underviste pinsevennene om et bibelsk syn på nåden, og på begrepene bibelsyn, og ”lov og evangelium” da pinsevennene møttes til en historisk debatt om nåde tirsdag kveld.
Uenigheten om Åge Åleskjærs forkynnelse kom klart til uttrykk under paneldebatten under pinsevennenes predikantkonferanse tirsdag. Gaarder Andersen forklarte og forsvarte et tradisjonelt syn på forkynnelsen om nåde, og bruken av lovene og budene i forkynnelsen.
Ja og nei
- Er Guds nåde grenseløs? Svaret er ja. Men svaret er også nei.
Slik innledet Øyvind Gaarder Andersen sin undervisning foran paneldebatten. Han gikk gjennom noen enkeltpunkter i Åge Åleskjærs to siste bøker, ”Fullstendig frihet” og ”Nå taler han fra himmelen”.
Før han gikk løs på de forskjellige spørsmålene, understreket han at han selv hadde fulgt Åleskjær gjennom 20 år, som kollega. Han fortalte at da trosbevegelsen slo gjennom i Norge, til høylydt advarsel fra mange pinsevenner, var han en av dem som forsvarte Åleskjær og andre, med den begrunnelse at trosbevegelsen hadde mange impulser som pinsevennene trengte.
- Den første teolog var slangen i Edens hage, som stilte spørsmålet: Har Gud virkelig sagt?, sa Gaarder Andersen, som understreket at det er Guds Ord alene som skal være rettesnor, og at følelser ikke må styre oss mennesker i viktige bibelske spørsmål.
Bibelsynet var Gaarder Andersens utgangspunkt, da han gikk i rette med det synet som Åleskjær forfekter – et klassisk dispensasjonalistisk syn. Dette går ut på å klassifisere evangeliene og den brevlitteraturen som ikke Paulus står bak i Det nye testamentet sammen med det gamle, og si at disse tilhører den gamle pakt. Fasiten og forståelsen av den nye pakt, finnes i Pauli brev. Evangeliene var i følge dette synet ikke skrevet for hedningene, men for jødene. Av dette utleder Åleskjær at Fader Vår og bergprekenen ikke er ment for hedningefolkene, men bare for jøder.
Løftene oppfylt på pinsedag
Selv om Gaarder Andersen gav Åleskjær rett i at den nye pakt ble fullendt på pinsedag, understreket han at evangeliene på en rekke punkter adresserte hedningene spesielt.
- Denne læren tar fra oss Jesus, og evangeliene, sa Gaarder Andersen.
Han gikk videre til å si at denne læren tradisjonelt er antikarismatisk, og tidligere har hatt fundamentalisme som konsekvens, og dem som har forfektet dette synet har praktisert lære og trosbekjennelse fremfor erfaringer med Den Hellige Ånd.
Gaarder Andersen utfordret Åge Åleskjær til å forklare hvordan han kunne hevde at Apostelgjeringene ikke er et læreskrift for kristne.
- Apostelenes Gjerninger er et enormt læreskrift for oss, sa han og understreket at pinsevennene måtte si et klart og tydelig nei til et slikt dispensasjonalistisk bibelsyn, som fratar oss evangeliene.
Det andre hovedpunktet i Gaarder Andersens foredrag var forholdet mellom lov og evangelium. Han pekte på at både han selv, Åleskjær og Martin Luther er enige i at vi ikke lenger er under loven.
Åleskjær sier i sin bok at læren om at loven er en tuktemester til Kristus, skal forstås frelseshistorisk, og ikke som gyldig for individet i dag. Gaarder Andersen deler ikke dette synet, og mener at lovbegrepet må forstås i lys av hele Skriften, slik som begrepet treenighet kommer frem når man leser Bibelen som helhet, enda dette ikke står uttrykt i bibeltekstene.
Lovbegrepet er omtalt en rekke steder i Bibelen, men er gitt forskjellig betydning.
I Åleskjærs bok skriver han at Calvins utsagn om at loven er en rettesnor for kristne er en hån mot Kristi Kors. Gaarder Andersen nøyde seg med å si at dette mildt sagt var en misforståelse.
Et eller ett nytt bud
Det samme måtte han si om Jesus Ord i Johannes 13;34, der han gir sine disipler et nytt bud, kjærlighetsbudet. Å si at dette opphever alle Guds øvrige bud, blir feil, fordi dette budet er gitt i ubestemt form, som et tillegg til andre bud.
Det siste hovedpunktet i Gaarder Andersens innlegg var forholdet mellom kjød og ånd. Der gikk han i rette med Åleskjærs lære om at det bare er åndelige spedbarn som kjenner kampen mellom kjød og ånd.
Han fortalte at pinsevennenes syn på dette de siste tiårene har vært at man etter gjenfødelsen kan få åndens dåp, men at helliggjørelsen er en livslang prosess, og at man ikke kan ”rykke kjødet opp ved roten”, en gang for alle.
Det siste var det eneste Åleskjær svarte konkret på av Gaarder Andersens mange punkter. Her mente han at han var utsatt for misforståelser, og at det selvsagt var en livslang kamp mellom kjød og Ånd. Debattens ordstyrer, Egil Svartdahl, mente spøkefullt at han kunne spørre Åges kone Lillemor, som satt i salen, om det var sånn at Åge ikke kjempet med sitt kjød.
Svarte ikke på punktene
Etter Gaarder Andersens gjennomgang, og i den påfølgende debatten, unnlot Åleskjær å svare på de konkrete punktene Gaarder Andersen hadde lagt ut. I stedet serverte han velkjente slagord fra sin forkynnelse de siste årene, og fortalte at det tydeligvis var ”farlig” å skrive bøker, og at man både måtte lese hans utsagn i sammenheng, og komme til hans møter, for å fullt ut forstå hva han mente.
Etter debatten deltok de to i TV-intervju med Norge IDAG, hvor de begge gav uttrykk for at de var uenige, men at uenigheten ikke var så grunnleggende at det utelukket samarbeid eller åndelig fellesskap.
Jan Kåre
Kommentar #7919, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 13:07
  1. Evangelist
Det siste innlegget ditt minnet meg faktisk på en kommentar jeg selv sendte til Åleskjær. Hans svar var for så vidt også da i hovedsak en henvisning til Boken han hadde skrevet. Og selv om jeg ikke helt forstår hva han mener ser jeg klart svakhetene i hans forkynnelse.
Jeg har imddlertid oppfattet ordet “sekt” som et rent nedsettende ord, og ikke først og fremst som en karaktrestikk av en menighet med et avvikende læresyn. Så det var kanskje der vår uenighet var størst.
Men over til noe du skrev ett sted evangelist, nemlig at frimenigheter i dag stemples som sekter. Etter hva jeg har lest så tror jeg dette er en strategi i EUsysemet som på sikt søker å få en viss kontroll over troslivet til folk. Det er nok ikke tilfeldig at den ene frimenigheten etter den andre har meldt seg inn i disse rådene som er opprettet. Argumentasjonen har i mange tilfeller vært helt åpen på at de gjør dette for ikke å kunne assosieres som sekter.
Dette tror jeg vil bli en farlig utvikling. Jeg tror de vil bindes mer og mer opp. Og vi ser alt hvordan man i noen tilfeller alt har begynt å produsere uttalelser på “vegne av medlemmene” som klart går i mot deres egne meninger og ståsteder. Man insisterer på “dialog”, men resultatet blir antagelig bare en evig prosess som etter hvert gjør de som ikke aksepterer “det korrekte” til mer og mer “gammeltestamentelige fundamentalister”.
Dette er min misstanke. Og jeg tror Grotbækk erfarte litt av dette da han utalte seg i forbindelse med pinsebevegelsens debatt om dette spørsmålet. (lenge leve Grotbækk)
Kommentar #7928, skrevet av Leser | 08. februar 2007 kl. 14:28
  1. Til Leser
Jeg synes du observere veldig mye godt. Men at Ulf Ekman, Åge Åleskjær er på et kraftig åndelig sidespor tror jeg vi kan være enig om, eller?
Jeg skjønner meget godt hva ÅÅ lærer. Det går ut på at det er kun deler av Guds ord som gjelder oss, alt annet gjelder Jødene og noen uti Somalia eller et annet sted.
Det er en slik gedigen bløff, at en må kalle det for: VRANGLÆRE!
Når det gjelder Ulf Ekman, så er det utrolig at ikke folk merker at han er ute på frierstien for å favne flere. Men han er den samme masekoppen på talerstolen, han snakker stort sett ut i været og ler og innbiller folk noe som egentlig er ingenting.
Nok om dette. Det som er viktig, er å komme inn i en posetiv og åndelig gjerning for Herren og i Guds menighet, noe som jeg er meget glad for at jeg har opplevd.
Men en trenger å være klar over farene også, eller så går en seg lett vill i det åndelige terrenget1
Jan kåre
Kommentar #7931, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 15:29
  1. Jeg må bare føye til noen ord om Ulf Ekman og trosbevegelsen. Det er at det er mye som er ubibelsk der, samtidig er det etter mitt skjønn en meget svak forkynnelse der. Det er stort sett de samme sannhetene som blir terpet på, så skriker en litt og synger og gjentar seg til det kjedsommelige.
Kommentar #7936, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 17:43
  1. Evangelist
Jeg må vel først erkjenne at jeg er 100% selvmade når det gjelder min egen teologi.
Jeg kjenner mer til Ekman enn Åleskjær, så jeg får kanskje holde meg til ham. Han hevder selv at han og menigheten hans har vært gjennom alle barnesykdommene som en slik bevegelse kan ha. Han sier også at livetsord er noe ganske annet i dag enn for noen år siden. Fremdeles er det enkelte ting jeg setter spørsmålstegn ved, men føler ikke at det dreier seg om noe som kan kalles total avsporing.
At han har mer fokus på enkelte ting enn andre, ja, men likevel mener jeg han har mange nye interessante innfalsvinkler for sin forkynnelse. Jeg har hørt på mange av talene hans som ligger ute på nettsiden til www.livetsord.se og av disse kan jeg ikke se at de er så ille som du antyder at deres lære skulle tilsi at de var. At han har en repeterende og litt ustrukturert stil er jeg enig i, og det er han faktisk selv også. Men helt konkret, hva ville du selv tekke frem som det mest ubibelske ved denne menigheten i dag?
Kommentar #7938, skrevet av Leser | 08. februar 2007 kl. 18:20
  1. Nå klarer jeg ikke å holde tritt med alt hva han og diverse forkynner hele tiden.
Men jeg vil nevne noe:
Han har forkynnt at Jesus sonet ikke synden på Golgata, men ble et med Satan i dødsriket.
Det er et enevelde, med en på toppen som egentlig styrer alt.
Det er ikke Åndens nærver over møten mange ganger, de skriker og taler i tunger.
Hvis du har den rette troen, så blir du rik og er alltid frisk.
Jeg kunne nevnt mange ting. Men du hører vel så mye på hva det her blir forkynnt, at du ikke klarer å skille ut hva som er fra Herren.
Du må forstå det, at jeg tar 100 % avstand i fra trosbevegelsen, derfor er jeg ikke altid up to date. Men jeg har lest boka til ÅÅ Fullstendig forvirring.
Jan Kåre
Kommentar #7952, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 21:40
  1. Det er noen som sier at diverse forkynnere innen trosbevegelsen har omvendt seg?
Den tror jeg ikke stikker så veldig dypt. Hadde jeg forkynnt så mye ubibelsk som dem, så hadde jeg gråt og bært meg. Men når omvendelsen er for synns skyld, da blir det derefter!
Jan Kåre
Kommentar #7957, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 22:22
  1. Evangelist:
Du og jeg tilhører ulike retninger av pinsebevegelsen. At vi har ulike meninger synes jeg er helt fint. Jeg gjør ikke krav på å ha den eneste sannheten i så henseende.
Jeg synes imidlertid at du ikke omtaler dine pinsebrødre med respekt. Jeg reagerer negativt på måten du omtaler lederne for nyere pinsemenigheter som OKS og Livets Ord på.
Det er et langt stykke fra at en er saklig uenig om et teologisk spørsmål, slik dere er, til at du omtaler det de er og det de står for som en sekt.
Etter min oppfattning går du da over streken for hva jeg mener er akseptabelt.
Jeg vil ikke føre en debatt om dette her. Jeg er uenig i dine ståsted, og det er greit. Men det er ikke greit at du angriper og omtaler dine trosfeller slik du gjør.
Jeg vil bare gjøre det klart at jeg tar avstand fra dine uttalelser om den såkalte trosbevegelsen. Jeg tar også avstand fra den måten å diskutere på.
Kommentar #7961, skrevet av Bigdaddy | 08. februar 2007 kl. 22:48
  1. Jan Kåre.
Det er riktig nok bare det siste året at jeg med jevne mellomrom har hørt på talene fra Livets ord. Men i løpet den tiden har jeg ikke hørt noe slik som du har nevnt her.
For meg er “trosbevegelsen” så mangfoldig og uensartet at jeg ikke føler jeg kan se den under ett. Dessuten regner jeg med at de forskjellige rettningene forandrer seg en del etter hvert også.
For min egen del har jeg som sagt foreløbig valgt å ikke knytte meg til noen spesiell trosrettning i det hele tatt. Og som en kurositet, bare for å si noe om hvordan det norske kristelige landskapet fremstår fra mitt ståsted, og det er ikke ment som kritikk, overhode ikke. Jeg har vært på en del møter rundt om kring. Jeg har snakket med enkelte som har noe kunnskaper om ting som skjer. Og det er mye rart rundt om kring. Også innen de anerkjente trossamfunnene. VIRKELIG mye rart.
Jeg føler at hvis jeg trekker opp helt konsekvente linjer så blir det ikke mye igjen og håpe på. Jeg prøver å komme folk i møte så mye som mulig, men samtidig kan jeg være ganske konfronterende når det gjelder ting som betyr noe. Jeg tror dette er veien å gå.
Og hvis du ikke sier det til noen så kan jeg røpe at jeg til og med har konfrontert livetsord med en sak, og de tok faktisk budskapet til seg! Det er ikke mange som gjør det i dag.
Kommentar #7962, skrevet av Leser | 08. februar 2007 kl. 22:49
  1. Til leser
Ja, det var godt å høre. Men jeg er da med i en menighet og trives meget godt der.
Så det er muligheter.
Men det er veldig mange ting innforbi trosbevegelsen som jeg har opplevd som meget negativt. Men det er ikke bedre egentlig i pinsebevegelsen heller. Men det er allikevel en meget stor forsjell.
Det er at det er selvstendige menigheter rundt omkring. Det er det som gjør at jeg kan tilhøre pinsebevegelsen, selv om jeg mener at pinsebevegelsen som bevegelse er egentlig korrupt, som en mafia bevegelse!
Jan Kåre
Kommentar #7963, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 22:56
  1. Jeg tillater meg å lime inn en kommentar fra en god venn (fra en annen tråd) for om mulig sette ting litt i perspektiv:
Jeg leste om en fyr som opplevde at Gud ba ham jobbe sammen med katolikker. Han sa “Herre, jeg går ikke god for alt de lærer.” Da sa Herren: “Jeg går ikke god for alt du lærer heller men arbeider med deg likevel.”
Comment Posted By st. arve On 18.01.2007 @ 02:04
Kommentar #7965, skrevet av olec | 08. februar 2007 kl. 23:23
  1. Til Bigdaddy
Du skriver at du tat avstand i fra det og det. Men hva du tar avstand i fra, vet ikke jeg?
Men nå har jeg opplevd så mye innforbi diverse menigheter, også pinsebevegelsen. De har satt ut dårlige rykter på med, hindret meg i å ha møter og blitt kalt både det ene og det andre, så dette er jeg vant med.
Jeg kunne ha nevnt mange ekseppler på hvilken falskhet og hulhet det er i ponsebevegelsen, og det er enda værre i trosbevegelsen på mange måter.
Jeg får avslutte her, da jeg har ikke peiling på hva du menr hva vår uenighet går ut på.
Jan Kåre
Kommentar #7968, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 23:43
  1. til olec
Det er greit å være diplomat. Men av og til, så må en ta et standpunkt for ting.
Din venn og broder
Jan Kåre
Kommentar #7969, skrevet av Evangelist | 08. februar 2007 kl. 23:44
  1. hei Jan Kåre.
    Joda jeg synes vi skal ta standpunkt for ting.
    og dersom Ulf har sagt at Jesus ikke tok våre synde på korset så er det i bestefall ubibelskt.
Jeg ville bare bringe en annen tanke inn i debatten.
Kommentar #7970, skrevet av olec | 08. februar 2007 kl. 23:50
  1. Kjære søte, snille Jan Kåre,
en korrupt mafiabevegelse? Er ikke det litt vel spenstig betegnelse?
Nok en gang utfordrer jeg deg: Opplys oss andre om hva du vet som vi andre ikke vet om pinsebevegelsen! Jeg ser det som problematisk at løse påstander og negative karakteristikker gang på gang heftes på Pinsebevegelsen uten at det underbygges nærmere.
Martinius
Kommentar #7971, skrevet av Martinius | 08. februar 2007 kl. 23:51
  1. Til olec
Ja det har han forkynt. Når han ble spurt om det i ettertid, så svarte han meget unvikende. Og den litturaturen som omtaler dette, er å finne i omtrent alle bokkiosker der en distrubierer trosbevegelsens literatur.
Jan Kåre
Kommentar #7972, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 0:04
  1. vel, i mine øyne taler bibelen ganske klart om offerlammet og hva det betyr for oss.
    Av korset og offeret er jeg reist opp, hvit som snø, det får ingen tai fra meg.
Kommentar #7973, skrevet av olec | 09. februar 2007 kl. 0:09
  1. Til Martinius
Nå er det Predikantkonferanse i Oslo som jeg bor, men jeg orker ikke å være tilstede da jeg har opplevd så mange korrupte såkalte Pastorere og Eldstebrødre og andre. Nei, opgavene står i kø for meg, i den menigheten jeg tilhører og ellers gjennom den bekjentskapskretsen jeg har.
Ja, ja så får jeg forklare igjen. Det er så magen eksempler, at jeg får ta 2-3 stykker.
1.) For et par år siden skulle jeg opp til Nord Norge for å virke i en menighet der, Bårdsfjord mener jeg det var.
Flybilletten var bestilt og betalt og møtene berammet. I mellomtiden før jeg var der, så var Redaktør for Korsets Seier der, Oddvar Johansen. Han advarte mot meg på det sterkeste, ikke forkynnelsen min, men min personlighet, at jeg var en utrygg person. nå kan en si mye om meg, men uhvertfall ikke det.
At jeg hadde betalt 3-4000,- kr av egen lomme brydde ei heler noen seg om.
2.) Jeg skulle ha møter en plass i en pinsemenighet. Møte var berrammet, men plutselig ble det avlyst fordi jeg hadde skrevet en artikel i et blad som ikke paset for pinsebevegelsen.
3.) Jeg hadde et møte i pinsemenigheten i Hommersåk utaforbi Sandnes i Rogaland.
Jeg preket det som jeg hadde fått, men
her var det viss ting som ikke stemte, noe jeg forsto etterpå, da de hadde mange bøker fra trosbevegelsen om åndelig krigføring og andre emner.
Jeg ble som vanligt ønsket velkommen igjen av Forstanderen, som var Sigmund Kristoffersen. Jeg fikk aldri preke der igjen, det passet ikke å høre en slik forkynnelse som jeg hadde.
Nå kunne jeg ha nevnt mange flere historier.
Pinsebevegelse som bevegelse har utspilt sin rolle for mange år siden!
Men det store og gode; er at det er enkeltstående menigheter her og der som står for Herren og Guds ord. Som fremdeles Den Hellige Ånd virker igjennom. Jeg er glad at jeg tilhører en slik pinsemenighet, om pinsebevegelsen som bevegelse, ligner mer på en Mafia-orginasjon enn en vekkelsebevegelse!
Jan Kåre
Kommentar #7974, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 0:25
  1. Det å kjempe for frie selvstendige menigheter, er etter mitt skjønn omtrent den viktigste åndelige sanheten å kjempe for. Jeg er meget redd for at det vil mange gå bort i fra.
Pinsebevegelsen i Sverige har gjort det, og det er en katastrofe mener jeg.
Det er på den måten en kan “overleve” som kristen i menighetsfelleskapet. Skulle jeg trodd på det som blir forkynnt og praktisert i de såkalt store menigheter i Norge, så hadde jeg vært dypt ulykkelig som en troende.
Jan
Kommentar #7975, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 0:46
  1. tror du de står og lyver?
Kommentar #7995, skrevet av yezuz | 09. februar 2007 kl. 5:52
  1. Til yezuz
Når en er ute etter makt, posisjon og ikke er rustet til å stå i en åndelig kamp (Efeserbrevet 6). Så komer en inn i det samme spor som Kong Saul og lever på det samme nivået. Det er egentlig der mange kristne ledere i Norge og forøvrig i den vestlige verden lever.
Hvorfor ikke vekkelse, en av hovedgrunnene for det, er at Forkynnerne og Hyrdene i Guds menighet har sviktet, og er som Kong Saul.
Vi trenger å leve det samme åndslivet som Kong David. Dette høres virkelig bra ut.
Men når du gjør det, noe som jeg har gjort i 25 år. Da blir en hatet av de som har samme ånd som Kong Saul. Det står at det var krig mellom Kong Saul og Kong David, og demmes hus hele tiden. Les selv i Samuelsbøkene og Kongbebøkene og Krønikerbøkene.
Det er historien som gjentar seg alltid.
Jan K
Kommentar #8001, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 8:58
  1. Til yezuz
Tror du en kristen leder som har kommet på et åndelig sidespor og forkyner ting utenom Guds ord og ikke er under Åndens Salvelse i den grad som en forkynner burde og skulle være, vil gi fra seg sin posisjon og Pastortitel?
Ja, han er en Kong Saul. Jeg tror og min erfaring tilsier det, at det er kun en åpenbar synd eller at han blir avsatt av menigheten som vil få den personen bort.
Altså, det dreier seg om posisjoner og stillinger. Ikke alltid å forkynne Guds ord og være under Åndens ledelese og Salvelse.
Jan Kåre
Kommentar #8003, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 9:34
  1. Jan Kåre
Jeg er utrolig enig med deg i det at vi trenger selvstendige menigheter, og aller helst med en selvstendige grupper eldste.
Når de betegnet deg som “utrygg”, tror du ikke det kunne være fordi de selv følte seg utrygge? Selv om vi sikkert er forskjellige så har vi antagelig en ting felles. Vi resonerer ikke på våre omgivelsers betingelser. Og er det noe som skremmer mange kristne så er det å ha slike midt i blandt seg.
Ofte skaper dårlig samvittighet et stort behov for å kontrollere sine omgivelser. Selv om det ikke bestandig er bevisst så går nok mange rundt med en underliggende uro for “ungen” i “keserens nye klær”.
Og som du sier, konflikten mellom David og Saul er også relevant i mange sammenhenger. Historisk sett har det veldig ofte vært slik at den etablerte religiøse eliten har spillt en slik rolle som Saul i begynnelsen av store vekkelser.
Jeg har faktisk i løpet av min svært begrensede karieere som menighetsmedlem erfart sannheten i dette selv. Og dette til tross for at jeg i “det virkelige livet” prøver å fremstå mest mulig som en “grå usynlig mus”. Problemet er at i den åndelige virkeligheten så hjelper ikke dette i det hele tatt. IKKE I DET HELE TATT!
Men likevel tror jeg vi må beskrive det vi ser og erfarer på en sakelig måte i stedet for å bruke stigmatiserende ord. De får ofte problemene til å låse seg, slik at man mister muligheten til å nå frem med sitt budskap til alle de som faktisk enda er åpne for å se ting slik de er.
Kommentar #8005, skrevet av Leser | 09. februar 2007 kl. 10:24
  1. Til leser
Du skriver: Men likevel tror jeg vi må beskrive det vi ser og erfarer på en sakelig måte i stedet for å bruke stigmatiserende ord. De får ofte problemene til å låse seg, slik at man mister muligheten til å nå frem med sitt budskap til alle de som faktisk enda er åpne for å se ting slik de er.
Det er klart at jeg ikke drar en så langt nåt jeg har preket og ellers, som jeg enkelte ganger har gjort her på bloggen.
Du skriver: Når de betegnet deg som “utrygg”, tror du ikke det kunne være fordi de selv følte seg utrygge? Selv om vi sikkert er forskjellige så har vi antagelig en ting felles. Vi resonerer ikke på våre omgivelsers betingelser. Og er det noe som skremmer mange kristne så er det å ha slike midt i blandt seg
Slik jeg har erfart det, så har Oddvar Johansen og Oddvar Nilsen nesten lakt meg for hat. Uansett hva jeg skriver og har skrevet av artikler til Korsets Seier de siste 20 åra, så har de skviset meg ut. Jeg har også konfontrert dem med det, spesielt sistnevnte, men en møter et gufs.
Det er klart at jeg også trenger å forandre meg, noe vi ale gjør.
Men jeg kan ikke godta at Ulf Ekman har forkynnt at Jesus ikke sonet synden på Golgata, men ble et med Satan. Men idag, så vil han ikke komentere det. Hadde jeg fått slike beskyldninger, så ville jeg på det sterkeste tilbakevist det.
Eller slik som Åge Åleskjær nå, som nesten avskriver 95 % av bibelen, det gjelder ikke oss hedningekristne.
Jeg har erfart og sett så utrolig mye, at jeg egentlig ikke vet hverken ut eller inn når det gjelder de forsjellige bevegelser.
Men jeg er meget glad at jeg har en tjeneste og lever 100 % rett med Gud så langt jeg ser det, da burde det ikke være noe med meg, noe som jeg til stadighet hører, men jeg tror at mange, mange menighetsledere\Hyrder lever på det samme åndsnivået som Kong Saul, det var staganisjon og tilbakegang, istedenfor åndelig fremgang og utvikling.
Din bror i Herren
Jan Kåre
Kommentar #8007, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 10:44
  1. Til leser
Jeg har et motspørsmål til deg.
Siden jeg begynnte å vitne i møter, det var i 82 og ha egne møter fra 86, så har jeg opplevd mange ting, folk har blitt frelst, syke har blitt helbredet, har også vært med å bedt for noen som har reist seg opp fra rullestol. Ja, av eldre mennesker som har opplevd T.B.Barratt “live”, mente jeg prekte på akuratt samme måte.
Men jeg har opplevd å blitt skviset ut, nesten i det ytterste mørke, av de såkalte lederne i pinsebevegelsen, hva kan værre grunnen?
Når det gjelder trosbevegelsen, som jeg kjenner spesielt i fra 80-tallet, så var det egentlig enda værre!
Jan Kåre
Kommentar #8008, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 11:14
  1. Til leser
Jeg har bare lyst å nevne en av mange opplevelser jeg har hatt med trosbevegelsen.
Det var et møte i 85 på det stedet jeg kommer i fra med Leif Jakobsen. Møte gikk sin gang og forkynnelsen var ikke så veldig, helst ord og meninger.
Etter talen, så kom det et budskap i tunger, det var en broder som jeg kjente meget godt som kom med et budskap, og jeg tydet det. Tydningen gikk i den leia, at i de siste dager, så vil det være igjen en menighet som menigheten i Laodikea, og ting rundt der. Så plutselig stoppet Leif Jakobsen meg, jeg såg bare hvordan det svarte lyset ut av øynene hans, det var selvfølgelig åndsmakteten som regjerte i ham. De stoppet oss, og drev oss ut i Jesu navn, siden det var et kristen senter møte, så gikk vi ut. Hva vil du si om slik oppførsel? For meg, så var det et av mange bevis på at Guds menighet og trosbevegelsen er ute å kjøre!
Jan Kåre
Kommentar #8011, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 12:14
  1. Til leser
Jeg var på sykebesøk i går. Jeg går alltid på besøk så langt det er mulig. Den personen som jeg var på besøk hos, har en ondartet kreftsykdom.
Når en er syk, så tyr en til mye, selvfølgelig. Jeg og kona mi ble bedt om å lese fra en bok av Kenneth Hagin, noe som kona mi gjorde. Der var det en beretning, vi leste fra 10 August tror jeg, en andaktsbok av Hagin. Der sto det om ei dame som ikke hadde tro, selv når Hagin ba for henne, at hun døde av kreft 43 år. For meg så er det blasfemisk og djevelsk den type forkynnelse som Kenneth Hagin repensenterer.
Hvis jeg eller noen andre ber for en syk person som ønsker å bli helbredet, så er det ikke noe feil med den personen. Men da er det eventuelt med meg som BER! Eller det ikke er Guds vilje å helbrede DEN personen.
For meg så fremstår hele trosbevegelsen, som er bygget på Hagins undervisning, som lite bra, eller hva synes du?
Jan Kåre
Kommentar #8012, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 12:21
  1. Jan Kåre sier: Men da er det eventuelt med meg som BER! Eller det ikke er Guds vilje å helbrede DEN personen.
Helt korrekt. Det er enten vår tro (altså til den som ber) eller ikke i Guds timeplan.
Se forøvrig fadervår: Skje DIN vilje…
Kommentar #8014, skrevet av olec | 09. februar 2007 kl. 12:43
  1. Olec
You are soo kind!
Your friend and dear brother
Kommentar #8016, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 12:52
  1. Jan Kåre, du skriver:
“Det er klart at jeg ikke drar en så langt nåt jeg har preket og ellers, som jeg enkelte ganger har gjort her på bloggen.”
————-
Her på denne bloggen tror jeg vi “preker til flere enn vi tror! :)Jeg skal vedde på at både den ene og den andre er inne her for å sjekke hva fundamentalister som oss “prater om i det sjulte” :)
Du lurer på hvorfor du møter motstand hos mange. Jeg kan fortelle deg det her og nå. Årsaken er følgende som du skrev:
“jeg har en tjeneste og lever 100 % rett med Gud så langt jeg ser det,”
Bare det at noen i det hele tatt prøver å leve opp til det du skriver her er nok til at man kan erfare motvilje og motstand. Dette tror jeg ganske mange erfarer i dag. Det har i hvert fall jeg.
Og det å få innsikt i hvordan respektable mennesker påvirkes at åndsmakter er noe av det mest uhyggelige og triste jeg har erfart i mitt liv. Særlig når det dreier seg om mennesker jeg egentlig har sympati for. Djevlen er ute etter de beste blandt oss.
Jo “farligere” vi er i åndelig forstand jo mer motstand møter vi, og jo mer prøver djevlen å spore oss av. Og det er nok dette som mye av trosbevegelsen til tider har vært veldig preget av.
Du nevnte Laodikea. Hvis jeg ikke husker feil så betyr navnet “folkestyre”, eller demokrati etter dagens terminologi. Og den er faktisk den siste som blir nevnt i rekken av brev til menighetene. Det er tankevekkende. Og til disse sier Jesus “la det bli alvor, og vend om”. Dette er vel dette vi trenger å forstå i dag. Og det er etter min mening her de mange menigheter svikter. Man sier “bli frelst”, og lar folk smyge seg inn i en from religiøs tilstand frem for å “krype til korset”. Vi vil heller være “respektable kristne” enn “omvendte syndere”. Stolthet og velstand holder folk i et grusomt jerngrep.
Ja menighetene har som Laodikea, de har også blitt til demokratier. Lederne prioriterer oppsluttning. Og de må ikke være for utfordrende, for de trenger inntekter for å finnansiere sin “minnetry”. Og de er redde for alt rabaldret som vil følge med hvis det blir for mye uro i åndens verden. De er redde for å bli hengt ut i avisene. Og slik kunne man sikkert fortsette. De tror Barrats tid er forbi, men dette er jeg ikke sikker på. Plutselig kan det bryte løs igjen.
Dette ble visst nesten en preken. Kanskje jeg er en skapevangelist :)
Kristenbloggen opplevde motstand skrev Andreas. Kanskje Den kan lage litt rabalder i åndens verden? Den står i en åndskamp den også. Jeg merker det på meg.
Kommentar #8018, skrevet av Leser | 09. februar 2007 kl. 14:03
  1. Til olec
Jeg har tenkt en god del på det med helbredelse gjennom åra, ja.
Hvorfor helbreder Gud noen, og noen ikke? Veldig ofte ser jeg disse type helbredelser, en suksesiv helbredelse. Altså etter en tid, så blir en frisk eller tilnærmet frisk.
Men så kommer jeg også på sykebesøk, og “pasienten” er mer glad og har langt større tro både på helbredelse enn meg som skal be, er ikke det også et paradoks?
Gjennom sykdom og negative omstendigheter, så får Gud sin vei!
Jan K
Kommentar #8020, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 14:18
  1. Til leser
Du skriver: Du lurer på hvorfor du møter motstand hos mange. Jeg kan fortelle deg det her og nå. Årsaken er følgende som du skrev:
“jeg har en tjeneste og lever 100 % rett med Gud så langt jeg ser det,”
Bare det at noen i det hele tatt prøver å leve opp til det du skriver her er nok til at man kan erfare motvilje og motstand. Dette tror jeg ganske mange erfarer i dag. Det har i hvert fall jeg
Når det å leve 100 % for Herren, er etter min oppfatning meget krevende. Det er så lett at fienden får has på oss, men ved Guds nåde, så står jeg støtt idag, Takk og lov.
Motstand, ja.
Jeg betviler på om det er mange i dette landet som har ofret alt, og som har møtt slik motstand som meg. Hele tiden så har jeg blitt motarbeidet av kristne leder både DIREKTE og INDIREKTE. Ja, jeg har til og med tatt meg vanlig jobb, da jeg ble skviset ut i fra pinsebevegelsen. Men jeg har meget god åpning i den menigheten jeg er med i nå.
Husk å be for meg, at Gud må legge alt til rette og slik at jeg kan komme ut i fulltidstjeneste for Herren igjen, det er mitt ønske!
Jan K
Kommentar #8022, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 14:26
  1. Må bare si noen ord om helbredelse. Hvordan kan Forkynnere gi skylden på den syke, noe vi har sett mange gjøre? Det er å legge sten til byrden, mener jeg.
Det er vi som må søke Herren, også gå inn i bønn og faste for den syke.
Det er veldig stykt og ubibelsk, som Hagin og mange trospredikanter har gjort og gjør, at de legger skylden på den syke.
Det er vi som forkynner Guds ord og den som ber for den syke, som må ta det innover seg, at han\hun må ha den kraften det trenges til. Det står om Jesus; at det gikk ut en kraft i fra ham, og den virket til helbredelse.
Ønsker å ta med til slutt et av mine favoritt vers, i
Ap.gj.10.38:” Hvorledes Gud Salvet Jesus fra Nasaret med Den Hellige Ånd og kraft, han som gikk omkring og gjorde vel og helbredet alle som var overveldet av Djevelen, fordi Gud var med ham”.
Jan K
Kommentar #8025, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 15:03
  1. Bra skrevet, Jan Kåre! Hvis vi mennesker kunne helbredes av egen kraft, hva hadde vi vel trengt Guds helbredelseskraft til da?
Martinius
Kommentar #8041, skrevet av Martinius | 09. februar 2007 kl. 20:40
  1. Til Martinius
Takk for oppmuntringen. Det er herlig å få oppleve ting med Gud. Men det er gjennom Guds ord, vi ber og lovsynger Herren, at det overnaturlige skjer.
Til mer Kristus kommer i sentrum, til mer skjer det. Men det er et arbeid i våre liv som ber, som jeg ønsker også å sette i fokus. Ikke det at vi skal sette den syke i sentrum, men at for Gud er alle ting mulig!
Jan Kåre
Kommentar #8042, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 20:53
  1. Jeg er selv svært skeptisk til enkelte av de omreisende helbredelsespredikantene. Jeg synes de blander helbredelse og kommers på en svært uheldig måte. De kan meget vel ha en gave, men jeg tror ikke Guds kraft til å helbrede reguleres av hvem som ber og på hvilken måte.
Jeg er ærlig talt ikke helt sikker på hvilke åndskrefter som står bak enkelte av disse og det de forkynner. Selv Satan kan skape seg om til en lysets engel, som Paulus skriver.
Martinius
Kommentar #8043, skrevet av Martinius | 09. februar 2007 kl. 21:13
  1. Til Martinus
Nei og atter et nei. Det er Gud som helbreder, ikke Satan.
Men det kan være at de som har fått gaven til å helbrede begynner i ånd. Men så kommer det ting inn i demmes liv. Det kan være synd, vranglære, hovmod og kjødelige ambisjoner.
Gud angrer ikke sine nådegaver og sin utvelgelse. Men så står det også; den som står, må se til at han ikke faller.
Jeg vet om en predikant i Amerika, som fikk det fra Gud, at Gud forkortet Kathryn Kuhlmanns sitt liv, pga at hun var ulydig. Den ulydigheten hun hadde var kansje liten, men har du fått mye fra Gud, så krever Gud ekstra mye av deg.
Jan Kåre
Kommentar #8044, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 21:32
  1. Da er vi enige da, Jan Kåre :-)
Kommentar #8046, skrevet av Martinius | 09. februar 2007 kl. 22:06
  1. Ja!
Ha fortsatt en fin kveld.
Husk å be for meg akuratt nå hvis du kjenner for det. Gud virker akuratt nå på en veldig posetiv måte, men det er diverse kamper med det også.
Jan kåre
Kommentar #8049, skrevet av Evangelist | 09. februar 2007 kl. 22:49
  1. Jan Kåre: Ber gjerne for deg jeg.Guds rike velsignelse til deg og dine
Kommentar #8057, skrevet av Jone | 09. februar 2007 kl. 23:48
  1. Hei Jan Kåre,
har bedt for deg nå jeg også.
Filipperne 4:
6 Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk! 7 Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus.
Kommentar #8058, skrevet av Martinius | 09. februar 2007 kl. 23:50
  1. Til Jone og Martinius
Tusen takk for forbønn. Jeg trenger forbønn for en del ting, spesielt relatert til den tjenesten som jeg står i.
Det er ting som en kan føle på; er det fra Gud det en holder på med, eller er det mine egne påfunn? Det har ingenting med synd eller noe slikt. Men hva som er Guds vei, for meg og den tjenesten som forkynner jeg har, og også familien min.
Takk skal dere ha, kommer kansje tilbake med mer. Men det får være nok for denne gang.
Sov godt og Herren velsigne dere og alle her på bloggen!
Jan Kåre
Kommentar #8064, skrevet av Evangelist | 10. februar 2007 kl. 0:56
  1. Apropos å tale klart så alle kan forstå: På sidene til Ivar Kristianslund (www.ikrist.com) er det gjengitt et brev fra Olav Andreas Dovland, prest i DNK. Jeg oppfordrer dere til å lese det:
Kommentar #8189, skrevet av Martinius | 11. februar 2007 kl. 0:06
  1. Til martinius
Men er de folka der døpt i vann og Ånd? Skal man tjene Gud så trenger man Åndens Salvelse og kraft!
Jeg tror at den type forkynnelse der man skal forandre statskirka aldri fører frem.
Kommentar #8195, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 1:44
  1. Luther levde for 500 år siden og han var et mektig Herrens redskap.
Men Gud gjør noe nytt idag, men den samme hengivenheten som han og alle de andre hadde, trenger vi idag også.
Kommentar #8196, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 2:03
  1. Jeg er skokert, vi trenger virkelig å be for landet vårt og arbeide for at evangeliet skal virke i befolkningen.
Elller så er det mørke og Satan som får rådde, les:
Kvinnelige omskjærere kommer til Norge på turistvisum for å kjønnslemleste småjenter.
Dette bekreftes av en rekke kilder i somaliske og etiopiske miljøer, av politiet og eksperter som jobber mot omskjæring, skriver Dagsavisen.
Ifølge politioverbetjent Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet i Oslo er det etter konkrete tips fra miljøet satt i verk etterforskning i to slike saker de siste årene.
- Men det er veldig vanskelig å etterforske. Personene som har vært her på visum har vært ute av landet igjen uten at vi har klart å bevise forholdene, sier Abrahamsen til avisa.
Stadig yngre jenter
Omreisende omskjærere er de to siste årene avslørt i Danmark og Frankrike. Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er ikke i tvil om at de også har vært innom Norge.
- Vi får tips, men ikke bevis. Deler av det somaliske miljøet framstår som mer lukket og med strengere selvjustis nå enn for noen år siden, sier Fleischer til Dagsavisen.
Ifølge avisa blir jenter omskåret i yngre alder nå enn tidligere, for å forhindre at jentene forteller om overgrepene. Blant somaliere har vanlig alder for omskjæring sunket fra 6-8 til 2-4 år.
Sendes ut av landet
De fleste foreldre som vil omskjære døtrene sine, velger likevel å sende dem ut av landet. Dagbladet.no har tidligere skrevet om jenter som sendes til foreldrenes hjemland for å omskjæres.
Kjønnslemlestelse skjer også ved private klinikker i Frankrike, England og Nederland, eller i Dubai og andre land i Midtøsten. Norsk politi kan gjøre lite for å stanse dette.
- Helsesøstre, lærere eller andre nær barnet varsler ikke. Politiet kan ikke beordre undersøkelse av jentebarnas underliv på eget initiativ, sier Abrahamsen.
Alvorlige følger
Ifølge Sandro Parmeggiani, generalsekretær i Plan Norge, blir tre millioner jentebarn årlig utsatt for overgrepet verden over. En av tre jenter får problemer etter inngrepet, og mange dør.
De fleste afrikanske land har i flere tiår hatt kampanjer mot kjønnslemlestelse. Fokus har vært rettet mot helserisikoen ved inngrepene, men den store virkningen av kampanjene uteblir.
Fortsatt kjønnslemlestes 99 prosent av jentene i Guinea og 80 prosent i Etiopia. Helsegevinstene ved å slutte med kjønnslemlestelse nedprioriteres, og sosiale normer råder. Å avstå fra omskjæring medfører ofte å bli utstøtt fra fellesskapet.
Kommentar #8243, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 10:37
  1. Er det ikke den onde som står bak dette?
Vi må våkne opp, elller så blir den friheten og det gode vi har i Norge, tatt bort i fra oss!
Kommentar #8244, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 10:39
  1. Omskjæring er noe forferdelig.Disse stakkars jentene blir lemlestet for livet
    Vi må tørre å rope ut at dette vil vi ikke ha noe av.Tror nok at vi kristne har funnet oss i litt for mye av satans gjerninger uten at vi sier fra.Vi må tørre å ta tilbake det som er Gud sitt.Dette gjelder jo oxo abortene,kristendom ut av skolene og mye mere som har fått fritt leide i vårt land.Det er vel på tide vi forener oss i kamp for Guds vilje
Kommentar #8247, skrevet av Jone | 11. februar 2007 kl. 11:10
  1. Til Jone
Men tør vi?
Er vi villige til å bære omkostningene?
Dette her kan myndighetene stoppe hvis de vil, men det er ikke lett. Da er vi rasiter
og mye annet.
Jan K
Kommentar #8248, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 12:47
  1. Se her, det er da godt det er noen som sier i fra også av våre nye landsmenn og kvinner:
– Ingen skal få kutte i mine døtre
Kafiaa Hussain (23) er selv omskåret, og for fem år siden var hun fast bestemt på å opprettholde tradisjonen. Men Somalisk kvinneforening fikk henne til å endre syn.
Rundt 130 millioner kvinner er utsatt for kjønnslemlestelse, nær tre millioner hvert år på verdensbasis.
Det anslås at det finnes rundt 10.000 omskårne kvinner i Norge, og at 5.000 jenter som bor her kan stå i fare for å bli omskåret.
En tradisjon i 28 afrikanske land, og i deler av Midtøsten. I Norge gjelder det primært jenter fra Somalia, Etiopia, Eritrea, Gambia og Sudan.
De ytre kvinnelige kjønnsorganer skades, fra fjerning av deler eller hele klitoris, til den mest omfattende der det sys igjen.
Les også:
Kommer til Norge for å omskjære jenter
De to små jentene Iklas på 11 måneder og Isra på to og et halvt klamrer seg til henholdsvis fanget og armen til moren sin. Rundt 15 somaliske kvinner spiser lunsj og prater høylytt i lokalene til Primærmedisinsk Verksted (PMV).
– Jeg skal aldri omskjære datteren min. Jeg vil vise kjærlighet i stedet, sier 23 år gamle Kafiaa Hussain.
Da hun var syv år ble hun omskåret i Somalia, og til tross for smertene og ubehaget hun selv opplevde, var hun overbevist om at også hennes egne døtre skulle omskjæres da hun kom til Norge for seks år siden.
– Nå vet jeg at jeg ikke er nødt til å gjøre det mot mine barn. Familien min her i Norge støtter meg, og slekten i Somalia hører jeg ikke på, sier hun.
Den unge moren har siden 2002 deltatt i møter i regi av konsulent ved PMV og leder for Somalisk kvinneforening, Ayaan Yasin.
– Vår største utfordring er å overbevise nyankomne til Norge om at omskjæring ikke er påbudt i islam, og at det er helseskadelig. Men etter hvert som de bor her, forstår de at det er galt. Dialog kan ta tid, men indirekte klarer vi å redde mange jenter fra omskjæring, sier Yasin.
Kommentar #8249, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 13:12
  1. Folk er ikke klar over hvilken stygg og ond handling dette er.
Det er fordi at kvinnene ikke skal kjenne glede ved å ha et normalt liv ved det å ha en partner i livet.
Men mannen derimot skal få lov til det.
Dette er direkte fra, ja, den onde. Det mener jeg, derfor må det ihvertfall stoppes i Norge. Men her får muslimene lov til det meste.
I Drammen fikk de vistnok en gratis moske, til sitt terorvelde.
Men de kristne og kristne verdier i muslimske landet, blir ikke tålt!
Jeg tror vi ikke er klar over hvor langt avkristningen er her i Norge og den vestlige verden.
Når kommer Jesus, og scenen blir overlatt til Antikrist og hans resgime?
Jan Kåre
Kommentar #8250, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 13:28
  1. Vi må gå inn i bønn, ja også faste for vårt land, ja, Norge står i fare. Eller skal fienden få regjere fritt?
Når det kommer til stykke, penger og materiele verdier. Godt eller dårlig klima, ja hva det måtte være. Det er ikke det som gir livet sann mening og innhold og dybde.
Men kun evangeliet og det Gud, vår skaper kan gi oss!
Jan Kåre
Kommentar #8251, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 13:34
  1. Jan Kåre:Jepp vet det er veldig lett å bli stemplet som rasist,det sliter til og med lærere på skolen her med.De tør nesten ikke irettesette barn som ikke er Norske
    Men vil kan ikke tie stille i alt kun fordi vi er redde for å bli hengt ut som rasister eller fanatiske.Men er vel verre å få de kristne med i en felles kamp for det vi tror på,for vi er jo og splittet i mange ting,desverre
Kommentar #8257, skrevet av Jone | 11. februar 2007 kl. 17:34
  1. Min venn Jan Kåre skriver:
    “Men er de folka der døpt i vann og Ånd? Skal man tjene Gud så trenger man Åndens Salvelse og kraft!”
Jeg skal ikke si noen ting om sekteriske trekk ved pinsebevegelsen, men: Har dere pinsevenner monopol på Ånden? Hallesby hadde salvelse han!
Martinius
Kommentar #8263, skrevet av Martinius | 11. februar 2007 kl. 18:58
  1. Jan Kåre. sa:
    Jeg har tenkt en god del på det med helbredelse gjennom åra, ja.
Hvorfor helbreder Gud noen, og noen ikke? Veldig ofte ser jeg disse type helbredelser, en suksesiv helbredelse. Altså etter en tid, så blir en frisk eller tilnærmet frisk.
Dette driver jeg å skriver noen tanker omkring.
Kommentar #8277, skrevet av olec | 11. februar 2007 kl. 20:57
  1. Flott om noen lufter noen tanker om dette.Jeg har etter mye bønn blitt delvis helbredet.Jeg kjente Jesus var der og rettet opp i nakken min,og de fleste smerter forsvant.Men helt bra er det ikke.Lurer jo på hvorfor det er slik
Kommentar #8283, skrevet av Jone | 11. februar 2007 kl. 22:52
  1. Til Martinius
Pinsevennnene stort sett er like åndelige sterile som alle andre, derfor kan en ikke si akuratt det.
Men den linken du viste, tror jeg har svært lite for seg når det gjelder hva Gud vil, det blir slik jeg ser det; lovtrelldom.
Jan K
Kommentar #8289, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 23:09
  1. Til Jone
Overlatt alt i Guds hender, noe bedre kan jeg ikke si deg!
Jan K
Kommentar #8290, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 23:10
  1. Til olec
Lykke til med skrivinga.
Les Jesaja 53, det er et vidunderlig avsnitt av Guds ord!
Jan K
Kommentar #8291, skrevet av Evangelist | 11. februar 2007 kl. 23:11
  1. Takk Jan Kåre.
    For mange år siden var det faktisk Jes.53 som holdt meg oppe.
Kommentar #8294, skrevet av olec | 11. februar 2007 kl. 23:48
  1. Hei Jan K.
    Jeg så hva du skrev i kommentar 102
[SNIP]
Der var det en beretning, vi leste fra 10 August tror jeg, en andaktsbok av Hagin. Der sto det om ei dame som ikke hadde tro, selv når Hagin ba for henne, at hun døde av kreft 43 år. For meg så er det blasfemisk og djevelsk den type forkynnelse som Kenneth Hagin repensenterer.
[SNIP]
Jeg er HELT enig med deg her! Dette er kvalmende! Hvordan i alle dager kan en få seg til å si sånt?
Jeg er nå under utredning for magesmerter av ukjent årsak. MR, blodprøver, ultralyd, CT, røntgen, og kamera i så mange retninger at jeg ikke vil TENKE på det engang. Jeg tenker som så at: Ettersom jeg velger å ta disse undersøkelsene så er jeg DØMT til å dø, for jeg har ikke den “rette” tro. Jeg tror at Gud hjelper oss i vår kamp. Fra tid til annen blir vi helbredet i et øyeblikk. Andre ganger må vi kjempe BEINHARDT med nebb og klør. Andre ganger er det ikke Guds vilje. Han har en annen plan enn det vi selv har. Det er IKKE vi som bestemmer over Gud. Vi kan påvirke Ham, men vi bestemmer ikke. (Og bare korriger meg om jeg tar feil om denne påvirkningen)
Jeg har fått en sønn for 6mnd siden og har to jenter fra før og er REDD. Er jeg da dømt til å dø fordi jeg tviler av og til? Det er nok endel som ber for meg, men hvis jeg ikke har den “rette” tro (noe jeg åpenbart ikke har fordi jeg ble syk i utgangspunktet) så er jeg jo dømt til å krepere av dette uansett? Jeg finner trygghet og trøst i Gud, men vil det være nok for å ha den “rette” tro?
Jeg blir KVALM når mennesker som tar Guds ord og vrenger det for å oppnå noe selv.
Jeg nekter å gi meg. Hvis Gud ikke gir meg den “lette” utveien med full helbredelse over natten så vil jeg kjempe! Og jeg skal sloss til jeg blir frisk! Jeg skal be om helbredelse og om det betyr at jeg må kjempe for å få det så skal jeg allikevel kjempe og ikke bare anta at jeg tror “feil” så derfor lar Gud meg dø, eller leve i smerte. (Og jeg kan ikke forstå hvorfor Gud har hjulpet meg gjennom så mange SYKE situasjoner, farlige situasjoner for å bare la meg leve i smerte eller å bare la meg dø noen år senere).
En bekjent av meg fra menigheten døde for en ukes tid siden av kreft. Mens jeg lå i MR-maskinen for å bli utredet, for blant annet det samme som han døde av, var det jordpåkastelse for ham. Det får en til å tenke seg litt om. Han levde et liv for Gud. Han fortalte om sine Team-reiser. Han hadde aldri noe vondt å si om noen. Han var en god mann. Det er ikke fordi han nå er død at jeg sier dette, men jeg opplevde ham som en mann som levde sitt liv 100% for Gud. Og HAN døde da? Var det fordi han trodde “feil”? I så tilfelle er jeg i seriøse problemer!
Det eneste jeg vet sikkert er at vi ikke kjemper alene. Gud er med oss. Om vi vil det eller ikke! :)Han er med hver enkelt av oss. Selv om vi har forkastet Ham så er jeg overbevist om at Han kjemper for å få oss tilbake. Legger spor etter seg i livene våre som bare venter på å bli oppdaget og sett. Jeg har ikke sett Gud, men jeg finner spor etter Ham i hele livet mitt!
Jeg beklager dersom jeg virker litt “rotete” og hissig i denne kommentaren. Jeg er trøtt og utslitt av lite søvn over lang tid og blir litt “varm” når jeg leser at noen påstår at Gud bare lar noen dø fordi de ikke tror som en slags “hevn” eller likegyldighet. Og det er også godt å få noen av disse tingene opp og ut i “luften”. Vær tålmodig med meg er dere snille :)
Gud være med dere! Guds Hellige velsignelse regner ned på dere :)
-Lazarus
Kommentar #8320, skrevet av Lazarus | 12. februar 2007 kl. 4:42
  1. Lazarus:Nei og atter nei.Om ikke Jesus helbreder oss her nede,så er det ikke fordi vi har for lite tro.At Herren skulle la noen bli syke og dø på det grunnlag er bare tull.Slik jobber ikke den Gud jeg tror på.Men Herrens tanker og veier er annerledes enn våres,tror ikke altid vi skal skjønne det.Og uanett så skal vi leve med Herren i all evighet:Jeg vil stå med deg i bønn og be om legedom og at legene skal finne ut av hva som feiler deg.Guds rike velsignelse over deg og dine
Kommentar #8338, skrevet av Jone | 12. februar 2007 kl. 11:47
  1. Til Lazarus
Har du en “normal” kristen forkynnelse, så blir en skviset ut i blant de kristne.
Men har du en “unormal” forkynnelse, da er det fine greier!
Jan Kåre
Kommentar #8385, skrevet av Evangelist | 12. februar 2007 kl. 22:39
  1. Til Lazarus
Det er veldig fine vitnesbyrd og mange ting som du skrtiver som er helt herlig.
Kommentar #8445, skrevet av Evangelist | 13. februar 2007 kl. 15:45
  1. Til Jone
Jeg synes du har så mye godt, får håpe du kan få bruke det i et menighetsfelleskap.
Jan Kåre
Kommentar #8446, skrevet av Evangelist | 13. februar 2007 kl. 15:46
  1. Jan Kåre:Tusen takk.Desverre er det kun på papiret jeg er frimodig.I det offentlige er jeg veldig skjenert :-)
Kommentar #8464, skrevet av Jone | 13. februar 2007 kl. 16:23
  1. Jone
Du har hørt om dEn Hellige Ånd? Han kommer oss til hjelp i vår svakhet og ringhet.
Jeg har erfart det og det er jeg sikker på at du også har.
Men du må ville det og ofre noe, men du får enda mer igjen.
Jan Kåre
Kommentar #8466, skrevet av Evangelist | 13. februar 2007 kl. 16:52
  1. Jan Kåre:jepp,hehe.Har prøvd det en gang.Bønn i menigheten,merket jo kraftig D.H.Å
    Men mistet noen liter svette.Ikke lett når en alltid har hatt sosial angst
    Men med hjelp av Jesus går det sakte men sikkert fremover
Kommentar #8476, skrevet av Jone | 13. februar 2007 kl. 20:14
  1. Jan Kåre:
    Tusen takk for det. Livet mitt har vært godt. Mye vonde ting også, men det kan ikke overskygge de gode tingene. Vil aldri overskygge Jesus!
-Lazarus
Kommentar #8485, skrevet av Lazarus | 13. februar 2007 kl. 23:12
  1. Til Lazarus
Det har jeg skjønnt. Men det som Herren har begynt i ditt liv, vil han fullføre, hvis du tillater ham å gjøre det.
Kommentar #8486, skrevet av Evangelist | 13. februar 2007 kl. 23:18
  1. Titus 3:9-11 Men sky tåpelige stridsspørsmål og slektsregistre og trette og stridigheter om Loven, for de er unyttige og verdiløse.  Et menneske som fremmer en sekt, skal du avvise etter en første og en annen formaning,  da du vet at et slikt menneske er blitt vendt bort fra veien og synder, dømt av seg selv.
Kommentar #12102, skrevet av Pri. | 15. mars 2007 kl. 10:13
  1. Se i Bibelen om hva sekt er. Jeg fant frem litt her:
Det greske ordet som er gjengitt med «sekt» (hairesis), betyr «valg» (3Mo 22: 18, LXX) eller «det som er valgt», og refererer derfor også til «en gruppe mennesker som skiller seg ut fra andre og følger sine egne trosoppfatninger [en sekt eller et parti ]». (Thayers Greek-English Lexicon of the New Testament, 1889, s. 16) Ordet blir brukt om to fremtredende grener av jødedommen: fariseerne og saddukeerne. (Apg 5: 17; 15: 5; 26: 5) Ikke-kristne omtalte også de kristne som en «sekt» – eller «nasareernes sekt» – ettersom de antagelig betraktet dem som en gruppe som hadde skilt seg ut fra jødedommen. – Apg 24: 5, 14; 28: 22.
Kristendommens grunnlegger, Jesus Kristus, bad i en bønn til Gud om at det måtte herske enhet blant hans etterfølgere (Joh 17: 21), og apostlene var levende interessert i å bevare den kristne menighets enhet. (1Kt 1: 10; Jud 17–19) Uenighet i lærespørsmål kunne føre til stridigheter, splittelse og fiendskap. (Jf. Apg 23: 7–10.) Sektdannelse skulle derfor unngås og ble betraktet som noe som hørte med til kjødets gjerninger. (Ga 5: 19–21) De kristne ble advart mot å danne sekter eller la seg villede av falske lærere. (Apg 20: 28; 2Ti 2: 17, 18; 2Pe 2: 1) I sitt brev til Titus sa apostelen Paulus at en mann som fortsatte å fremme dannelsen av en sekt, skulle avvises etter at han var blitt formant to ganger, noe som tydeligvis betydde at han skulle bli ekskludert fra menigheten. (Tit 3: 10) De som ikke ville være med på å skape splittelse i menigheten eller støtte en bestemt gruppe, ville kjennetegnes ved sin trofaste kurs, og det ville være tydelig at de hadde Guds godkjennelse. Det ser ut til at det var dette Paulus hadde i tankene da han sa til korinterne: «Det må jo også være sekter blant dere, for at de godkjente også kan bli tilkjennegitt blant dere.» – 1Kt 11: 19.
Kommentar #12103, skrevet av Pri. | 15. mars 2007 kl. 10:22
  1. Adventistene & trosbevegelsen er ingen sekter, jeg har mange venner der, og vet at de ikke er sekter!
I tillegg er ikke Mormonerne, Jehovas Vitner kristne, selv om de kaller seg for det! De er sekter som kommer med vranglære!
Kommentar #29943, skrevet av moddi | 28. august 2007 kl. 15:01
  1. “sekt” er et dumt og meningsløst ord. Sannsynligvis et uttrykk for menneskets intoleranse og ønske om å skade andre sosialt.
Kommentar #29954, skrevet av Arild Holta | 28. august 2007 kl. 16:40
 

Ingen kommentarer: