tirsdag 5. mars 2013

Nr. 567: Jerusalem uten palestinere og moskeer!

Nr. 567:

Jerusalem uten palestinere og moskeer!

OFRA/VESTBREDDEN: Disse tegningene viser terror-dømte Yehuda Etzion plan for Jerusalem helt uten moskeer og palestinere. Sammen med flere andre planlegger han å fjerne palestinernes største helligdom, og bygge Salomos tempel på plassen.NYTT TEMPEL: Yehuda Etzion og syv andre høyreaktivister skriver og tegner bok om hvordan Jerusalem skal se ut uten palestinere og muslimske helligdommer.

Mens Norge, EU og palestinerne jobber for en palestinsk stat konsentrerer Etzion og flere høyreaktivister seg rundt en mesterplan hvor jødene bygger opp igjen Salomos tempel der muslimenes al-Aqsa-moske og Klippedomen ligger i dag.

Tegningene viser det nye tempelet, samt en en bilvei rundt med både parkeringsplasser og utkikkspunkter for pilgrimmer. De 200.000 palestinerne som bor i de arabiske nabolagene i Øst-Jerusalem er ikke en del av planen. Etzion ser for seg at de helst skal bo andre steder.

Muslimenes tredje helligste sted - og palestinernes største helligdom - al-Aqsa-moskeen er fjernet fra kartet. I stedet er jødenes tredje tempel - Salomos tempel - godt plassert på tempelplassen.

- Muslimene tok vårt land mens jødene var i eksil. Men vi er tilbake. Dette er vårt land. Det er sannheten. Palestinerne som blir igjen kan være her som gjester. Men ikke med samme rettighetene som vi skal ha, selvsagt. Og et nytt tempel vil bli bygget på Tempelhøyden i Jerusalem, forklarer en av de mest sentrale bak planen - Yehuda Etzion fast og bestemt.OFRA: I den ulovlige bosetningen Ofra på Vestbredden bor Yehuda Etzion. Her har han både hjemmet sitt og kontoret. Hele sitt voksne liv har han jobbet for et større Israel.

Den 61 år gamle mannen har viet det meste av livet sitt til kampen for det han mener er hellig land. Han er en av grunnleggerne bak organisasjonen Gush Emunim som begynte å etablere bosetninger på Vestbredden og Gazastripen. I tillegg har han vært helt sentral i den jødiske undergrunnsgruppen som planla å sprenge klippemoskeen. I 1984 ble han dømt for terror-planleggingen.

Fremdeles er han dypt overbevist om at Vestbredden – som i Bibelen omtales som Judea og Samaria – tilhører jødene. Det samme gjelder Jerusalem. Planene som nå formuleres i bokform håper han skal sette en stopper for alt snakk om en palestinsk stat og to-statsløsning.

Og han er ikke alene om å ønske palestinerne vekk fra både Vestbredden og Jerusalem. Stolt viser han fram utkastet til boken han og flere andre bosettere på Vestbredden lager sammen med arkitekter. Boken inneholder både strategier og tegninger for hvordan Vestbredden og Jerusalem kun skal være jødenes kongerike og land.

- Tempelhøyden ble tatt over for 1300 år siden av muslimer. De har ødelagt og forvrengt vår historie. For at vi kan gå fremover må muslimene vekk fra Jerusalem. Moskeen må bort og et tempel må bygges der, fortsetter han. Yehuda Etzion - PLANLEGGER: Inne på dette kontoret i bosetningen Ofra skrives boken som Yehuda Etzion og syv andre står bak. Håpet er et stor-Israel med Jerusalem som hovedstad.

PLANLEGGER: Inne på dette kontoret i bosetningen Ofra skrives boken som Yehuda Etzion og syv andre står bak. Håpet er et stor-Israel med Jerusalem som hovedstad. Hjertet av konflikten

Ikledd blå skjorte og khaki bukser ønsker Etzion oss velkommen både til både kjøkkenet og hagen hans. Huset ligger i en av de første bosetningene på Vestbredden, og er også en av de mest omstridte. Helt siden Ofra ble bygget i 1975 har det vært en kampsone mellom bosettere, palestinere, israelske myndigheter og israelere i Tel Aviv.

Det internasjonale samfunnet mener Israel bryter Genevekonvensjonen når de lar israelere bosette seg i større og mindre byer og samfunn inne på Vestbredden. Både den internasjonale domstolen i Haag, flere FN-institusjoner og Røde Kors fordømmer praksisen. Men israelske myndigheter har stått fast; de mener de har retten på sin side. Men bosettingen Ofra har ikke mottatt samme støtte hele tiden. Daværende statsminister Yitzhak Rabin ville ikke gi den politisk støtte, og den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem har slått fast at den er bygget på privateid palestinsk jord.

Sammen med Etzion er Israel Harel en av grunnleggerne av Ofra. Helt siden huset hans ble bygget som et av de første i bosetningen har han avvist kravene fra palestinerne og andre om retten til landet. Og da Oslo-avtalene kom og delte Vestbredden inn i A, B og C-områder overbeviste det Harel enda mer om hans og jødenes rett til å bo på Vestbredden.PLANLEGGER: Inne på dette kontoret i bosetningen Ofra skrives boken som Yehuda Etzion og syv andre står bak. Håpet er et stor-Israel med Jerusalem som hovedstad.TUNGT: For flere jøder er det tungt at al-Aqsa-moske og Klippedomen ligger der Salomos tempel en gang lå.

- Dette er Israel. Palestinerne har ingen rettigheter her i C-området. De fleste palestinske religiøse byene ble plassert i A- og B-områdene. Det er ingen bevis for at disse områdene er arabiske. Men hver gang palestinerne føler at de får støtte for deres syn, og nordmenn fortsetter å gi dem penger så er freden enda lenger unna. Hver eneste krone dere sender til palestinerne gjør alt verre. Fordi palestinerne da bare leker med pengene og gjør ingenting, mener Harel. Palestinsk stat i Jordan

I Oslo-avtalen ble Vestbredden delt inn i tre områder: A, B og C. Palestinerne fikk kontrollen i A og B – med unntak av overordnet sikkerhet i B. I C-området fikk Israel kontroll. Dermed fikk også Israel kontroll over 60 prosent av Vestbredden. For både Harel og Etzion er det dermed klart at palestinerne må se seg om etter andre landområder for å få en egen stat. - Hvis palestinerne ønsker en levedyktig egen stat, så bør den være en kombinasjon av område A og B samt Jordan. Det vil bli en stor palestinsk stat, og vi vil leve med det – side om side i fred. Selv om vi da gir opp mange av våre rettigheter vil vi akseptere det. Men selvsagt vil C-området tilhøre oss, forklarer Harel.PALESTINA I JORDAN: Israel Harel mener palestinerne bør se etter sin egen stat i Jordan kombinert med noen områder på Vestbredden.

Etzion er heller ikke i tvil om at det er palestinerne som må bort for at det skal bli fred i området. På kontoret tvers overfor veien for huset hans ligger kontoret hvor den omstridte boken skrives. Inne på det trange kontoret hvor bunker med religiøse og ideologiske bøker på hyllene dominerer forklarer han intensivt hva nordmenn og resten av verden må forstå:

- Muslimene kan ha Mekka, mens jødene skal ha Jerusalem. Slik det er i dag er det en synd mot Toraen og det jødiske folk. Jerusalem må bygges av jødene, og Toras lover må følges. Andre kan også få gå dit, men jødene må ha kontrollen. Når muslimer, kristne og alle jøder skjønner det så vil det bli fred. Landet vil hete Israel, og hjertet vil være Jerusalem, mener Etzion. Sprenge al-Aqsa-moskeen

I 1984 ble han arrestert etter å ha planlagt hvordan Klippemoskeen skulle sprenges i lufta. Håpet var at dersom muslimenes tredje helligdom ble sprengt så ville det utløse en krig mellom Israel og deres arabiske naboland som Israel skulle gå seirende ut av. Og dermed kunne jødene både bygge sitt hellige tempel på Tempelhøyden i Jerusalem og etablere kongeriket Israel.

I dag ønsker ikke Etzion å snakke så mye om sin fortid som terrorist. I stedet viser han stolt fram papirer, tegninger og bilder inne på kontoret som viser hvordan Jerusalem vil se ut med kun jøder. Gardinene er godt trukket for, og han forklarer at gruppen som jobber med boka primært snakker sammen via nettet. De møtes sjelden – og aldri alle samtidig. Planene deres er omstridte både blant palestinere og israelere.

- Jeg håper våre planer gjennomføres på en fredfull måte, og ikke med krig. Men det vil være kriger fram til Jerusalem kun blir for jødene. Det er dette som er det store problemet, men som dessverre ingen politikere ser. Israel må ta det må alvor og skjønne det. Politikerne snakker om hus og ødeleggelser. Men det er Jerusalem dette dreier seg om. Det må bli en stor stat – Israel, med Jerusalem som hjerte.

- Skal al-Aqsa-moskeen fjernes med makt?

- Det er feil bygning på feil sted. Jeg håper de vil endre hvor den skal være på en fredelig måte. Jeg håper muslimene skjønner det, og anerkjenner det. Men dessverre er det usannsynlig, svarer Etzion.SIKKERHET: De israelske bosetningene har høye gjerder og sikkerhetsporter. Bosetningen Ofra er ikke et unntak - og kun inviterte slipper inn.

- Kaster bort pengene

Hvert år gir Norge 650 millioner bistandskroner til de palestinske områdene. 250 millioner av disse går direkte inn i budsjettet til de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden. Norge håper pengene skal hjelpe statsminister Salam Fayyad til blant annet å betale regninger, lønninger, bygge institusjoner, samt bidra til at det en dag blir en palestinsk stat på Vestbredden. Pengene ønskes velkommen av Fayyad, men i bosetningene på Vestbredden mener folk nordmenn er naive.

- Min beskjed til nordmennene som jobber for en to-statsløsning er følgende: Ikke støtt noe hvor mestepartene av pengene deres går til terror, bestikkelser og korrupsjon. Det er bortkastede penger. Pengene gir også palestinerne makt og tid til å ikke bli enige om en løsning. Hvis pengene sluttet å komme så ville de bli tvunget til en løsning. Og den eneste løsningen er at det blir en palestinsk stat i Jordan og A- og B-områdene, avslutter Harel.

Relaterte linker: http://blog.janchristensen.net/2011/07/nr-104-skal-israel-rebygge-templet.html http://blog.janchristensen.net/2012/01/nr-317-ezekiels-tempel-under-1000-ars.html http://blog.janchristensen.net/2011/10/nr-242-er-alle-som-er-positive-til.html http://blog.janchristensen.net/2011/10/nr-216-palestinerne-har-sin-egen-stat.html http://blog.janchristensen.net/2011/09/nr-195-1000-ars-riket.html http://blog.janchristensen.net/2011/09/nr-194-den-store-trengsel.html http://blog.janchristensen.net/2011/01/nr-43.html http://blog.janchristensen.net/2010/10/nr-31.html http://blog.janchristensen.net/2013/01/nr-536-guds-faders-kongerike-er-evig-og.html http://janchristensen.net/bibelkommentar-hoved.php?side=bibelkommentarer-Johannes-aapenbaring

Ingen kommentarer: