fredag 7. oktober 2016

Nr. 1696: De som hjalp Jøder og andre under den 2. verdenskrig er blitt hedret med en minnepark i Hekkveien 9 oppaforbi Carl Berner Plass!

Nr. 1696:
De som hjalp Jøder og andre under den 2. verdenskrig er blitt hedret med en minnepark i Hekkveien 9 oppaforbi Carl Berner Plass!

Det er blitt etablert en egen park som alle bør dra å se på.

Her fra Wikipedia:
 
Sukkertoppen minnepark!

Dette er et fint sted - en park som hedrer Carl Fredriksens Transport også omtalt som Sukkertoppen minnepark er et lite grøntområde nord for Carl Berners plass i Oslo.

Under den andre verdenskrigen ble en av de sentrale flyktningerutene til Sverige organisert fra dette stedet, og området ble i årene 2012 - 2013 opparbeidet som park med monumenter som hedrer de som sto bak denne flyktningeruta.

Flyktningeruta startet relativt tilfeldig, på gartneriet til Rolf A. Syversen i Sukkertoppveien. Det lå rett øst for kollen, der Hekkveien går i dag. Fire jødiske menn kom høsten 1942 løpende inn på gartneriet og spurte om hjelp. Denne høsten ble de norske jødene arrestert, og store deler av Milorg i Oslo og omegn rullet opp. Mange måtte reddes ut av landet.

Sammen med politimannen Alf Tollef Pettersen, hans kone Gerd og bakmannen Reidar Larsen klarte de fire, med mange gode medhjelpere, i et par hektiske vintermåneder i 1942 - 1943 å få rundt 1000 nordmenn transportert i sikkerhet til Sverige. Virksomheten ble organisert under dekknavnet «Carl Fredriksens Transport». I 1943 avslørte tyskerne virksomheten. Alf og Gerd Pettersen samt Reidar Larsen klarte å flykte til Sverige. Syversen selv ble tatt. Han ble skutt på Trandum året etter.

Initiativet til minneparken ble tatt av kunstneren Victor Lind. Han hadde lenge arbeidet med krigshistorien da han i 2008 besøkte stedet - og oppdaget at intet minnet om denne dramatiske redningsbragden.

Lind arbeidet fram parkplanene i samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta og kurator Per Bjarne Boym. 27. oktober 2012 sto ordfører Fabian Stang for åpningen av første byggetrinn.

Det vesle parkområdet ligger noe bortgjemt i en skrent på en lite kolle, men er tilgjengelig både fra Hekkveien og via en gangvei fra Hasleveien. På toppen av parken er det plassert en steinstjerne med historien om flyktningeinnsatsen.

Adressen er Hekkveien 8, rett oppaforbi Carl Berner T-bane og rett ved siden av mormoner menigheten her i Oslo, Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige heter menighetslokale rett ovenfor.

Bilder fra parken, tatt av meg Jan Kåre Christensen.

Relaterte linker:
http://israel-blogg.janchristensen.net/

6 kommentarer:

Anonym sa...

Her har du ikke konferert med din venn Anders Myhren, som er en jødehater..Kan tenkes at du mister en av dine tre støttespillere i hele verden? Nå har du bare Stalker Hansen og Jeremy Hoffnarr igjen:-(

Jan Kåre Christensen sa...

Ansgar Braut ta deg en bolle, alt vil åpenbart hjelpe et menneske som er så til de grader inntatt av så mange forskrulla tanker som du er!
Stakkars, er alt håp ute eller finnes det håp.
Skjønner ikke hva du fabler om!

Anonym sa...

Takk! Ikke noe er så underholdende som krangling melllom kristne :-)

Jan Kåre Christensen sa...

Tøys, dette var bare en fin og ærbar meningsutveksling, skrive at dette er krangling er absurd!


Ansgar Braut er ingen kristen, men som menger seg blant et folk han ikke tilhører!

Anonym sa...

Nå har det vært veldig mye gnåling en stund om de som hjalp jøder og de som ikke hjalp jøder og Marte Michelets bok om jøder og det slutter faan aldri. Jeg lurer fælt på hvorfor det er kun jøder som skal ha sympati og medfølelse og rett til hjelp fra alle alltid? Det var mange som ikke var jødet som også ble drept. Men de er glemt, de betyr ingenting. Det er kun de stakkars, stakkars hjelpesløse jødene som får støtte. Hele jævla tiden.

Jeg har aldri forstått dette, jøder er en gruppe religiøse tullinger. Det finnes millioner slike grupper. Men jødene har klart å overbevise verden om at de så spesielle og de fortjener all vår hjelp og støtte. Hva om de hjelper seg selv, slik vi må? Hva om de slutter å være ofre og oppfører seg som voksne folk? Nå er det 80 år siden krigen, hvor lenge er man et offer? 100 år? 1000 år? Mine oldeforeldre hadde et veldig hardt liv. Er jeg et offer?

Nei, dette tullet kjøper jeg ikke. Hver gang en jøde ikke klarer å tørke seg selv bak så forventes det at hele verden slipper alt den har i hendene og hjelper dem. Hvis man ikke gjør det, så er man Hitler og antisemitisk. Det er jo utpressing for faan! Gjør som vi vil, eller så kaller vi dere Hitler. Jeg kjøper det ikke. Jeg må hjelpe meg selv, alle jeg kjenner må hjelpe seg selv så hvorfor i det svarteste helvete skal vi bruke tid på å hjelpe en gruppe religiøse selvgode veike late grådige tullinger????

Jan Kåre Christensen sa...

Her må du være helt ute av kurs, ingen jøder har påberopt seg å ha enerett på å live.
Ta deg ei bolle!