fredag 9. desember 2022

 Nr. 3132: Kong David slo de «store» fienden i sitt liv – men de små «tapte» han for, og det fikk katastrofale konsekvenser for hans liv, tjeneste og Konge-gjerning!

 Nr. 3132:

Kong David slo de «store» fienden i sitt liv – men de små «tapte» han for, og det fikk katastrofale konsekvenser for hans liv, tjeneste og Konge-gjerning!

 

Skriften sier at vi må påse at selv de små revene i våre liv, de små tingene.

Ikke får komme til og ødelegge og gjøre skade.

For Kong David som vant de store seirene, men lot noe små rever komme inn. De forvoldte han større skade enn noe annet.

 

 

https://blog.janchristensen.net/2016/07/nr-1598-davids-grav-er-ikke-ved-den-vre.html

 

Høysangen 2. 15 Fang revene for oss, de små rever som ødelegger vingårdene! Våre vingårder står jo i blomst.

 

1 Sam. 17. 33 Men Saul sa til David: Du kan ikke gå mot denne filister og stride med ham; for du er ung, og han er en krigsmann fra sin ungdom av. 34 Men David svarte Saul: Din tjener voktet småfeet for sin far; kom det da en løve eller en bjørn og tok et får av hjorden, 35 sprang jeg efter den og slo den og rev fåret ut av gapet på den; og reiste den sig så imot mig, tok jeg fatt i dens skjegg og slo den og drepte den. 36 Både løve og bjørn har din tjener slått ihjel, og det skal gå denne uomskårne filister som dem, fordi han har hånet den levende Guds hær. 37 Så sa David: Herren, som har fridd mig av løvens og bjørnens vold, han skal også fri mig av denne filisters vold. Da sa Saul til David: Gå! Herren skal være med dig.

 

Salme 51. 1. Til sangmesteren; en salme av David, 2 da profeten Natan var kommet til ham, efterat han var gått inn til Batseba.  3 Vær mig nådig, Gud, efter din miskunnhet, utslett mine overtredelser efter din store barmhjertighet!  4 Tvett mig vel, så jeg blir fri for misgjerning, og rens mig fra min synd!  5 For mine overtredelser kjenner jeg, og min synd er alltid for mig.  6 Mot dig alene har jeg syndet, og hvad ondt er i dine øine, har jeg gjort, forat du skal være rettferdig når du taler, være ren når du dømmer.

 

Kong Davids liv og tjeneste er viet en meget stor plass i Guds ord, der vi får innblikk i hele hans liv og gjerning i fra ungdommen hans. Hans manndom og alderdom

Vi kan faktisk studere hans liv på alle måter, ikke noe som er utelatt.

Samuelsbøkene, Kongebøkene, Krønikerbøkene og Salmene er hans liv mest beskrevet. Samt innimellom også andre steder, da han er en av bibelens mest omtalte personer.

Davids liv – det innblikk som gis. Omhandler hele hans liv, tjeneste og Kongegjerning. Fra hans innerste tanker, familieliv, Kongegjerning, som sanger, profet og kriger. Selve krigstaktikken, hvordan han lyttet etter Guds ledelse. Faktumet, alt. Derfor er også hans liv så utrolig spennende å studere.

Lærerikt og det er Gud selv som vil visse oss dette. For vi skal etterfølge, ta lærdom og om mulig vinne seier på alle områder!

 

Skriften sier følgende:

Rom. 15. 4 Det som tidligere er skrevet, skal være til lærdom for oss, for at vi i utholdenhet, og med trøst fra Skriften, skal ha et håp.

 

Det er mye lærdom, inspirasjon og Kong David er et forbilde i det meste.

Men vi leser om at han åpenbart også hadde sine svakheter, som alle andre mennesker.

Så langt jeg kan lese om Kong David, så evnet han ikke å ta vare på sine barn som han skulle?

Skriften åpner opp om dette flere steder, ikke minst i historien til Absalom.

 

Samtidig, det er både direkte og indirekte henvisninger her

 

Når det gjelder David er det to bibelsteder som peker på at heller ikke han oppdrog sine barn slik det påligger en kristen far. Vi leser i 2 Sam kap. 13 at Davids sønn Amnon fattet kjærlighet til sin halvsøster Tamar. Han «tok han fatt i henne og sa til henne: Kom og ligg hos meg, søster!» Å ligge med eller å ta sin halvsøster til ekte var en dødssynd som Moseloven fordømmer flere steder

(3 Mosebok 18:19, 20:17, 5 Mosebok 27:22).

På denne bakgrunn er det påfallende at Davids datter Tamar svarer sin halvbror som vil ta henne med makt: «Kjære, tal heller til kongen! Han nekter deg ikke å få meg.» (2 Sam 13:13)

Nå var dette en dramatisk situasjon for den unge piken, og David hefter ikke for hennes svar, men det kan se ut som om pikens generelle inntrykk av sin far er at han er ettergivende overfor sine sønner, endog i spørsmål Guds ord taler klart om!

Dette inntrykket befestes i 1 Kong kap. 1 hvor Davids sønn Adonja «gjorde seg høye tanker og sa: Jeg vil være konge. Og han fikk seg vogner og hestfolk og femti mann som løp foran ham. Hans far hadde aldri i hans liv tuktet ham og sagt: Hvorfor har du gjort dette?» (1 Kong 1:5-6)

Det er i dagens samfunn dessverre mange som blir oppdratt slik, uten formaning, tukt og tilrettevisning.

Jeg og min kone la veldig vekt på dette, og det rettet seg en betydelig motstand imot oss for dette.

Men dette angrer jeg ikke på, at vi viste våre barn ikke bare kjærlighet.

Men også tilretteviste dem og på den måten viste dem at det er konsekvenser med å velge enten rett eller galt!

 

Det andre og mest alvorlig, er selvfølgelig brist i hans egen personlige karakter

 

Når vi leser om Kong David mange seirer, så blir en ikke bare overveldet. Men helt, helt henrykt.

Han slo egentlig alle, uansett forutsetning.

Han ble på mange måter uovervinnelig, bortsett fra et punkt i livet.

Det var hans sexual moral, her sviktet han til de grader.

Skriften sier:

Forkynneren 10. 1. Giftige fluer får salvelagerens salve til å lukte ille og gjære; endog et lite grand dårskap ødelegger en mann som utmerker seg ved visdom eller ære.

 

All den oppmerksomheten rettet imot Kong David, er for at vi skal ta lærdom.

Ikke gjøre samme feil, men bli stående etter å ha overvunnet alt.

 

Efes. 6. 13 Ta derfor imot rustningen fra Gud for at dere på den onde dagen skal kunne stå imot slik at når alt er gjennomført, vil dere bli stående.

 

1930 oversettelsen: Efes. 6. 13 Ta derfor Guds fulle rustning på, så I kan gjøre motstand på den onde dag og stå efter å ha overvunnet alt.

 

På mange måter var Kong David den «perfekte» mannen, som selv Gud gav full anerkjennelse og aksept!

 

Ap.gj. 13. 22 Han ble avsatt, men David ble innsatt som konge, ham som han vitnet om da han sa: ‘Jeg har funnet David, sønn av Isai. Han er en mann etter mitt hjerte, og han vil gjøre alt jeg ønsker.’  dette redningens ord er nå blitt sendt til dere.

 

Allikevel, han hadde to store feil i sitt liv. Der uten tvil hans moralske brister var den aller, aller største. Men hvorfor?

Dette er kun spekulasjoner fra min side. Men noen tanker må det være lov å gjøre seg?

 

Se for deg, du er mye, mye bedre enn alle andre. Hva kommer da lett inn?

Hovmod. Kan det være dette som rammet David?

Se for deg at du har noe lette dager etter år med kamp og strid. Da ønsker enn seg å «koble» ut. Det kan da lett bli også en «kobler» seg fra Gud, da det står om David følgende:

 

2 Sam. 11. 1. Året efter, ved den tid da kongene pleier å dra ut i krig, sendte David Joab avsted med sine tjenere og hele Israel, og de herjet Ammons barns land og kringsatte Rabba. Men David blev i Jerusalem.  2 Så hendte det en aften at David stod op fra sitt leie og gikk omkring på kongehusets tak; da fikk han fra taket se en kvinne som badet sig; og kvinnen var meget fager av utseende.  3 David sendte bud og spurte seg for om kvinnen, og de sa: Det er jo Batseba, datter av Eliam og hetitten Urias hustru.  4 Da sendte David bud og lot henne hente; hun kom til ham, og han lå hos henne like efterat hun hadde renset sig fra sin urenhet; så gikk hun hjem igjen. / 5 Kvinnen blev fruktsommelig; og hun sendte bud om det til David og lot si: Jeg er fruktsommelig.

 

Det heter i ordtaket:

«På rett sted til rett tid!» men her kan en snu det.

«Feil sted til feil tid.»

Rett opp i Satans garn var David, der han hadde «for god» tid og betraktet damene. Her kan en bare spekulere hvorfor David lot seg friste.

Men skriften er veldig klar her, Gud lar seg ikke friste. Det er vi som lar oss friste og gir dermed Satan adgang inn i våre liv.

 

Jakob 1. 12 Velsignet er den mann som holder ut i fristelser og blir funnet verdig til den livets krans som Gud har lovt hver enkelt som elsker ham.

13 Ingen må si: ‘Gud fristet meg.’ For Gud frister ingen slik den onde Kandake.** Og selv lar han seg ikke friste av noe.  *dronningen av Etiopia

14 Hver enkelt som lar seg friste, blir dratt bort av sitt eget begjær, for det er det som lokker ham.

15 Og videre, når begjæret er unnfanget, føder det synd, og når synden er fullmoden, bringer den død.

16 Bli ikke villedet, kjære brødre!

 

Her er det faktisk i Guds ord en direkte henvisning til Kong David Sønn Salomo som ble fristet og også lot seg overtale til sex utenfor ekteskapet.

Vi leser i skriften.

 

Nehemja 13. 26 Var det ikke med sådant Israels konge Salomo forsyndet sig? Iblandt de mange folk var det ingen konge som han, og han var elsket av sin Gud, og Gud satte ham til konge over hele Israel; men endog ham forførte de fremmede kvinner til synd.

 

Det er viktig med store opplevelser. Vinne seier og bekjempe fienden!

 

Men hva lærer vi av Kong David?

Mye, men også en del av hans fall og nederlag er viktig lærdom.

Vi trenger å ta lærdom av også hans feilsteg og synd.

Det forteller oss igjen og igjen, at det er i vårt skjulte liv med Gud.

Som det kommer frem hvor sterke og eventuelt svake vi er. Skriften sier:

 

Kol. 3. 3 For etter at dere har dødd, er deres liv skjult i Kristus sammen med Gud.

 

Hvem er du når ingen ser deg?

 

Kong David var ikke den overvinneren, seiershelten, gladkristen og lovsangeren oppe på taket. Han var faktisk en sexfiksert Konge som lot øyne løpe løpsk med seg. Som resulterte i et gedigent brak. Der han både drev hor og ble en drapsmann på en helt uskyldig mann. Skriften legger dette åpent frem for vi alle skal ta lærdom. Det er ikke tvil om at vi alle til tider lar vårt kjød styre oss, ikke et liv nær Jesus og i Ånden som skriften taler om er avgjørende for å leve i seier.

1 Joh.b. 2. 15 Elsk ikke verden eller noe som er av verden. For den som elsker det som er av denne verden, kan ikke ha vår Fars kjærlighet i seg.

16 For alt som er av verden — kjøttets begjær og øyets begjær, og oppblåst stolthet over egne midler, er ikke av vår Far, men av verden.

17 Det som er av verden, skal bli tatt bort sammen med dets begjær. Men den som gjør Guds vilje, skal bestå i tider.

 

Jeg har hørt på vitnesbyrd av enkelte som har fortalt om sine fall!

 

Det går igjen og igjen, at forut før fallet har en latt ting bygge seg opp i ens indre menneske. Enten gjennom gamle opplevelser eller ved å la ting komme ut av selvbeherskelse og kontroll i sitt liv. Som igjen har resultert før eller siden i sprekk, fall og nederlag.

Dette med Kong David er ikke et nytt fenomen. Det er bare så viktig å ta lærdom, slik at vi alle ikke gjør det samme som han.

Men er påpasselig med alle ting i våre liv, slik at vi vinner ikke bare seier.

Men mer enn seier i Jesu navn!

 

Sluttkommentar:

 

Det er denne balansen i våre liv, der vi ikke alltid kjemper de viktigste kampene våre med størst energi og påpasselighet. Der en kan si at jeg vant de viktigste slagene i livet. Ikke bare de 2. 3. og 4. viktigste.

Sett med Guds øyne av faktisk slaget mellom Goliat og Batseba det siste langt viktigere.

Vi mennesker er så opptatt med det en kan ta og føle på, men dette er noe som Gud har lovet å hjelpe oss med. Vår moral – eller mangel på moral som det var i Kong David sitt liv. Det var det aller viktigste i hans liv. Legg merke til hva Gud sier til ham.

 

2 Sam. 12. 7 Da sa Natan til David: Du er mannen. Så sier Herren, Israels Gud: Jeg salvet dig til konge over Israel, og jeg fridde dig ut av Sauls hånd, 8 og jeg gav dig din herres hus og din herres hustruer i din favn, og jeg gav dig Israels og Judas hus, og var det for lite, så vilde jeg ha gitt dig ennu mere, både det ene og det annet.

 

Gud hadde ikke spart på «konfekten» i Davids liv.

Alt hadde han fått på alle områder i livet, ikke noe var latt tilbake. Alt!

Gud selv sier gjennom profeten Natan følgende:

«Jeg salvet dig til konge over Israel, og jeg fridde dig ut av Sauls hånd, og jeg gav dig din herres hus og din herres hustruer i din favn, og jeg gav dig Israels og Judas hus, og var det for lite, så vilde jeg ha gitt dig ennu mere, både det ene og det annet.»

 

Her var det rett og slett gitt David alt, men allikevel. Han sviktet Gud og lot sitt eget ego komme foran Gud.

Penger, suksess, karriere, utvikling, sport, være godt likt, velstand og alt dette er vi mennesker higende etter. Men i Guds verden er dette «småting.»

Det er å behage han og være lydig imot han og hans ord i et og alt som er av stor betydning. Skriften sier at vi skal få alt annet, hvis vi sette han på første plass i våre liv, hallelujah!

 

Matt. 6. 33 Søk derfor først Guds rike og dets rettferdighet så skal dere få alt dette i tillegg.

 

Her står det rett ut, at alt som inkluderer dette livet av materielle og andre ting, skal Gud forsørge oss med hvis vi setter han på første plass, ferdig arbeid!

 

Men en siste lærdom – kanskje den viktigste i Davids liv. Han omvendte seg etter han hadde blitt konfrontert med sin synd. Dette viser seg igjen og igjen med oss mennesker, vi klarer ikke og vil ikke leve etter Guds standard med våre liv. Derfor viser det seg – dessverre! Vi trenger nåde, tilgivelse og gjenopprettelse, gang etter gang. Skriften sier om David følgende som jeg tar med til slutt. At han bekjente og erkjente sin synd, ba Gud om nåde og tilgivelse.

Det fikk han. La oss også ta med denne lærdommen i fra Kong David sitt liv.

 

Salme 51 1. Til sangmesteren; en salme av David,da profeten Natan var kommet til ham, efterat han var gått inn til Batseba.  3 Vær mig nådig, Gud, efter din miskunnhet, utslett mine overtredelser efter din store barmhjertighet!  4 Tvett mig vel, så jeg blir fri for misgjerning, og rens mig fra min synd!  5 For mine overtredelser kjenner jeg, og min synd er alltid for mig.  6 Mot dig alene har jeg syndet, og hvad ondt er i dine øine, har jeg gjort, forat du skal være rettferdig når du taler, være ren når du dømmer. /  7 Se, jeg er født i misgjerning, og min mor har undfanget mig i synd.  8 Se, du har lyst til sannhet i hjertets innerste; så lær mig da visdom i hjertets dyp!  9 Rens mig fra synd med isop så jeg blir ren, tvett mig så jeg blir hvitere enn sne! 10 La mig høre fryd og glede, la de ben fryde seg som du har sønderknust! 11 Skjul ditt åsyn for mine synder, og utslett alle mine misgjerninger! 12 Gud, skap i mig et rent hjerte, og forny en stadig ånd inneni mig! 13 Kast mig ikke bort fra ditt åsyn, og ta ikke din Hellige Ånd fra mig! 14 Gi mig igjen din frelses fryd, og ophold mig med en villig ånd! 15 Så vil jeg lære overtredere dine veier, og syndere skal omvende sig til dig. 16 Fri mig fra blodskyld, Gud, min frelses Gud! Så skal min tunge juble over din rettferdighet. 17 Herre, oplat mine leber! Så skal min munn kunngjøre din pris. 18 For du har ikke lyst til slaktoffer, ellers vilde jeg gi dig det; i brennoffer har du ikke behag. 19 Offere for Gud er en sønderbrutt ånd, et sønderbrutt og sønderknust hjerte vil du, Gud, ikke forakte. 20 Gjør vel imot Sion efter din nåde, bygg Jerusalems murer! 21 Da skal du ha behag i rettferdighets offere, i brennoffer og heloffer; da skal de ofre okser på ditt alter.

 

Relaterte linker:

https://blog.janchristensen.net/2019/03/nr-2420-det-viktigste-budskapet-til.html

https://blog.janchristensen.net/2015/03/nr-1086-alt-det-en-gjr-fr-en-blir.html

https://blog.janchristensen.net/2014/12/nr-988-julens-budskap-er-at-gud-laget.html

http://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=Mitt-personlige-vitnesbyrd

http://www.janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=Den-store-forsoningsdagen

 

Ingen kommentarer: