søndag 17. juli 2011

Nr. 117: Onani, er det synd?

Spørsmål 117:

Onani, er det synd?

Svar:

Slik jeg ser det, så er det utukt. Det er noe som en åndsfylt troende skal unngå, men gjør en det så skal en ikke grave seg helt ned. En har ikke gjort den ultimate synd.

Vi leser i Guds ord om utukt flere plasser som tilhører det gamle menneske.

Fra mine bibelkommentarer Kolossenserbrevet 3. 3 Dere er jo døde, og deres liv er skjult med Kristus i Gud.

Vi er døde med Jesus og lever ikke lengre selv. Vi er skjult med Kristus i Gud. Det gjør at Gud regner oss hele tiden som sine selv når vi forgår oss. Det gjør vi alt for ofte men vi er like herlig frelst når vi ”får” det til som når vi ”mislykkes”. Våre liv er alltid i Kristus og han er alltid fullkommen derfor er vi alltid fullkomne for Gud selv om vi innimellom opplever nederlag. Men det er ikke ønskelig med nederlag men betingelsen for seier ligger ikke i oss men i Kristus.

4 Men når Kristus, vårt liv, åpenbarer seg, da skal også dere åpenbares i herlighet sammen med ham.

Kristus er vårt liv, ikke alle ting rundt ham. I et ekteskap er hjemmet, huset, bilen og alle andre ting rammen rundt. Men det er den som en er gift med som er det vesentlige. Det går an å klare seg med både mer og mindre av den ytre rammen men ikke selve personen. Da hadde det ikke vært et ekteskap og et forhold lengre. Slik er det også med oss og Jesus. Det er han som er vårt liv.

En dag skal vi åpenbares i sammen med han og få del i alt som han har for oss. Dette skal vi få erfare når vi åpenbares i det nye Jerusalem i sammen med ham.

5 Så la da det jordiske i dere dø: hor, urenhet, lidenskaper, ondt begjær og pengejag, som ikke er annet enn avgudsdyrkelse.

Loven krevde og ga ingenting. Kristus og nåden forteller løsningen, vi må dø i fra det. En død mann krever ingen noe av? Synden kan ikke kreve noe av oss heller, vi er døde derfor må vi også akte oss som det. Hva som vi er døde i fra nevner Paulus noen av bestanddelene videre i verset. Ikke særlig lystige ting for en troende å holde på med.

6 Det er slikt som gjør at Guds vrede rammer de ulydige.

Det er åndelige som naturlige lover. Vi tror at vi kan bestemme hvor mye av synden vi kan ha til enhver tid. Men den vil overrumple oss før eller siden. Den som sier noe annet har liten og ingen erfaring på dette område eller så snakker vedkommende ikke sant. 1. Mosebok 4.7b. Har du godt i sinne, kan du løfte blikket. Men har du ikke godt i sinne, ligger synden på lur ved døren. Den vil ha makt over deg, men du skal være herre over den.»

7 Til dem hørte også dere den gang dere levde i disse syndene.

Synden ligger det gamle menneske for hånden. Han trenger ikke å forbedre seg eller pynte på seg for å leve i synden. Det er naturlig for et ugjenfødt menneske å leve og boltre seg i denne verden. Likesom fisken trives i havet og fuglen i luften trives en synder i synden. Slik var også vi en gang.

Onani

Det viktigste mangler i onani, nemlig "den andre". Bibelen setter alltid sex inn en sammenheng med kjærlighet og trofast relasjon. Det er derfor vi har fått "utstyret". Onani blir lek uten lykke.

Dernest så skal vi ved å si nei modnes og ved å modnes blir også følelseslivet harmonisk og godt!

Ingen kommentarer: