fredag 15. juli 2011

Nr.112: Kan vi spise blod?

Spørsmål 112:

Kan vi spise blod?

Svar:

Det var ikke bare jødene som fikk forbud mot å spise blod! Helt fra menneskene fikk lov til å spise kjøtt, dvs. rett etter vannflommen, fikk alle menneskers stamfar, Noah, og dermed alle hans etterkommere, forbud mot å spise kjøtt med blod i. (1. Mosebok 9:4)
Senere ble dette gjentatt for jødene. (3. Mosebok 17:10) Det var dødsstraff for å bryte dette!
Hva med de kristne? Ifølge Apostlenes gjerninger 15:28,29 :Den Hellige Ånd og vi har besluttet ikke å legge noen annen byrde på dere enn de helt nødvendige ting, 29 at dere holder dere borte fra hedensk offerkjøtt, fra blod, fra kjøtt av kvalte dyr og fra hor. Om dere passer dere for slikt, vil det gå dere godt. Lev vel. Vi leser her at det ble bestemt at de som ble kristne ikke skulle pålegges å holde Moseloven og blant annet måtte omskjæres. Det var likevel noen få ting som fremdeles var "helt nødvendige", blant annet å holde seg borte "fra blod" og "fra kjøtt av kvalte dyr" (som inneholdt blod).
Det er derfor tydelig at de kristne, hvis de skal følge Bibelen, ikke bør spise blod!
Det er blodprodukter som vi også skal avstå i fra som blodpudding, blodpølser etc. Alt som ikke blodet er rent ut av!

Blodoverføring og å gi blod ser jeg ikke på som gærent da det er for å redde liv og å gjøre en operasjon mulig.

Fra Wikipedia: Blodtransfusjon (eller blodoverføring) er overføring av blod fra en person til en annen person i medisinsk øyemed. Blodoverføringer blir brukt som behandlingsmetode i forbindelse med blodtap eller i forbindelse med at produksjonen av visse komponenter i blodet ikke skjer på den måten den skal.

Ved blodoverføring er det viktig at mottakeren har en blodtype som stemmer overens med giverens blodtype. Personer med blodtype 0 kan gi til alle, men bare få fra andre personer med 0. Personer med blodtype AB kan motta fra alle, men bare gi til andre med AB. I tillegg er det mange andre faktorer, for eksempel Rhesussystemet som spiller inn.

Blodoverføring kan gis som fullblodsoverføring eller en konsentrert del av blodet som man eventuelt har særlig bruk for (røde blodlegemer, blodplater eller blodplasma).

Ingen kommentarer: