torsdag 23. juni 2016

Nr. 1569: Vitnesbyrd fra et tidligere Smiths Venn som kom seg ut derifra!

Nr. 1569:
Vitnesbyrd fra et tidligere Smiths Venn som kom seg ut derifra!
 
På mange måter så er Smiths Venner og pinsebevegelsen to sekter av samme bevegelse.

Der begge har feil oppfatning av Jesus, spesielt Smiths venner som mener at Jesus ble født som et vanlig menneske (som «Adam etter fallet») og hadde en egenvilje som sto Guds vilje imot som alle andre mennesker.

Pinsebevegelsen tror i dag at Jesus var både Gud og menneske, han var ikke den eneste sanne Gud, men han gitt ut i fra den eneste sanne Gud og dermed så får Jesus enkelte ganger betegnelsen Gud. Men Gud, hva er det? Det er ikke noe eget navn, men her er hva Wikipedia sier om Gud:

Gud eller guddom er en betegnelse som benyttes om en overnaturlig kraft eller åndsvesen som har stor makt over verden, og som ofte er både allmektig, allvitende og allestedsnærværende. Vi skiller mellom en gud med liten forbokstav, som kan være en av flere guder, og Gud med stor forbokstav som da blir regnet som den eneste guden.
(sitat slutt).

Jesus ble alltid skrevet med liten G i grunnteksten som englene også ble, hvorfor? Fordi en alltid skrev alle bokstaver uten store bokstaver, dette med å gjøre Jesus til den eneste sanne Gud er å fordreie Guds ord.

Ved at Jesus alltid valgte Guds vilje fremfor sin egen, fikk han del i guddommelig natur («oppnådde hele Kristi fylde»).
At han sto opp igjen fra det døde er beviset for at han aldri syndet. Å følge Jesus i denne utviklingen er en viktig del av Smith venners lære.
Pinsebevegelsen trodde på med Barratt også på mye vranglære.

Rundt 1910 hadde Smiths venner et gryende samarbeid med Barratt i pinsebevegelsen, men de var uenig med ham i deler av forkynnelsen, særlig rundt dette med at «syndelegemet blir borttatt ved Åndens dåp».

Dette er en klassisk vranglære som er en forgreining av den såkalte syndefrihetslæren!
På mange måter så var Smith venner mer bibelsk enn Barratt i dette henseende.

Men samtidig, Jesus hadde aldri kamp med kjødet sitt som Smith venner hevder, Jesus elsket å gjøre Guds vilje. Det var han lov, lyst, glede og liv. Hvordan kan en person som elsker noe gjøre motsatt? Jesus var selvfølgelig ikke den eneste sanne Gud, men uten synd var ham.
 
Bilde av grunnleggeren for Smiths venner Johan Oscar Smith som avslørte bl.a. Barratt som en ekstrem forkynner i mange henseender, men selv tok feil angående Jesus.


Du spørger hvordan jeg kom fri fra bevægelsen Smiths Venner.

Jeg er opvokset i bevægelsen og var kommet til tro på den forkyndelse jeg hørte der. Dog var der undertiden ting i forkyndelsen jeg ikke var helt på linie med. Fx. var der en tendens til at man (Sigurd Bratlie sen.) nærmest kanoniserede Johan O. Smiths skrifter. Personligt tror jeg at Den hellige Skrift er den kanon vi bør holde os til, og at al forkyndelse og lære i menighederne må holdes op mod Skriften - intet andet bør kanoniseres. Endvidere var der en tendens til klassedeling med deraf følgende personsanseelse som jeg ikke brød mig om, og enkelte andre ting.

Op gennem 80'årene var Sigurd Bratlie sen. leder i bevægelsen. Han var gammel og svækket - hans åndsevner svækkedes også tiltagende, og der måtte komme et generationsskifte.

Omkring 1990-91-92 blev det tydeligt at det var magtpåiggende, at lederskabet skulle forblive i Smith-slægten, og Kåre Johan blev således lederen. Dette blev cementeret med noget der skulle tjene som "vækkelse", men det var ret tydeligt for mig, at det ikke var en sand vækkelse, men en suggereret, sjælelig meget voldsom opgejling.

Der fremkom nogle underlige fænomener - fx. saunabønnemøder. Flere venner installerede sauna i deres hjem, og der blev så holdt saunabønnemøder i - mere eller mindre - adams-kostume. Dette forekom mig helt absurd og fuldstændig ude af trit med sund kistendom. De usunde fænomener blev vel at mærke promoveret af lederne i bevægelsen. I løbet af ret kort tid gennem 1990-årene drejedes fokus i bevægelsen imod pengeindsamling. Visse tiltag i den forbindelse var rent ud sagt helt groteske - jeg skal ikke uddybe det nærmere.

Parallelt med dette kom jeg selv i forbindelse med kristne med et helt anderledes sundt syn og sund forståelse. I begyndelsen var det vanskeligt at acceptere hvad jeg hørte, men jeg har nærmest haft oplevelsen af, at Gud så at sige har taget førergreb på mig og budt mig at være stille og høre efter. Det har været smertefuldt, men velsignet og godt og jeg er i dag taknemmelig for at Gud i sin nåde og omsorg har ført mig ud af forførelsen.

Mvh
Jørgen Vestergaard
København
Danmark

Relaterte linker: 
http://janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=tiende
http://blog.janchristensen.net/2013/11/nr-537-sprsmal-angaende-gi-tienden.html
http://blog.janchristensen.net/2013/10/nr-700-vi-er-alle-guds-medarbeidere.html http://janchristensen.net/ http://blog.janchristensen.net/ http://the-heavenly-blog.janchristensen.net/
 

Ingen kommentarer: