tirsdag 21. juni 2016

Nr. 1566: Kåre Smith jr. og Brunstad Kristne Senter tjener penger på kanten av Norsk lov, og det som er etisk og moralsk rett og riktig!?

Nr. 1566:
Kåre Smith jr. og Brunstad Kristne Senter tjener penger på kanten av Norsk lov, og det som er etisk og moralsk rett og riktig!?

http://blog.janchristensen.net/2016/06/nr-1569-vitnesbyrd-fra-et-tidligere.html
Gjennom et selskap på Kypros tjente Kåre J. Smith (bildet), åndelig leder av menigheten Smiths Venner, og hans samarbeidspartner Bernt Aksel Larsen over 200 millioner kroner ifjor.
 

Dette som kommer frem i Dagens Næringsliv er gammelt nytt for meg da jeg har jobbet i flere år med en broder i Smiths Venner, eller som de kaller seg nå for, Brunstad Kristne Senter.

For denne min broder i fra Smith Venner sa at hele menigheten ble drevet for å berike Kåre Smith jr.
De jobbet dugnad, investerte og ellers levde for å gjøre Kåre Smith jr. rik og «opphøyet»!

Det er ikke noe feil med rikdom, penger og materiell velstand i seg selv. På mange måter er dette Guds velsignelse og av det gode. Men måten vi får disse pengene på, det er det som er det absolutt avgjørende.

Her kan det se ut som Kåre Smith jr. utnytter andre, og som den øverste leder iblant Smith Venner, så har han de rette kontakten og den «rette» autoriteten.

Jeg kjenner ikke godt nok til dette, men bl.a. en nær medarbeider i Nederland kom i fengsel gjennom denne virksomheten her. Derfor er det hele en form for lyssky virksomhet.

Ønsker også å være forsiktig da jeg for min del har både positive og negativer opplevelser med Smith Venner, som jeg har egentlig med alle andre kristne.

Jeg ble kalt for Antikrist av mange Smiths Venner da jeg hevdet at deres lære om at Jesus hadde synd i kjødet er helt ubibelsk. Jesus kom i fra Himmelen og gikk ut i fra Gud Faders hånd og var uten synd fra dag en og det har han vært alltid siden!

Her fra Dagens Næringsliv.

Gjennom et selskap på Kypros tjente Kåre J. Smith (bildet), åndelig leder av menigheten Smiths Venner, og hans samarbeidspartner Bernt Aksel Larsen over 200 millioner kroner ifjor.

Millionkupp for Smiths Venner-topper

Kjøp og salg av aksjer til trosfeller i egen menighet er blitt lønnsomt for Smiths Venner-toppene Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen. Ifjor tjente de 210 millioner.

DN skrev i mars om hvordan Kåre J. Smith, åndelig leder i den kristne menigheten Smiths Venner, og Bernt Aksel Larsen, skatterevisor og tidligere leder i menigheten, har bygd opp verdier for flere hundre millioner kroner: Et forretnings­bygg i Russland, en ferdighusleverandør i Norge, et bemanningsselskap i Litauen og en tysk nettlampebutikk.

Da verdiene ble realisert, gikk betalingen til selskaper registrert i skatteparadiser.

Nå viser nylig offentliggjorte årsregnskaper at Smith og Larsen ifjor tjente over 200 millioner kroner gjennom et kypriotisk investeringsselskap.

I desember skrev DN om den store pengejakten i Smiths Venner. Menigheten skal samle inn over fire milliarder kroner de neste årene.

Pengene skal finansiere utbyggingen av menighetens samlingssted Brunstad i Vestfold, samt bygging av flere nye lokale forsamlingshus.

Det meste av pengene samles inn gjennom gaver og dugnadsinnsats fra medlemmene.

Smilar Invest Ltd – oppkalt etter Smiths Venners åndelig leder Kåre J. Smith og tidligere Økokrim-revisor og menighetsleder Bernt Aksel Larsen – fikk ifjor et resultat på 210 millioner kroner. Av dette ble 144 millioner kroner satt av til utbytte. Millionene ble tjent fra et investeringsselskap på den skattevennlige ferieøya Kypros.

Milliardjakt blant Smiths Venner

Tallene kommer frem i årsregnskapene til duoens norske selskaper, som hver eier halvparten av aksjene i investeringsselskapet på Kypros.

Smith og Larsen er to av de mest sentrale skikkelsene i Smiths Venner, den kristelige forsamlingen kjent for iherdig dugnadsinnsats og gavmilde medlemmer som hvert år gir millioner til menigheten. De vil ikke kommentere regnskapene eller transaksjoner.

– Som de fleste andre investorer har vi ikke som praksis å kommentere regnskapene i våre selskaper ut over det som fremgår av styrets beretning, skriver Larsen i en epost til DN.

Smith har ikke besvart DNs henvendelse.

Lampemillionærer

DN fortalte i mars om hvordan Smith og Larsen ved flere anledninger har kjøpt og solgt aksjer til selskaper kontrollert av personer med tilknytning til deres egen menighet. Et fellestrekk ved transaksjonene er at de har foregått gjennom selskaper registrert i skatteparadiser.

Butikken Lampegiganten er ett av selskapene. Selskapet, som i dag er Europas største lampebutikk på nett, ble i sin tid startet av to tyske brødre med tilknytning til miljøet i Smiths venner. Nettbutikken, i utlandet kjent under navnet Lampenwelt, ble en suksess med salgsvirksomhet i ti land og en omsetning på 380 millioner kroner.

Bernt Aksel Larsen begynte karrieren som revisor i Økokrim og Skatteetaten. Foto: Privat  . I februar ifjor ble selskapet solgt. Men som selger av lampeaksjene sto ikke de to tyske gründerbrødrene. Selger var nå selskapet Smilar Invest, registrert på Kypros og eid av Smith og Larsen. Meglerhuset IEG Investment Banking Group var hyret inn som rådgiver i salget.

Hverken Larsen eller Smith har ønsket å uttale seg om når de to overtok lampeaksjene fra de tyske brødrene i menigheten eller hva de betalte for aksjene. De to norske menighetstoppene har heller ikke ønsket å fortelle hva de selv tjente på salget.

– De nødvendige opplysninger om salget vil fremgå av selskapets regnskap for 2015 når det er klart, skrev Larsen i en epost i februar.

Nå viser årsregnskapene at Smith og Larsens kypriotiske investeringsselskap fikk et resultat på 210 millioner kroner.

Kjøper av lampeaksjene fra Smith og Larsen var et nyetablert selskap eid av to tyskere, den ene med sentral posisjon i Smiths venners lokalmenighet i Tyskland.

I 2015 solgte Smith og Larsen også bemanningsselskapet Northern Baltic gjennom sitt kypriotiske investeringsselskap.

Husbyggere

Bemanningsselskapet er i dag i porteføljen til norske Stokke Holding, kontrollert av to brødre fra Østfold med tilknytning til Smiths Venner.
Northern Baltic har rundt 150 litauere i jobb i Norge, i tillegg til et tyvetalls personer i Vilnius. Forretningsideen er utleie av håndverkere, hovedsakelig til montering av ferdighus i Norge for IEC-Hus, et selskap som også er eid av Stokke Holding.

Styreleder i Stokke Holding har ikke villet fortelle DN hvor mye det betalte for bemanningsfirmaet eller hvem selskapet kjøpte aksjene av.

Larsen bekrefter at han og Smith eide bemanningsfirmaet gjennom sitt selskap på Kypros.

– Smilar Invest var eiere en kort periode, og solgte selskapet for samme sum som det ble kjøpt for, har Bernt Aksel Larsen tidligere skrevet i en epost til DN.
   
Fortsatt fengslet

Oslo: Den nederlandske tidligere Smiths Venner-toppen (34), som i mars ble pågrepet og mistenkt for underslag, bedrageri og hvitvasking av åtte millioner euro, er fortsatt varetektsfengslet i Nederland.

34-åringen innrømmet under et fengslingsmøte forrige uke å ha tappet en nederlandsk stiftelse – drevet av sentrale personer i menigheten – for rundt 75 millioner kroner, ifølge avisen NRC Handelsblad.

I mars fortalte DN den ukjente historien om hvordan en gruppe ledere i Smiths Venner, anført av nordmannen Bernt Aksel Larsen, kjøpte en nedlagt fabrikk i St. Petersburg rett etter Sovjetunionens kollaps. Fabrikken ble bygget om og pusset opp til et moderne forretningsbygg av medlemmer i menigheten på dugnad.

I 2007 ble forretningsbygget solgt til et finsk selskap for rundt 70 millioner kroner. Gevinsten gikk til et selskap på Kypros som gjennom flere transaksjoner hadde overtatt eierskapet til eiendommen. Eier av Kypros-selskapet var et holdingselskap i Sveits – som igjen ble overdratt til den nederlandske stiftelsen Hippo Mundo (HMC) hvor det nå er avdekket underslag.

Ifølge Bernt Aksel Larsen er det trolig penger fra investeringen i Russland som er borte.

– Så langt jeg vet er det denne kapitalen (eller i hvert fall betydelige deler av den) som har vært gjenstand for de straffbare handlingene nederlenderen er anmeldt for. Dette må likevel stå for min egen regning, jeg kan ikke bekrefte det ytterligere siden jeg ikke har noen rolle i HMC eller Kolme, skrev Bernt Aksel Larsen i en epost til DN i mars.

Nederlenderens kjæreste, som også ble pågrepet og fengslet i mars, ble sluppet fri forrige uke. Rettssaken mot 34-åringen starter i august.

Avvikler internbank

Oslo: Smiths Venner stenger sin Kypros-registrerte internbank. De siste årene er det blitt sluset flere titall millioner kroner gjennom BCC Financial. Internbanken har fungert som en «cash pool» for lokalmenigheter over hele verden: Menigheter i Smiths Venner med overskudd av kapital kunne sette inn penger i internbanken, mens andre som trengte likvider kunne låne derfra. På Kypros havnet pengene i samme binge som overføringer fra kommersielle selskaper i Smiths Venner-systemet. Flere selskaper DN har undersøkt har i sine regnskaper bokført fordringer til BCC Financial.

Nå blir internbanken avviklet.

– BCC Financial vil bli likvidert fordi lokale menigheter i BCC de to siste årene har trukket sine midler fra selskapet. Et stort antall menigheter gjorde dette allerede høsten 2014. Innen sommeren 2015 hadde alle norske menigheter og en god del europeiske menigheter trukket ut sine midler, inkludert opptjente renter. Som følge av denne utviklingen de to siste årene var det åpenbart at det ikke var behov for cash-pooling i BCC Finance lenger, skriver Tielman Slabbert, leder for BCC Financial og en lokal Smith Venner-menighet i Sør-Afrika, i en epost til DN.

En 34 år gammel nederlender, som er siktet og varetektsfengslet for bedrageri av 75 millioner kroner (se egen sak), hadde en sentral rolle i BCC Financial. Han gikk ut av vervet da etterforskningen mot ham startet.

BCC Financial ble etablert på Kypros av Stiftelsen Brunstad Konferansesenter i 2005. Hvem som eier internbanken i dag er ikke offentlig kjent. Eierskapet er flyttet til stiftelsen GHF Charitable Foundation, som blir forvaltet av en trust på Bermuda. Internbanken har ikke publisert offentlig regnskap de ti årene den har eksistert.

http://blog.janchristensen.net/2013/10/nr-700-vi-er-alle-guds-medarbeidere.html http://janchristensen.net/ http://blog.janchristensen.net/ http://the-heavenly-blog.janchristensen.net/

3 kommentarer:

Vester sa...

Hej Jan

Udmærket indlæg om Smiths Venner på bloggen. Jeg var tidligere med i Smiths Venner i København, men da der skete et generationsskifte i begyndelsen af 1990-årene mærkede jeg at en usund udvikling var i gang, og jeg forlod bevægelsen. Jeg har fulgt bevægelsen på afstand og ser at den i dag er helt afsporet - forførelse. Penge er det store fokus for denne usunde sekt. Måtte Herren forbarme sig over mange i sekten og føre dem ud i sand kristen frihed, det beder vi dagligt om.

Hilsen
Jørgen Vestergaard

Jan Kåre Christensen sa...

Jeg er enig med deg i det Jørgen.
Men dessverre, alle kristne grupperinger er i det store og det hele kommet på et sidespor.

Har du et vitnesbyrd om hvordan du kom deg fri ifra denne bevegelsen?
Send det på mail til meg.
Jk.chris@online.no

kest sa...

Du spørger hvordan jeg kom fri fra bevægelsen Smiths Venner.

Jeg er opvokset i bevægelsen og var kommet til tro på den forkyndelse jeg hørte der. Dog var der undertiden ting i forkyndelsen jeg ikke var helt på linie med. Fx. var der en tendens til at man (Sigurd Bratlie sen.) nærmest kanoniserede Johan O. Smiths skrifter. Personligt tror jeg at Den hellige Skrift er den kanon vi bør holde os til, og at al forkyndelse og lære i menighederne må holdes op mod Skriften - intet andet bør kanoniseres. Endvidere var der en tendens til klassedeling med deraf følgende personsanseelse som jeg ikke brød mig om, og enkelte andre ting.

Op gennem 80'årene var Sigurd Bratlie sen. leder i bevægelsen. Han var gammel og svækket - hans åndsevner svækkedes også tiltagende, og der måtte komme et generationsskifte. Omkring 1990-91-92 blev det tydeligt at det var magtpåiggende, at lederskabet skulle forblive i Smith-slægten, og Kåre Johan blev således lederen. Dette blev cementeret med noget der skulle tjene som "vækkelse", men det var ret tydeligt for mig, at det ikke var en sand vækkelse, men en suggereret, sjælelig meget voldsom opgejling. Der fremkom nogle underlige fænomener - fx. saunabønnemøder. Flere venner installerede sauna i deres hjem, og der blev så holdt saunabønnemøder i - mere eller mindre - adams-kostume. Dette forekom mig helt absurd og fuldstændig ude af trit med sund kistendom. De usunde fænomener blev vel at mærke promoveret af lederne i bevægelsen. I løbet af ret kort tid gennem 1990-årene drejedes fokus i bevægelsen imod pengeindsamling. Visse tiltag i den forbindelse var rent ud sagt helt groteske - jeg skal ikke uddybe det nærmere.

Parallelt med dette kom jeg selv i forbindelse med kristne med et helt anderledes sundt syn og sund forståelse. I begyndelsen var det vanskeligt at acceptere hvad jeg hørte, men jeg har nærmest haft oplevelsen af, at Gud så at sige har taget førergreb på mig og budt mig at være stille og høre efter. Det har været smertefuldt, men velsignet og godt og jeg er i dag taknemmelig for at Gud i sin nåde og omsorg har ført mig ud af forførelsen.

Mvh
Jørgen Vestergaard