mandag 18. juli 2011

Nr. 154: Hvem skal vi be til? Faderen eller Jesus eller begge to?

Spørsmål 154:

Jeg har vært med på mange møter, men mennesker som ber med meg og for meg. Men det er en ting jeg ikke helt forstår.
Det er noen som ber til Gud og andre til Jesus, og andre som ber til begge. Hva er forskjellen? Jeg vet ikke om dette er feil å spørre om, men jeg forstår ikke??

Svar:

Vi skal be til Gud i Jesu navn står det skrevet flere steder. Men vi kan be Gud direkte også ved å tre fram for han på blodets grunn, inn i det aller helligste, alt pga Jesu verk på Golgata for oss. Da står det at vi kan komme fram for Faderen med bønn, påkallelse og takk.

Bønn er et hjertespråk, derfor er av og til teologi å forvanske bønnen. Ber du og kjenner at Gud virker, det er viktigere enn alt når det gjelder bønn. Se for deg to hjem, et strøkent og et uryddig. I det hjemmet der alt er på geledd elsker de ikke hverandre, men i det rote hjemmet elsker de hverandre. Hvor ville du vært? Selvfølgelig i det hjemmet som de elsker hverandre. Men det aller beste er et hjem som er i orden og de elsker hverandre. Derfor kan vi også snakke om teologi. Jeg vil si det slik, be til Jesus, men be ham ta din bønn innforbi Faderen. Det er Faderen som godkjenner alt og all bønn dypes sett er rettet imot, men vi har lov også å henvende oss til Jesus da han er vår mellommann, advokat og den som taler vår sak innforbi Faderen.

Jesus lærte oss kun en bønn, Fadervår. Be derfor den bønnen daglig og minst en gang om dagen, morgenen er den beste tiden da det er en “morgenbønn” men den kan selvfølgelig bes hele dagen! Bønn er en samtale med Gud - du virkelig snakker til Gud! Det er fint å stoppe litt, etter hver setning og tenke på hva det egentlig betyr.

Fader Vår.

Gud er vår Far, Gud er MIN Far. Jeg har en far og en mor her på jorden, men jeg har også en Far som er i himmelen. Han elsker meg som far og mor elsker meg. Han vil det beste for meg. Jeg kan snakke til Ham, som Jesus gjorde og kalle Ham Pappa - Abba, sa Jesus på arameisk, og abba betyr pappa! Far, det virker litt alvorlig. Jeg sier sjelden far til min far. Jeg kaller ham Pappa. Og jeg kan også kalle Gud Pappa. Det er varmt og nært - Han er min venn, han elsker meg og jeg elsker Ham. Gud er den rette far til alt som kalles barn og himmel og på jord.

Du som er i Himmelen.

Gud er i himmelen. Men hvor er himmelen? Er det virkelig der oppe? Gud er alle steder. Han vet alt og ser alt. Er det mulig at himmelen også kan være her? Det er så mange forferdelige ting som skjer i verden - ofte ser det ikke "himmelsk" ut i det hele tatt! Men Gud er alltid med oss. I våre gode dager og i våre dårlige dager. Også når det er vanskelig og trist. Det er mye ondt i verden, men det er også mye godt. Det er så mange gode mennesker. Jeg har mange venner og når vi gjør noe godt sammen, så smiler vi. Og da er det virkelig godt. Da føles det nesten som et lite glimt av himmelen.

Helliget vorde ditt navn.

Dette er litt gammeldags norsk - Ditt navn skal være hellig, ville vi sagt. Hellig navn. Jødene tror at Guds navn er så hellig at det ikke er lov å bruke det en gang. Gud sa ikke hva Han heter - Han sa "Jeg er den jeg er" - JAHVE. Men i dag er det så mange som misbruker Guds navn - sier det uten å tenke over hva de sier og hvorfor. I mange ekle situasjoner. Også mine venner gjør det. Nei, jeg skal ikke gjøre sånt og jeg skal si det til de andre. Guds navn skal være hellig. Jeg skal bruke det, men bare si "Gud" eller "Jesus" når jeg snakker til Gud, når jeg ber.

Komme ditt rike.

Vi ber om at Guds rike kommer til oss, til jorden, til Norge. Hva er Guds rike? Er det ikke det samme som himmelen? Der alt skal være fint, alle skal elske hverandre. Alle skal glede seg fordi de er i nærheten av Gud og andre mennesker. Er det mulig at Guds rike kommer til oss? Ja, det er nettopp det vi ønsker - og alt er mulig for Gud. Hvis vi ber om det, så komme Guds rike. Guds rike er i oss ved troen på Jesus.

Skje Din vilje.

Det var det Jesus sa den natten i Getsemane før han ble arrestert og torturert, før han døde. Far - jeg er redd, men jeg vil at Din vilje skal skje. Uansett hva det er. Jesus elsket virkelig sin Far - han stolte på Ham. Han stolte på at Faren visste best. Gjør jeg det? Stoler jeg på Gud? Stoler jeg på min egen far og mor? Det er så ofte jeg vil noe som foreldrene mine sier "nei" til.. Jeg vil ikke gi meg. Så viser det seg at de visste bedre, jeg burde ha hørt på dem! Og Gud - Han vet alt. Han vet hva som er bra for meg. Så vil jeg så gjerne si - skje din vilje. Men ofte vet jeg ikke helt hva som er Guds vilje. Noe vet jeg fra Evangeliet, og fra undervisningen i fra hjemmesiden vår og denne bloggen. Men vi må også prøve å høre litt bedre etter. Be med et åpent hjerte, og virkelig prøve å være glad i Gud, som min Far. Da vil jeg få vite hva som er Hans vilje.

Som i Himmelen så og på jorden.

Det er klart. Hvis jeg ønsker at Guds rike skal komme, så ønsker jeg at det blir som Han ønsker. Og det blir bra. Men det er mange ting som skjer som kanskje Gud ikke vil. Men det er mennesker som vil det. Krig og nød for eksempel. Gud ga meg en fri vilje - Han ga meg en mulighet til å bestemme selv. Han er ingen diktator. Det er opp til meg om jeg vil gjøre de gode tingene, eller om jeg tillater meg selv å gjøre onde ting også.

Gi oss i dag vårt daglige brød.

Vi ber Gud om mat, om brød. Brød det er symbolet på mat. Vi ber ikke om kaker og sjokolade hver dag. Vi ber om å ha noe å spise slik at vi ikke er sultne. Men brød det er mer enn loff og kneip. Jesus delte brød med elevene sine og han sa: "Gjør dette til minne om meg". Vi må ha brød for å minnes Jesus. Det er ikke bare det brødet vi spiser i matpakken, det er også det brødet vi får i nattverden - med da er det Kristus selv som kommer til oss. Gi oss i dag vårt daglige brød, det er ikke bare en bønn om mate å spise - jeg ber også om at Jesus kommer til meg hver dag!

Forlat oss vår skyld.

Når jeg gjør noe dumt, så er jeg lei meg etterpå og ber om unnskyldning. Vi snakker sammen som ektefolk, med familien min eller med venninner. Og alt er bra igjen. Gud ser alt jeg gjør, og Han er trist når jeg gjør dumme ting, ting som gjør at andre gråter. Så sier jeg unnskyld til Ham. Beklager. Jeg skal prøve å ikke gjøre det mer. Jeg sier alt sånt når jeg går for å skrifte, men det gjør jeg jo ikke hver dag. Likevel er det småting jeg gjør hver dag som jeg vil si unnskyld for til Gud.

som vi og forlater våre syndere.

Noen sier og oppfører seg slik: "Jeg vil aldri tilgi deg". Det er synd. Vanligvis glemmer de det til neste dag og vi leker sammen igjen. Det er mye bedre å være venner igjen. Hvis noen snakker stygt om meg, så er det trist. Noen ganger føles det vondt og en tar det inn over seg. Menvi skal ikke tenke på det hele tiden. Jesus lærte jo oss at vi må prøve å tilgi de andre, sånn som han tilgir oss alle de feil vi gjør. Selv om det er vanskelig, og jeg er litt trist, så prøver jeg likevel å smile til de andre.

Led oss ikke inn i fristelse.

Denne bønnen kan lett misforstås. Gud frister ikke menneskene slik at de synder. "For Gud fristes ikke av det onde, og selv frister han ingen" (Jak. 1,13)Jeg ber Gud om hjelp til å si nei til fristelser. Det er mange fristelser – men alt vil Gud spare oss i fra, ved Guds nåde og hjelp.

Og fri oss fra det onde.

Hjelp meg Gud å være god, hjelp meg å gjøre og si bare gode ting. Jeg trenger din hjelp for å klare det!
For riket er ditt, og makten og æren i evighet. Jeg vet at du kan alt, jeg stoler på Deg, jeg takker Deg for alt jeg har og alt jeg gjør.

Amen. Sånn skal det være. Jeg ønsker det virkelig. Amen betyr la det skje.

Når du ber sier også Jesus, så gå inn i ditt lønnkammer og der tal ut med din Far.
Jesus ba til sin Far, og Gud er vår Far, derfor er det å komme nær ham og i kontakt med ham, som er målet med vår bønn og det å henvende seg til Gud. Vi oppnår denne kontakten alene og kun ved Jesus, derfor kan det som sagt også være rett å henvende seg til ham, men det er Faderen som er den eneste sanne Gud, og Jesus har det navnet som er over alle andre navn i denne verden, og under jorden og over jorden og på jorden!

Ikke gjør det vanskelig for deg selv, åpne opp ditt hjerte og tal ut med Gud og Jesus, som det føles naturlig og riktig. Den bønnen vil Faderen høre, besvare og ha behag i. Vær du sikker!

Salme 25. 21 La rettsinn og oppriktighet verne meg, for jeg venter på deg.

Ingen kommentarer: