søndag 22. januar 2012

Nr. 325: Galskapen på Visjon Norge som pinseforkynnere går god for!

Nr. 325
Galskapen på Visjon Norge som pinseforkynnere går god for!

Jeg så på Visjon Norge lørdag 21-1-2012 møte med Brandon Spiker fra Florida som Visjon Norge mener har vært en stor suksess.

Når en kjenner bakteppe for både den karismatiske bevegelse med trosbevegelsen og latterbevegelen som Visjon Norge og Pastor Jan Hanvold er helt åpen for. Samtidig går store deler av kristen Norge god for Visjon Norge både med å forsvare denne TV-kanalen og aktiv stille opp å støtte den. Da kommer alle som deltar på Visjon Norge under samme dom som Brandon Spiker fra Florida og Jan Hanvold er, de er ulver i fåreklær. Støtte Visjon Norge er å være delaktig i den ondes gjerning.

2. Joh. b. 10 Dersom nogen kommer til eder og ikke fører denne lære, da ta ikke imot ham i eders hus, og by ham ikke velkommen! 11 for den som byr ham velkommen, blir medskyldig med ham i hans onde gjerninger.

Møte med Brandon Spiker fra Florida

Møte med Brandon Spiker fra Florida ser ut som noe a la den såkalte Latter-bevegelsen.

I begynnelsen av møte var det bibellesning og i løpet av lesningen hørte vi noen kvinnfolk som lo og så var det om å gjøre å få vist fram disse damene som lo ukontrollert. Dernest var det en «tale» på 1 time der Spiker brukte ca. 10 setninger om og om igjen i forskjellige varianter. Dernest forbønn med ristninger og annen ukontrollert oppførsel som var som å se en seanse fra et New Age møte.

Hva er dette? Som Emanuel Minos og snart hele kristen Norge støtter både direkte og indirekte? Jeg skal ikke bruke opp all spalteplass, i stedet henter jeg en del fra Apologetens hjemmeside og lar det tale for seg. Det er egentlig å prøve å fornye den «vekkelsen» igjen som nå Visjon Norge prøver å «selge».
Alt for å tjene mer penger, vinne oppslutning og bedra enda flere.

Det som opprører meg er at ingen sier i fra men godtar dette enten offentlig eller stilltiende. Det er betenkelig at en forkynner som Emanuel Minos er den som har en stor tillit inn i det brede lag av troende mennesker og som stiller opp på kanalen titt og ofte.

Her fra Apologeten om denne type forkynnelse og møter. Omtalt som Lattervekkelse og Torontovekkelse. Dette er manipulering, demonisk aktivitet og mennesker som vet å utnytte andre som villig lar seg forføre og villede. Alt for å oppleve det helt store. Vi leser om slike i Timoteus brevet som alltid vil lære sannheten men aldri kommer til sannhetens erkjennelse og som elsker lystene høyere enn Gud, tragisk at Emanuel Minos støtter dette og alle andre som stiller opp på Visjon Norge eller tar del i denne kanalen på en eller annen måte.

Her fra Apologeten om denne type forkynnelse og møter:

Under kan du lese noen kapitler fra heftet "Hellig (?) latter". Om du ønsker å bestille et eksemplar av hele heftet, kan du gå til bestillingssiden.
Innholdsfortegnelse:
Forord
Lattervekkelsen - sett fra innsiden
Vurdering av fenomenet
Røtter og kontekst
Uttalelser til ettertanke
"Vi må være åpne!"

Lattervekkelsen - sett fra innsiden

Charles og Frances Hunter står sentralt plassert i det som kalles "lattervekkelsen". De forteller selv hvordan de fikk overført "latteren" fra Rodney Howard-Browne - mannen som regnes som selve kilden og opphavsmannen til dette fenomenet - og hvordan de siden selv har overført "latteren" til mange andre - bl.a. Colin Dye fra England. De har fungert som "misjonærer" og eksponenter for lattervekkelsen i en rekke land og har også skrevet en bok om fenomenet. Boken heter "Hellig latter" og er i Norge utgitt på Agape forlag. Når vi nå ønsker å se litt nærmere på dette fenomenet, vil vi begynne med å sitere en del fra denne boken for å få et inntrykk av hva det hele dreier seg om. Hva slags fenomen er det egentlig? Hvordan beskrives det av de som selv står midt oppe i det? La oss høre:

".... langt nede i selve sentrum av mitt vesen begynte jeg å føle en høyst merkverdig "bobling". Boblingen tiltok stadig, og den forlot sakte magen og begynte å stige oppover. Litt etter litt krøp den høyere og høyere. Plutselig nådde den halsen og var faretruende nær munnen. Men så kom den plutselig ut av munnen min i form av den høyeste latteren jeg noen gang hadde hørt. Jeg hadde lagt hånden over munnen for å dempe det jeg visste kom til å bli latter, men selv om jeg hadde fått hånden opp fra gulvet på dette tidspunktet, kunne jeg ikke holde latteren tilbake, samme hvor hardt jeg presset. Jeg lo, lo, lo og lo. Jeg kunne overhodet ikke forstå hvorfor jeg lo så voldsomt, men til slutt kom jeg til at det var fordi jeg var så glad for at Charles hadde falt overende. ..........Ingen sa et ord til forklaring på hva som hadde skjedd med meg, og jeg hadde følelsen av at jeg virkelig hadde skjemt meg ut på grunn av latteren." (s.24)

I det samme gikk det en tydelig skjelving gjennom magen hennes, og en høyst underlig lyd kom fra et sted dypt nede på innsiden. ... Hun så både forskrekket og flau ut mellom de første bølgene av latter. Men så ble hun så oppslukt av latteren at hun glemte alt og alle, noe som kjennetegner dette fenomenet. (s.120)

Vi sang og sang og sang, og til slutt skjedde det enda noe merkverdig på gulvet. Damen som var den tredje i rekken, snudde seg plutselig rundt og begynte å slå i gulvet med håndflaten. Charles og jeg var sjokkert, for hun slo ikke bare vilt i gulvet, men hun lo også hysterisk. (s.26)

...og da vi kom tilbake til plattformen, la vi merke til at også alle de andre på gulvet lo hysterisk. (s.27)

Jeg lo ukontrollert i 2-3 timer. Jeg måtte bæres ut i bilen ... (s.127)

Pastor Karl Strader ......... sa at han hadde tilbrakt seks uker i latter på gulvet i menighetslokalet. (s.35)

Vi ringte nylig til en ung mann som hadde vært på et av våre møter, for vi husket at da vi tok opp offeret, brøt han ut i en ukontrollerbar hellig latter. Han lo så voldsomt, og han sa at han ikke ville gjøre det pinlig for oss (og seg selv). Derfor tok han av seg jakken og prøvde å dytte jakkeermet inn i munnen! Det hjalp ikke. Han lo bare enda høyere!......Og han ble rødere og rødere mens han lo så lenge offeret ble tatt opp. Jeg brydde meg ikke om ham, for jeg visste at han ikke gjorde noe med vilje for å forstyrre ofringen. Dette var ganske enkelt noe som ikke kunne kontrolleres. (s.97-98)

Ikke lenge etter var tretti-førti mennesker i denne delen av salen fullstendig oppløst i ukontrollerbar latter. (s.99)

I det naturlige kunne vi sett på et møte som dette og spurt: "Hva er hensikten med denne latteren? Jeg vet ikke. Jeg vet rett og slett ikke. (s.45)

En av damene i menigheten sa hun lo og lo og mistet alle hemninger. (s.105)

Den underlige latteren .... (s 25)

Hvis du noen gang har sett en som er full, og noen av dere har kanskje selv vært full en gang eller to, så vil du legge merke til at folk som er fulle, stort sett er fullstendig usammenhengende både når de går og når de snakker. Mange mennesker ler en hel del når de er fulle av naturlig vin. Det samme forekommer når du er full av Den Hellige Ånds vin. (s.46)

Deretter gjorde han noe høyst uvanlig. Han strakte slipset ut foran seg, krøp bort til enden av slipset, gjentok det samme igjen, og fortsatte å strekke slipset ut og krype bort til enden av det. Til slutt "ledet" slipset ham inn under flygelet, og der ble han i to og en halv time. Det gjorde slutt på hans motstand mot hellig latter!
(s.88)

Hun prøvde plutselig å komme seg opp, og klarte å komme opp på alle fire. Men så "stivnet" hun i denne stillingen. Hun var fullstendig ute av stand til å røre seg .... Hun ble stående i nøyaktig samme stilling i minst førti fem minutter. (s 91)

Alle sammen kjenner mannen som rullet rundt på gulvet i hellig latter ... (s.47)

Min datter lo i omtrent en og en halv time, og til å begynne med var jeg redd. Jeg lurte på om ungen holdt på å miste forstanden. Jeg hadde aldri sett noe lignende.. (s.136)

. sammen med en følelse av at det var noe mystisk med det som skjedde, for det høres så visst ikke særlig ærverdig eller åndelig ut. Men det som skjer i livet til mennesker som blir berørt av Gud, er utrolig. (s.56)

Noen ganger kan vi ikke en gang fatte hva andre mennesker gjør. Men en av de tingene vi har lært, er å ikke dømme andre for det de gjør. Det kan virke underlig- det kan virke annerledes på oss, men hvis det er av Gud, og Gud taler til dem, så la oss bare følge dem. Den samme ville og spennende opplevelsen kan nemlig også inntreffe med oss! (s.11)

De som ønsket å komme fram fra forsamlingen og "miste sin verdighet", ble berørt av Guds overnaturlige finger. Overalt lå det mennesker på gulvet, og de lo og priste Gud. (s.147)

En annen kom fram og sa: "Jeg har ikke fått det ennå, og jeg går ikke hjem før jeg har det!" En ung gutt på elleve eller tolv år sa: "Jeg fikk det endelig på sjette forsøk!" (s.101)

... så hun gikk i kirken og tente et lys for Maria. Og mens hun gjorde det, brast hun ut i hellig latter. (s.68)

Pastor Strader hadde fortalt oss at folk kunne begynne å le på de mest alvorlige øyeblikk i møtet, og de ville bare fortsette å le.
(s.38)

Og et av dagens tegn "nede på jorden" er "den hellige latter" som på en overnaturlig måte overmanner mennesker på møter over hele verden! (s.9)

.. vi spurte hvem som ville like å ta imot en gledens ånd. (s.45)

En ånd av evig glede var blitt inngitt henne! (s.36)

Jeg fikk ikke bare mitt eget bønnespråk, men også latterens ånd. (s.126)

Hun tok ikke imot den bare for seg selv, men med det samme hun kom hjem, sa hun at hun ville legge hendene på sin eldre bror, slik at han også kunne få denne latterens ånd. (s.94)

De ville at vi skulle legge hendene på dem og gi dem denne gaven. Det gjorde vi, ..... (s.111)

Betty tror at etter vi overførte gaven med hellig latter til henne, vil mange .... (s.117)

Plutselig sa Gud: "Nå er tiden inne til å overføre denne salvelsen til pastoren og hans kone!" Vi kalte begge to fram, la hendene på dem og overførte den hellige latteren til dem, slik at de kunne gi den videre til andre. (s.91)

Vurdering av fenomenet

I de utdrag fra boken "Hellig latter" som har blitt gjengitt på de foregående sidene, ligger det etter min mening flere momenter som burde få den våkne troende til å reagere. La oss begynne med å se litt nærmere på denne spesielle latterens vesen og egenart.

Det første som slår meg ut fra beskrivelsen til Frances og Charles Hunter, er at det her ikke er snakk om en vanlig latter! Latteren oppstår ikke spontant og naturlig, men overføres ved håndspåleggelse eller på annen måte. Det er snakk om overføring av og mottakelse av en spesiell latterens ånd. Har man først fått latteren, er det umulig å stoppe den! Den tvinger seg fram. Den overmanner folk på en overnaturlig måte. Man vet ikke hvorfor man ler, man får bare en spesiell latteropplevelse! Noen søker og får ikke latteren før ved sjette forsøk! (Når tid måtte du sist prøve seks ganger for å få til en vanlig, normal latter?) Latteren er hysterisk, voldsom og ukontrollerbar og varer unormalt lenge. Det er snakk om en helt spesiell type latter - folk som ser fenomenet har aldri sett noe liknende før (!) og lurer på om de som opplever det har gått fra forstanden!. Ofte ledsages latteren av svært underlige og tvilsomme fenomener så som bevissthetstap, rulling på gulvet, "følging" av slips, stivning på alle fire, osv.
En slik latter er ikke normal! Den er "milevis" fra den vanlige, gode latteren hjemme i sofakroken som vi alle kjenner til. Den er også milevis fra et ekte og naturlig gledes utbrudd i kristen sammenheng. Fenomenet er helt klart noe annet enn vanlig latter. Noe helt annet! (Les gjerne utdragene fra boken en gang til!).

Men hvis det ikke dreier seg om en vanlig latter, hva er det da?
Forfatterne av boken taler selv i helt klare ordelag om at det dreier seg om noe overnaturlig. Gjentatte ganger blir det sagt rett ut at det dreier seg om overføring av en spesiell ånd. Og slik som fenomenet blir beskrevet i boken, tyder alt på at det her ikke er snakk om tomme ord, men at det i høysete grad svarer en virkelighet til beskrivelsene! Alle vitnesbyrdene i boken bygger sterkt opp under dette. Det samme gjør vitnesbyrdene fra vårt eget land. Likeså alle undrene og miraklene og underlige fenomenene som skjer i tilknytning til lattermanifestasjonene. Og ikke minst latterens egen svært spesielle profil og karakter! Det er også mitt personlige inntrykk ut fra egne observasjoner i enkelte møter at det her dreier seg om noe som går langt ut over det man med all rimelighet kan forvente av den menneskelige natur - selv om denne nok ofte kan spille oss mange puss. Uten å gjøre krav på noen vitenskapelig dokumentasjon (hvem kan egentlig det i spørsmål som dette?) , mener jeg med bakgrunn i de her gitte betraktninger at det er all god grunn til å hevde at - den latteren vi står overfor i lattervekkelsen, er en overnaturlig latter.

Personlig aksepterer jeg i hvert fall dette som en grunnleggende beskrivelse av lattervekkelsen. Jeg tror ikke det kun er en bølge av menneskelig opphisselse og tilgjorthet som brer seg over verden, men er overbevist om at mennesker som blir berørt av denne vekkelsen, virkelig opplever noe ekstraordinært og åndelig.

Går vi videre fra dette utgangspunktet, står vi overfor to muligheter. Dette er noe alle Bibellesere kjenner til. Enten er fenomenet et produkt av Guds Ånd, eller så er det et produkt av urene, demoniske åndsmakter. I åndeverdenen er det snakk om lys eller mørke. Enten-eller! Åndsmaktene er ikke nøytrale eller hjemmehørende i ingenmannsland! Videre i studiet må vi derfor se om det finnes grunnlag for å si noe om hva slags åndsmakt det er som står bak latterfenomenet. Har vi noen holdepunkter? Finnes det indikasjoner?

Av avgjørende betydning i denne forbindelse vil det være å finne ut av i hvilken grad det finnes dekning for fenomenet i Guds ord. Står det omtalt og anbefalt der, er saken grei. Blir fenomenet derimot ikke omtalt eller anbefalt i Guds ord, da har vi all grunn til å være på vakt! Apostelen Paulus gir en klar formaning til de troende om "ikke gå ut over det som skrevet er" (1.Kor.4,6) Så lenge vi holder oss innenfor Bibelens veiledning og rammer, er vi trygge. Men søker vi åndsopplevelser utenfor Bibelens rammer, er vi straks på usikker og farlig grunn. Før man vet ordet av det, kan man bli forført og fanget i et djevelsk nett av demonisk påvirkning. Dessverre er det mange som har gjort bitre erfaringer av dette. Ting virket så forlokkende! Men de var ikke bibelske, og derfor ble de over tid til åndelig ulykke og ruin i steden for til velsignelse.

Når det gjelder vurdering av hellig latter i forhold til Bibelen, er det helt nødvendig at man har evnen til å "se bak ordene". Fenomener som bærer samme navn, kan nemlig være like forskjellige som natt og dag. Tenk f.eks. på den rike mann i Luk.16 som levde hver dag i "herlighet og glede." Hvor forskjellig er ikke denne gleden fra "gleden i Herren"! Glede er altså ikke nødvendigvis det samme som glede! På samme måte er heller ikke latter nødvendigvis det samme som latter! Om vi tror det, er vi svært godtroende og et lett bytte for forførende krefter. Mormonerne kaller seg selv for "Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige". Betyr det at de virkelig er hellige? Tror du med en gang at de er hellige fordi de selv sier at de er det? Eller innser du at ordet kan være misbrukt? Jeg kan ikke sterkt nok presisere hvor utrolig viktig det er at vi ikke lar oss blende av ordbruk. Vi må teste innholdet av sekken - ikke bare lese skriften utenpå!

Utenpå den "sekken" vi har foran oss i dette studiet står det "LATTER" med store bokstaver. Men det er ikke dermed sagt at vi nødvendigvis finner sann og sunn bibelsk glede på innsiden!

Utfordringen vi står overfor er å "dykke ned i" og virkelig vurdere denne sekkens innhold! Vi må ta for oss denne helt spesielle typen latter og vurdere den som et eget, selvstendig fenomen. Glem den gode, vanlige latteren du kjenner fra før! Det vi skal vurderer nå, er en overnaturlig, hysterisk og ukontrollerbar latter!

Spørsmålet er om denne typen latter er omtalt i Skriften?

Og svaret på dette spørsmålet er kort og godt nei! Denne spesielle typen latter er overhodet ikke omtalt i Skriften. Mottakelse av og overføring av en hysterisk og ukontrollerbar latterånd, er helt klart noe som ligger utenfor Bibelens rammer. Et slikt fenomen blir hverken eksemplifisert eller læremessig omtalt i Skriften (undersøk selv ved hjelp av en bibelordbok - ordet latter forekommer ca. 40 ganger, det tar ikke så veldig lang tid å gå gjennom dem). Bibelen taler om glede (Fil.4,4) og latter (Salme 126,2) , men aldri om denne typen latter! Aldri!

Som et punkt nummer to må vi derfor anføre at fenomenet klart må stemples som utenom bibelsk!

Her kan også anføres at dersom vi har "tilbake til urkristendommen" som vårt motto, burde vi vokte oss vel for å søke opplevelser som urkristendommen ikke kjente til! Peter og Paulus overførte aldri en hysterisk latterånd til noen!

Vi har slått fast at den "hellige" latteren er et overnaturlig og utenom bibelsk fenomen. Varselklokkene burde allerede nå begynne å ringe! Men la oss gå videre i vårt studium og nå prøve å vurdere den opp mot de bibelske prinsipper. Fungerer latteren i tråd med disse? Vel, la oss undersøke.
Jeg gjør oppmerksom på at bruken av skriftsteder der demoners virksomhet blir beskrevet, ikke automatisk betyr at jeg setter likhetstegn mellom ting. Snarere mener jeg å bruke disse skriftstedene som indikatorer på hva motsatsene til det gudgitte er.

Noe av det som kjennetegner den "hellige" latteren, er blant annet at:

Den er ukontrollerbar!

Rett som det er griper en ånd ham .... (Luk.9,39). I Skriften lærer vi at profeters ånder er profeter lydige (1.Kor.14,32) og at Åndens frukt er selvkontroll! (Gal.5,22 - avholdenhet heter på gresk "egkrateia" og betyr egentlig selvkontroll!)

Den er hysterisk!

Vår Gud blir kalt for fredens Gud (se f.eks. 1.Kor.14,33).I tråd med sitt eget vesen gir han sine barn fred (Fil.4,7) og en "sindighets ånd"! (2.Tim.1,7). Åndens attrå er fred! (Rom.8,6)
Den er støyende!

Rett som det er griper en ånd ham. Den setter i et skrik og river og sliter i ham ....(Luk.9,39) Allslags skrik være langt borte fra dere (Ef. 4,31)! I stillhet og tillit skal deres styrke være (Es.30,15). Deres pryd skal ikke være......., men en mild og stille ånd som er dyrebar for Gud (1.Pet.3,3-4)

Den skaper uorden!

Men la alt skje sømmelig og med orden! (1.Kor.14,40) ...en om gangen (1.Kor.14,27). For Gud er ikke uordens Gud, men freds Gud (1.Kor.14,33)

Den er uverdig!

Før deres liv således som verdig er for Kristi evangelium! (Fil.1,27) Bad dere inderlig å vandre verdig for Gud (1.Tess.2,12). Ær da Gud i deres legemer! (1.Kor.6,20)

Bisarre ting følger i dens kjølvann!

Av deres frukter skal dere kjenne dem .... et dårlig tre kan ikke bære gode frukter (Mat.7,16-17) Den onde ånd rev mannen over ende midt iblant dem ...... (Luk.4,35) Den blir ikke talt vel om!

Alt som er ære verdt, alt som det tales vel om - gi akt på det! (Fil.4,8. Mange skal følge dem efter i deres skamløshet, og for deres skyld skal sannhetens vei bli spottet (2,Pet.2,2. (Ufrelste mennesker jeg har snakket med som har sett en del av lattervekkelsen på TV eller andre steder, er rystet og sjokkert og føler avsky for den).
Vi stilte spørsmålet om den "hellige" latteren fungerte i tråd med de bibelske prinsipper? Ut fra punktene anført ovenfor, skulle det kanskje ikke være så vanskelig å svare på dette spørsmålet. Personlig synes jeg i hvert fall ikke det er særlig vanskelig å konkludere med at - den hellige latteren fungerer ikke i tråd med de bibelske prinsipper!

Så langt i vår vurdering av latterfenomenet har vi altså kommet til at:

1. Latteren er et overnaturlig fenomen.

2. Latteren er et utenom bibelsk fenomen

3. Latteren fungerer ikke etter de bibelske prinsipper

Egentlig er disse tre punktene fullt ut tilstrekkelige som basis for en bibelsk prøving av lattervekkelsen. Man har her fullt ut det nødvendige grunnlag for å ta stilling til fenomenet. Jeg skal allikevel supplere med ytterligere litt materiale I det neste kapitlet vil jeg ta for meg litt "omkringliggende" stoff som indirekte også sier noe om den "hellige" latteren.

Relaterte linker: http://www.apologeten.no/tekster/hefte-hellig_latter-forord.htm
http://www.youtube.com/watch?v=7_CkZWTvKBc
http://janchristensen.net/artiklerhoved.php?side=Den-karismatiske-villfarelse
http://blog.janchristensen.net/2011/09/nr-209-emanuel-minos-og-likesinnede-er.html

Ingen kommentarer: